Imię o którym mowa w pytaniu może się kojarzyć z pewną znaną osobą o której śmierci poinformowano wczoraj.
W samym zjawisku chodzi o ruch wody na gigantyczną skalę.
Imię o którym mowa w pytaniu może się kojarzyć z pewną znaną osobą o której śmierci poinformowano wczoraj.
W samym zjawisku chodzi o ruch wody na gigantyczną skalę.
Kipiel, kołowrotek?
Nie o to chodzi
Druga nazwa to chyba cyrkulacja termohalinowa (od halitu czyli soli). Pierwsza to (większe chyba) globalny pas transmisyjny.
O to chodzi
Pomimo, że ta miejscowość jest dość młoda (założono ją trochę ponad 150lat temu, a prawa miejskie uzyskała trochę ponad 100lat temu), nosiła wile nazw. Na początku nazwana została od imienia przywódcy państwa, jednak tą nazwę zmieniono, na związaną z nazwiskiem przemysłowca, który założył pobliskie zakłady metalurgiczne. Następnie nazwa (już miasta) była związana z nazwiskiem dygnitarza, który szybko został zastąpiony przez nowego przywódcę państwa. Po latach zmieniono nazwę na związaną z rzeką (która NIE płynie przez to miasto). To miasto leżało na terenie co najmniej trzech pełnoprawnych państw, aczkolwiek jakbyśmy policzyli także twory państwo-podobne to wyszłoby 5 albo i 6, jednak obecnie wróciło do państwa w którym zostało założone.
Zła odpowiedź
Jedyne co po tym czasie mi przyszło do łba to Wołgograd - dawniej Carycyn i Stalinograd, rozwój znaczy w drugiej połowie XIX wieku, jest przemysł metalurgiczny w pobliżu... Tylko chyba leży nad Wołgą, nie?
Przynajmniej w dobrą stronę próbowałem iść?
Jedyne co po tym czasie mi przyszło do łba to Wołgograd - dawniej Carycyn i Stalinograd, rozwój znaczy w drugiej połowie XIX wieku, jest przemysł metalurgiczny w pobliżu... Tylko chyba leży nad Wołgą, nie?
Przynajmniej w dobrą stronę próbowałem iść?
Patrząc z Polski to mniej więcej w dobrą stronę, tylko za daleko.
Kurcze, szukałem wcześniej na Ukrainie, ale w zachodniej części... Są tam tereny co były częścią Austro-Węgier, Czechosłowacji, Polski, ZSRR i Ukrainy chyba...
Ale! Mam miasto założone w 1869 roku, które prawo miejskie uzyskało w 1917 roku. Była to najpierw wieś Aleksandrówka (od nazwiska cara Aleksandra II), ale po założeniu zakładów metalurgicznych przez Johna Hughesa zaczęto nazywać ją od wymowy jego nazwiska Juzowka. W 1924 zmieniono nazwę na Trock (od Lwa Trockiego) a kilka tygodni potem na Stalino, aż do 1961 roku, kiedy to zaczęto używać nazwy Donieck, mimo, że do Donu daleko
Dobra odpowiedź chociaż z rzeką chyba chodziło od Doniec a nie Don, który jest już ciut bliżej.
Stosunkowo mały, biedny i nowy kraj.Graniczy z trzema krajami, nie ma dostępu do morza, ale w sumie z dość sporą linią brzegową. W tamtejszym parlamencie obowiązują dość ścisłe parytety - nie tylko dla kobiet, ale także dla grup etnicznych. Kilka lat temu kraj ten zmienił swoją stolicę.
Początkowo, patrząc tylko na mapy Google, myślałem że chodzi o Malawi, ale po dopytaniu wikipedii, Burundi pasuje zdecydowanie bardziej.
Tak, Burundi
Niewielka polska wyspa o wymiarach około 350x200m i 12 m wysokości. W 18 w. została ona ufortyfikowana na polecenie Fryderyka II, jednak po kilkudziesięciu latach w związku z budową pobliskiej twierdzy, fortyfikacje rozebrano i do dzisiaj zostały tylko resztki fundamentów. Obecnie pełni funkcję turystyczną, bardzo fajne miejsce na postój i ognisko.
Czarci Ostrów.
Pozdrawiam fanów pana samochodzika.
Oczywiście dobra odpowiedź.
No to również poszukajmy wyspy.
Co o niej wiemy:
1. powierzchnia ok 20 km2.
2. geograficznie należy jednego kontynentu, za to politycznie jest częścią drugiego.
3. Posiada własne lotnisko i port
4. Zamieszkuje ją ok 6 tys. mieszkańców. Choć pewne wydarzenia spowodowały, że jesienią zeszłego roku przez pewien czas ta liczba zwiększyła się ponad dwukrotnie.
Carcass Island na Falklandach? Punkty 1-3 mniej więcej pasują, a danych do 4 nie ma nawet angielska Wikipedia....