Kalkulator wydobycia - poszukiwania

• Szukam kalkulatora wydobycia z opcjami:

- wydobycie surowców na planetach

- możliwość zaznaczenia klasy i przeliczenie bonusów wydobycia

- możliwość wprowadzenia ilości pełzaczy

- możliwość zaznaczenia posiadanych oficerów

- możliwość zaznaczenia % przeładowania pełzaczy

- możliwość określenia uruchomionych dopałek

Jest takie narzędzie? Dysponuje ktoś, czy musze sam sobie zrobić?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Korzystam z tego: https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/production.php ale z tego co wiem od Holona, jego projekt zakłada dodatkowo wyliczenie kilku ciekawych rzeczy. Nie wiem czy wolno mi zdradzać tajemnicę, ale szepnę tylko, że rzut jpg zrobił na mnie spore wrażenie.

• Poki co najprosztszy i ładny graficznie jest jak wyzej pisano ten
    https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/production.php

do tego aktualizowany o nowe rzeczy i posiada lika fajnych danych - zliczanie dobowe tygodniowe, łatwy w edycji

Ta strona ma pełno opcji do wyboru które nie wpływają na eko (np. zaznaczenie komandora).

Ładny graficznie? Może ładnie graficznie ale czytelność tego średnia. <- prywatna opinia.

Inna rzecz jest taka że jak wpiszę wartości z ogame to źle liczy mi wydobycie.

Ale do tego trzeba mieć większe eko to jeszcze nie widzicie tego bubla.

:S:S:S

• Co do czytelności to otworzyłem ten excel - i to faktycznie musi być prywatna opnia :P

Nie wiem co to "wartosci z ogame". Jezeli wprowadziłas tylko levele kopalni to zle Ci policzy.

Musisz uzupełnic wszystko - badanie, temperatury kazdej planety oosobno, pozycje, energie pełzacze klase itd.

Ten link uwzględnia kazdy mozliwy bonus i mi zlicza poprawnie.

akurat nie jestem fanem excela zw na to jak wygląda ale jak ktos lubi to jest dobre.

• Co do czytelności to otworzyłem ten excel - i to faktycznie musi być prywatna opnia :P

Hmm

1. Uzupełniamy dane konta:

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

2. Uzupełniamy kopalnie itd (dodałam obramowanie wspólnych cześci)

Darmowy hosting zdjęć i obrazków

Dlaczego uważasz że uzupełnienie pomarańczowych części excela jest mniej czytelne od:

bd47f77deb754.png

Przecież na tej stronie nawet nie widać co jest w poszczególnych kolumnach? :/

• Poniewaz w excelu po uzupełnieniu prawie nie wisac poszczegolnych komórek, są porozdzielane bardzo subtelnie.

W linku jest duzo miejsca pomiedzy poszczegolnymi wartosciami - są odstępy ktore powoduja wiekszą czytelność danych.

Doskonale widac co jest w poszczegolnych kolumnach bo nad kazda kolumną masz info co ona reprezentuje.

Zauwaz ze wiersze i kolumny sa rozrozniane tez innymi odcieniami koloru co dodatkowo zwieksza czytelnosc i komfortw patrzena na tabelę.

• Ładny graficznie? Może ładnie graficznie ale czytelność tego średnia. <- prywatna opinia.

Fakt, trzeba się trochę skupić, żeby to ogarnąć. Atutem Twojego arkusza jest to, że jak chce się wyczyścić wszystkie dane, prócz stałych parametrów serwerowych, wystarczy przejechać po komórkach i kliknąć cofkę, a tam zeruje kompletnie wszystko. Z kolei tam (jak pisałem Ci w pw) jest ten atut, że po ostatniej aktualce (wyczekiwanej z resztą, ze względu na ostatni update 7.5.0 beta 3) można zapisywać w pamięci podręcznej przeglądarki wiele różnych konfiguracji produkcji. I tu przed chwilą się połapałem, że jednak Twój kalkulator ma całkowitą przewagę, bo po rutynowym czyszczeniu cookies, tamto przepada. W obu przypadkach trzeba wypełnić z grubsza tyle samo danych, jednak arkusz w postaci różnych wariantów można zawsze skopiować do właściwego podfolderu i mieć pod ręką masę wyliczeń. Dodatkowo, jeśli się człowiek przyjrzy temu w jaki sposób działa operowanie na kilku zakładkach=konfiguracjach na raz, arkusz wychodzi o wiele lepiej, bo ma autozapis i można przerwać mózgowanie w każdej chwili. Można by się rozwodzić.

Pewnie będę korzystał z obu opcji, ale to tylko od czasu do czasu, gdy najdzie faktyczna potrzeba. Póki co, wsio na jakiś tam czas mam z grubsza wykalkulowane. Mniejsza z tym.

Wiem, że ten arkusz powstał dawno temu. Trochę mi głupio przyznać się, że dopiero teraz go obczaiłem. Nie wiem, może to jej urok, a może to ...dzień kobiet :fsmile:

Dla mnie jest jak najbardziej ok! Zmienię sobie tylko kolorystykę na (wiadomo) ciemną, co by oczki szanować ;) Gdyby proxy miało taką szatę jak toolsforogame + Twój konstrukt, to by było normalnie...

tab534a_matrix_2.thumb.gif.e6fdafdbb706ba12ad1c5cb4175da339.gif

No i się rozpisał.

Merci!

• Poniewaz w excelu po uzupełnieniu prawie nie wisac poszczegolnych komórek, są porozdzielane bardzo subtelnie.

https://drive.google.com/file/…m4JkZtLq/view?usp=sharing ? :E

Wiesz że to kazdy może dopasować pod siebie.

Nie ma żadnej ochrony przed edytowaniem excela. ;)

można zapisywać w pamięci podręcznej przeglądarki wiele różnych konfiguracji produkcji.

Klik w zakładkę prawym na dole

Klik w "Przenieś lub kopiuj"

Na dolę "utwórz kopię"

i mamy nową zakładkę do uzupełnienia :S

edit

Aurora Borealis musi pokolorować i tyle :beaten:

Mój prywatny excel jest większy. Ma np. opłacalność :/

• Excel jakby nie był podkolorowany - to zawsze tylko komorki 2d.

I excela przerobisz na 3d tylko... po co jak kalkulator ma liczyć i w miarę dobrze się używać. Za rzadko się go używa żeby robić mega efekty.

Chyba temat wyglądu zamknięty. Dziękuję za uwagi. :fsmile: