Sportowy

• Sportowiec Lafoule lub La Foule ( różne źródła podają różnie pisownię nazwiska).

Olimpijczyk.

Jaką konkurencję olimpijską wygrał i w którym roku.

Podpowiem że olimpiada odbyła się w Paryżu.

• Ja od siebie dodam w ramach podpowiedzi, że w Paryżu tzw. olimpiada to się odbyła nawet dwa razy! A odbędzie się trzeci!

A w ramach jakichś sensowniejszych podpowiedzi można prosić o:

a) rodzaj jednego z tych różnych źródeł wskazujących na istnienie takiego człowieka,

b) potwierdzenie czy złoty medal zdobył na igrzyskach olimpijskich w Paryżu,

c) potwierdzenie, że to prawdziwa konkurencja olimpijska.

Albo cokolwiek innego co pchnie quiz do przodu!

• c) potwierdzenie, że to prawdziwa konkurencja olimpijska.

Albo cokolwiek innego co pchnie quiz do przodu!

Nie ma takiej konkurencji bo ja już sprawdzałem, Wymyśla głupie pytania jak z nazwiskiem swojej nauczycielki ze szkoły. Czy to jest normlane pytanie, nie sądzę. Zadawaj inne pytanie Mati i tyle w temacie.

• @Mati skoro poprosiłeś o podpowiedzi to oczywiście podam.

@SPIN DOKTOR sprawdzaj dalej. Jeśli nie znasz odpowiedzi i nie masz pytań to się nie wpisuj.

Co do podpowiedzi , tak żeby za szybko doktorek nie "wygooglował" i nie wyświetliło się na pierwszej stronie, to może na początek:

To były Letnie Igrzyska Olimpijskie

Odbyły się w osiemnastym wieku (pod koniec) Edit dziewiętnasty wiek

Rywalizowano w 20 dyscyplinach i 89 konkurencjach.

Co do pytań:

a) rodzaj jednego z tych różnych źródeł wskazujących na istnienie takiego człowieka,

Ciocia Wiki , wujek google i portale sportowe.

b) potwierdzenie czy złoty medal zdobył na igrzyskach olimpijskich w Paryżu,

Tak zdobył w Paryżu, choć medale wtedy nie były rozdawane lecz wysyłane pocztą po zakończeniu Igrzysk.

Jeśli podam inne potwierdzenie (np tabelkę) to za szybko znajdziecie.

Podpowiem że Francuzi na tych Igrzyskach zdobyli łącznie 101 medali (złoto, srebro, brąz)

c) potwierdzenie, że to prawdziwa konkurencja olimpijska.

Prawdziwa , jednak w dzisiejszych czasach już jej nie ma, w tamtym roku usunięto dwie dyscypliny ( zapasy i podnoszenie ciężarów) a dodano kilkanaście nowych, których wcześniej nie było.

• No to po kolei...

W osiemnastym wieku nie było żadnych igrzysk olimpijskich. Po liczbie medali zakładam, że walnąłeś babola i chodziło o koniec dziewiętnastego wieku...

Szukamy złotego medalisty z Francji w dyscyplinie, której obecnie się nie rozgrywa. Tak więc wśród historycznych dyscyplin mamy:

• Basque Pelota - zwyciężyli Hiszpanie,
    • Krokiet - zwyciężyli Gaston Aumoitte, Chrétien Waydelich i Georges Johin - żadne nazwisko nie pasuje,
    • Krykiet - zwyciężyli Brytyjczycy,
    • Polo - zwyciężyła mieszana drużyna Brytyjsko-Amerykańska,
    • Przeciąganie liny - zwyciężyła mieszana drużyna Duńsko-Szwedzka,
    • Rugby Union - zwyciężyła mieszana drużyna Francusko-Amerykańska - ale żadne nazwisko nie pasuje.

Co więcej - skoro to złoty medalista olimpijski to podejrzewam, że takie nazwisko powinno dać się odnaleźć na francuskiej wikipedii?

Serio, ta zagadka zaczyna przebijać tę o tej całej nauczycielce Gabryśce...

• mój błąd , 19 wiek.

Za dużo na raz myśli miałem przy pisaniu postu.

A takie dyscypliny jak przeciąganie liny, skok w dal na koniu, strzelanie do manekinów , lot balonem.

Już bardziej nie wiem jak nakierować :)

• Zaraz, zaraz... Lot balonem, wyścigi gołębi, puszczanie latawców itp. nie są wliczane do konkurencji olimpijskich i nie wlicza się ich do tych 20 dyscyplin i 89 konkurencji. Nie wlicza się ich do wskazanych 101 (lub 102) medali uzyskanych przez Francuzów w 1900 roku. To zdecydujmy się - albo rozmawiamy o zawodach rozgrywanych przy okazji wystawy światowej w 1900, albo rozmawiamy o dyscyplinach zaliczanych do IO 1900. Konkretnie, bo zaraz IO 1900 będą mi się kojarzyły gorzej nawet niż szczecińskie technika.

• Najbardziej dziwaczna konkurencja w historii igrzysk olimpijskich.

Rywalizacja w strzyżeniu pudli była co prawda jedynie testowana podczas zmagań w 1900 r. w Paryżu, co oznacza, że nie miała statusu oficjalnej dyscypliny olimpijskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że na igrzyskach we Francji rzeczywiście odbyły się zmagania w obcinaniu sierści psów.

Rywalizacja polegała na tym, że 128 zawodników musiało w czasie dwóch godzin obciąć sierść jak największej liczbie pudli. Zwycięzcą zmagań w tej konkurencji został Avril Lafoule, któremu udało się obstrzyc 17 psów.

A tutaj jest link do artykułu o tych dziwnych dyscyplinach ;)

https://sport.onet.pl/tokio-20…zysk-olimpijskich/sf1c8nz

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• A tutaj jest link do artykułu o tych dziwnych dyscyplinach

Tego nie ma w oficjalnych konkurencjach Igrzysk.

edynie testowana podczas zmagań w 1900 r. w Paryżu, co

https://pl.wikipedia.org/wiki/…Igrzyska_Olimpijskie_1900

Moje pytanie brzmi, gdzie jest oficjalne źródło tej dyscypliny? Ja podałem źródło gdzie tej dyscypliny brak. Nie chodzi mi o artykuły tylko o oficjalne przyznany medal i uznanie dyscypliny. :D

• Przypomnę pytanie:

Sportowiec Lafoule lub La Foule ( różne źródła podają różnie pisownię nazwiska).

Olimpijczyk.

Jaką konkurencję olimpijską wygrał i w którym roku.

Podpowiem że olimpiada odbyła się w Paryżu.

Nie chodzi mi o artykuły tylko o oficjalne przyznany medal i uznanie dyscypliny. :D

Na tej olimpiadzie nie było oficjalnego otwarcia , zamknięcia nie były grane hymny państwowe i nie było oficjalnego wręczania medali.

Odbywały się także konkurencje testowe (czyli wykonywane po raz pierwszy)

Sporo było porażek na tej olimpiadzie - wycofano zapasy i kilka innych konkurencji w których Francja była słaba.

W 1900 Olympics , oficjalnie nazwany Igrzyska II XX Olimpiady , to druga edycja nowoczesnych igrzysk olimpijskich . One odbywać się w Paryżu , we Francji od 14 maja do28 października 1900w ramach Wystawy Powszechnej . Decyzja o przeprowadzeniu 1900 Olimpijskich w Paryżu zostanie podjęta, gdy ja pierwszy olimpijski Kongres odbył się w 1894 roku . Konkurs rozwija się po 1896 Gry między z jednej strony Coubertin , przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOl), który chce zorganizować Igrzyska II XX Olimpiady w Paryżu, ale nie udało się wprawić w ruch jego planu, a po drugiej Alfred Picard , komisarz generalny Wystawy Powszechnej, który chce organizować „międzynarodowe zawody w ćwiczeniach fizycznych i sportach”. Organ ówczesny rządzący sportem we Francji, Związek Francuskich Stowarzyszeń Sportów Lekkoatletycznych (USFSA), w końcu skłania się doListopad 1898na konkursy wystawowe, a nie na Igrzyska Coubertina. Ten ostatni jest wówczas zobowiązany wiosną 1899 r. do zaakceptowania kompromisu sugerowanego przez USFSA: Konkursy Ekspozycji zajmują miejsce igrzysk olimpijskich w 1900 r. i liczą się jako równoznaczne z drugą olimpiadą. „ Te zawody nie są nazywane” Olympic Games „w oficjalnych dokumentach lub na plakatach promocyjnych. Dlatego wielu sportowców nie będzie wiedziało, dla niektórych aż do śmierci, że brali udział w igrzyskach olimpijskich.

Strzyżenie pudli

Za nami najbardziej okrutna, a przed nami najbardziej dziwaczna konkurencja w historii igrzysk olimpijskich. Rywalizacja w strzyżeniu pudli była co prawda jedynie testowana podczas zmagań w 1900 r. w Paryżu, co oznacza, że nie miała statusu oficjalnej dyscypliny olimpijskiej. Nie zmienia to jednak faktu, że na igrzyskach we Francji rzeczywiście odbyły się zmagania w obcinaniu sierści psów.

@Peper_SMT* prawidłowa odpowiedź zadajesz :)

https://sport.onet.pl/tokio-20…zysk-olimpijskich/sf1c8nz

https://historia.org.pl/2016/0…zka-w-historii-olimpizmu/

https://pl.frwiki.wiki/wiki/Jeux_olympiques_de_1900

Bibliografia

• W tych podanych źródłach nie ma nic o pudlach. Więc jak dla mnie bajeczka. A to gość napisał na Onecie coś nie wiadomo skąd. Ja tego nie uznaje, brak źródła. Wskaż gdzie w tych źródłach jest o pudlach? To jakieś wymyślone jest i tyle w temacie.

Peper_SMT* nie no zadawaj Ty, odpowiedziałeś prawidłowo :D

bo mnie takie dziwaczne pytanie denerwują :D ale niech będzie może masz rację

• W tych podanych źródłach nie ma nic o pudlach. Więc jak dla mnie bajeczka. A to gość napisał na Onecie coś nie wiadomo skąd. Ja tego nie uznaje, brak źródła. Wskaż gdzie w tych źródłach jest o pudlach? To jakieś wymyślone jest i tyle w temacie.

Ty tak serio, Doktor? Przecież chodzi o zabawę, a nie o szukanie wiarygodności źródeł czy innych dyrdymałów! Są pytania poparte niepodważalnymi faktami, są też takie, na które należy spojrzeć z przymrużeniem oka! Zabawa polega na tym, aby znaleźć prawidłową odpowiedź, o którą chodzi zadającemu! To czy źródło opisujące dane zdarzenie jest wiarygodne czy nie schodzi w tym momencie na dalszy plan! :rolleyes:

Jeżeli o mnie chodzi możesz zadawać SPIN DOKTOR :lool:

EDIT: Zatem moje pytanie brzmi:

Pierwsze udokumentowane, polskie spotkanie w tej dyscyplinie odbyło się w 1894r. w miejscowości, która na dzień dzisiejszy nie leży na obecnym terytorium naszego kraju. Uczestnikami spotkania były dwa różne "Sokoły", a samo spotkanie trwało zaledwie 6 minut.

Proszę podać o jakiej dyscyplinie mówimy, o jakie sokoły chodzi i gdzie do tego spotkania doszło? ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Lwów - Dziś leży na Ukrainie

Fudbol

Sokoła Lwów - Sokoła Kraków

data

14 lipiec 1984

Mecz trwał 6 min bo był liczony do pierwszej bramki.

Sokoły to organizacja gimnastyczna lub kulturystyczna rozwijana w wielu krajach , takie tam gniazda sobie zakładali :)

po meczy mieli jeszcze inne konkurencje do zaliczenia.

Jeśli się pomyliłem to @SPIN DOKTOR zaraz mnie poprawi :)

Jeśli całkowicie zła odpowiedź to poproszę o jakąś wskazówkę.

• Prawidłowa odpowiedź m fox!
    Dokładnie o to chodziło, Twoja kolej! :)

• Ja mam też anegdotę o Radziu, poniżej dla ciekawskich ;)

Real Madryt wczoraj zdobył czternasty Puchar Europejskich Mistrzów Krajowych. Wygrał on także pięć pierwszych edycji tych rozgrywek. Zwycięstwa wtedy były o tyle trudniejsze, gdyż zespołom na 2, 3 czy 4 miejscu najsilniejszych lig nie przysługiwała gra w tych rozgrywkach. Real dokonał takiej serii tylko dlatego, że wówczas (podobnie jak dzisiaj) zwycięzca miał zagwarantowany udział w kolejnej edycji. Nie zawsze jednak tak było. Proszę wymienić przypadek, kiedy zwycięzca Pucharu Europy nie wystąpił w kolejnej edycji.