Ankieta ustawień serwera

• A dla tych co chcą coś zmieniać to jestem za dodatkową opcją przymusowej migracji na kaleke :saint: W końcu i tak wszystkie drogi prowadzą do Rzymu jak to ktoś to dobrze ujął. A tam będzie przymusowa edukacja od A do Z :D

• Jak według Ciebie rocznym kontem można iść na Kalyke to chyba ja już nie muszę tego komentować, jakbym miałbym się tak wypowiadać to bym tego zwyczajnie nie robił.

Ja proponuje kompromis, jak widzisz nie tylko ja popieram ten pomysł, Ty po prostu dla zasady się wykłócasz bo niektórzy tak chyba mają nie wiem.

"Jak Ci nie pasuje żaden z serwerów to nie graj" nie no stary drużynowe i postępowe myślenie, nie mam pytań :D

• jestem na nie

prosty powód każdy wiedział jakie UNI wybiera i jakie są jego statystyki

gdyby były takie jak proponujecie pewnie na inne by poszli

pytanie czemu wy nie poszliście na inne, mieliście przecież wybór? :>

• 1.jest mi obojętne

2. Jestem na tak

3. ODPADA

Wojenne X2 jak dla mnie odpadają, człowiek sobie wiedzie spokojna emeryturę, chce sobie poklikać, a nie zastanawiać się który zaraz wystartuje, bo mu 98 Pb wlali .. każdy nowy gracz na Delphinusie wiedział na co się pisze rejestrując konto, każdy gracz fuzji też miał różne opcje do wyboru i wiedział na co się pisze. Także darujcie sobie tą wojenna, reszta nikomu tak naprawdę nie zaAle

Ale płaczecie o te loty ja nie mogę, w praktyce dla żadnego ogarniętego gracza nic to nie zmieni ^^ Na x3 nie kojarzę żebym musiał jakoś się specjalnie stresować, serwera x3 z tego co kojarzę do wyboru nie było

W każdym razie ciekawiej chyba jak się coś dzieje i jest płynniejsza rozgrywka, czekanie 60 minut na teleport to niewolnictwo, ja na przykład nie mam ochoty poświęcać życia na stalkowanie tygodniami poczynań innych ludzi, chce sobie wejść i zagrać a nie się lampić na ekran jak czop

• Cześć wszystkim,

Dzięki za tak ożywioną i ważną dyskusję. Czytam wszystkie komentarze i cieszę się, że tylu osobom zależy na przyszłości naszego uniwersum.

Chciałbym na spokojnie odnieść się do wielu głosów, szczególnie tych wyrażających obawy przed zwiększeniem prędkości flot wojennych. W pełni rozumiem i szanuję argumenty, że może to oznaczać mniej czasu na reakcję, konieczność częstszego logowania i ogólnie bardziej stresującą grę. To bardzo słuszne uwagi, zwłaszcza że wielu z nas wybrało Delphinus właśnie ze względu na jego spokojniejszy charakter.

Myślę jednak, że wszyscy, niezależnie od stylu gry, widzimy wspólny problem: stagnację i rosnącą liczbę "szarych" i "niebieskich", nieaktywnych kont. Planety te często leżą w odległych układach, a przy prędkości x1 ich farmienie jest po prostu nieopłacalne czasowo i paliwowo. Powoduje to, że ogromne ilości surowców leżą odłogiem, a ekonomia serwera spowalnia.

I tutaj pojawia się moja propozycja – spójrzmy na zwiększenie prędkości flot nie jako na narzędzie do nękania aktywnych graczy, ale jako lekarstwo na stagnację serwera.

• Korzyść dla wszystkich: Gdy farmienie nieaktywnych stanie się łatwiejsze, do obiegu trafi więcej surowców. Zwiększy to popyt na deuter, co jest bezpośrednią korzyścią dla "górników", którzy będą mogli go sprzedawać po lepszych kursach. ( nie tylko antymateria ) Aktywna gospodarka to korzyść dla nas wszystkich.
    • Ożywienie gry: Serwer, na którym coś się dzieje, jest ciekawszy i lepiej utrzymuje graczy. Większa dynamika może zatrzymać odpływ ludzi znużonych monotonią. ( lub serwer umrze i to w przyszłym roku on może być exodusem )

Propozycja kompromisu

Rozumiem, że skok na x2 dla flot wojennych to dla wielu zbyt radykalna zmiana. Dlatego, biorąc pod uwagę wszystkie głosy w dyskusji, chciałbym zaproponować rozwiązanie kompromisowe – pakiet zmian, w którym każdy znajdzie coś dla siebie:

1. Znaczne przyspieszenie flot pokojowych: Zgódźmy się na prędkość x5 (a może nawet x8?), co ułatwi transport, handel i stacjonowanie.
    2. Omijanie pustych układów: Wprowadźmy tę zmianę, której chce niemal każdy – to czysta poprawa jakości gry.
    3. Umiarkowane przyspieszenie flot wojennych: zwiększmy prędkość tylko do x2. To odczuwalna różnica, która pomoże w walce ze stagnacją, ale nie wywróci obecnego stylu gry do góry nogami lub zostawmy x1.

Taki pakiet dałby realne korzyści każdej grupie graczy – górnicy i odkrywcy zyskaliby na prędkości flot pokojowych i lepszym rynku, a fleeterzy otrzymaliby narzędzie do ożywienia serwera, nie paraliżując jednocześnie życia spokojniejszym graczom.

Co sądzicie o takim kompromisowym rozwiązaniu? Czy taki pakiet byłby dla Was bardziej akceptowalny?

Zapraszam do dalszej, konstruktywnej dyskusji.

Pozdrawiam!