wakat alias Marcin
archiwista z zawodu, wykształcenia i powołania, urodzony 1985
Kto chce pytać niechaj pyta
Ku chwale zasobu!
wakat alias Marcin
archiwista z zawodu, wykształcenia i powołania, urodzony 1985
Kto chce pytać niechaj pyta
Ku chwale zasobu!
Witaj Marcinie,
1. Dlaczego Ogame? mogłeś przecież wybrać Ikariama
2. Jak zostałeś modkiem?
3. Czy grasz aktywnie w Ogame i gdzie?
Tak na początek myślę, że okej żeby rozkręcić dyskusje
Display MoreWitaj Marcinie,
1. Dlaczego Ogame? mogłeś przecież wybrać Ikariama //byłem na Ikariamie przez spory czas MODem, potem SMODem a potem FA, aczkolwiek Ogame był pierwszy
2. Jak zostałeś modkiem? //złożyłem podanie, zdałem egzamin, przyjęli
3. Czy grasz aktywnie w Ogame i gdzie? //nie, konto na wiecznym urlopie
Tak na początek myślę, że okej żeby rozkręcić dyskusje
Hejo
Czego jak dziecko najbardziej nie lubiłeś jeść?
Dokuczałeś dziewczynom w szkole?
Którego koloru najbardziej nie znosisz?
Co najchętniej jesz na śniadanie?
o/
Display MoreHejo
Czego jak dziecko najbardziej nie lubiłeś jeść? zupa fasolowa, flaki
Dokuczałeś dziewczynom w szkole? koncentrowałem się raczej na nieodzywaniu się do nikogo i czytaniu książek
Którego koloru najbardziej nie znosisz? różowego - nie z powodów, nazwijmy to, ideologicznych, tylko dlatego, że poprostu kłuje nie w oczy
Co najchętniej jesz na śniadanie? jedzenie ;p nie mam ulubionego
o/ o/
O matko ale w tym archiwum kurzu!
Trzeba troszkę odświeżyć
Nadal archiwista z powołania czy odkryłeś inną pasję?
Lubisz w ogóle oglądać jakieś filmy? W jakich gustujesz?
Co byś zrobił osobie ktora wpadłaby do Twojego archiwum i narobiła bałaganu w dokumentach?
Display MoreO matko ale w tym archiwum kurzu! jak na porządne archiwum przystało!
Trzeba troszkę odświeżyć
Nadal archiwista z powołania czy odkryłeś inną pasję? nadal dręczę ludzi, którzy chcą sobie wziąć akta z archiwum na zasadzie "ale ja przecież za chwilę/dzisiaj/zaraz zwrócę, po co wniosek!" hrhr a więc tak, archiwista
Lubisz w ogóle oglądać jakieś filmy? W jakich gustujesz? mało czasu na to, ale jak mam to chętnie oglądam coś z ogólnie pojętej fantastyki, czasami jakieś kino akcji, ostatnio oglądam Gold Rush dokumentujący działania poszukiwaczy złota w Jukonie i na Alasce
Co byś zrobił osobie ktora wpadłaby do Twojego archiwum i narobiła bałaganu w dokumentach? wysmagał bym fascykułem albo coś no i moje archiwalne serduszko zwraca uwagę, iż dokumenty to były w średniowieczu, obecnie mamy dokumentację i akta!
A czy dokumentacja nie składa się z dokumentów? No bo nie chcę mi się wierzyć że używałbyś tak barbarzyńskich słów jak "papiery"
Gdyby przyszedł do Ciebie przełożony i powiedział że musicie zając się nowym archiwum ale niestety wszystkie akta nie są uporządkowane i trzeba to zrobić. Ucieszyłbyś się czy nie?
Lubisz porządkować dokumentację?
Czy uważasz za spore wykroczenie gdy ktoś spożywa posiłki nad wydanymi aktami?
Zdarzało Ci się wydać akta bez wypełnienia stosownego wniosku?
W jaki sposób dręczysz ludzi którzy chcą wziąć akta na zasadzie "ale ja tylko na chwilę"?
Lubisz zapach starych dokumentów?
Chowałeś się w dzieciństwie między regałami jak np. byłeś w bibliotece?
Fantastyka powiadasz... coś bardziej pod Star Wars czy Władca Pierścieni?
Display MoreA czy dokumentacja nie składa się z dokumentów? No bo nie chcę mi się wierzyć że używałbyś tak barbarzyńskich słów jak "papiery" nie - w uproszczeniu w archiwistyce prze dokument rozumie się twór, który jest, nazwijmy to, kompletny - i nie potrzebujesz żadnej innej informacji, gdyż on zawiera wszystko co potrzebne/ważne etc., w aktach natomiast jak mamy np. jakąś decyzję administracyjną to mamy również do niej inną, niezbędna dokumentację, jak np. protokoły z rozpraw, przesłuchań, inna dokumentacja stanowiąca dowód w sprawie; oczywiście w praktyce nikt się tym nie przejmuje i obiegowo mówi się o dokumentach
Gdyby przyszedł do Ciebie przełożony i powiedział że musicie zając się nowym archiwum ale niestety wszystkie akta nie są uporządkowane i trzeba to zrobić. Ucieszyłbyś się czy nie? sam dla siebie jestem szefem aktualnie zatem myślę, iż zgodziłbym się z szefostwem
Lubisz porządkować dokumentację? no wewnątrz teczek niekoniecznie - bo to jest zadanie tego, kto wytwarza dokumentację, natomiast same akta (w sensie jednostki w jakiś sposób wewnętrznie sformowanie, fizycznie połączone w całość) - jak najbardziej!
Czy uważasz za spore wykroczenie gdy ktoś spożywa posiłki nad wydanymi aktami? ani to bezpieczne dla akt ani dla człowieka, więc odradzam każdemu
Zdarzało Ci się wydać akta bez wypełnienia stosownego wniosku? że co?
W jaki sposób dręczysz ludzi którzy chcą wziąć akta na zasadzie "ale ja tylko na chwilę"? na ten przykład patrzę na biurko czy nie pracują z jakimiś aktami, jeśli tak to patrzę się na nie niewinnym wzrokiem i zadaje pytanie "mogę tylko na chwilę? ;p
Lubisz zapach starych dokumentów? tak, po zapachu zresztą można nawet wstępnie określić wiek akt, bo te z okresu PRLu, zwłaszcza z lat 70,80-tych XX wieku pachną kwaśnym papierem
Chowałeś się w dzieciństwie między regałami jak np. byłeś w bibliotece? nie, do biblioteki chodziłem grzecznie książek szukać, a nie się bawić w chowanego, a z bibliotekarzami to trzeba uważać, strzegą książek często bardziej rygorystycznie niźli archiwiści akt!
Fantastyka powiadasz... coś bardziej pod Star Wars czy Władca Pierścieni? jedno i drugie, przymierzam się do powieści Goodkinda, jakoś na razie nie wychodzi