Deep Expedition

• Witam zaczynam grę po długiej przerwie i formy życia to trochę news dla mnie i z tego powodu pytanko mam.

Gram klasą odkrywca (1 planeta Kaeleshowie) (1 planeta Mech) (6 Planet Rock) i grając pod eko opłaca się mieć najwięcej ras Rock tego się dowiedziałem, ale jak bym chciał zamienić Kaeleshów na Rocków czyli 8 planet w Rockach to czy stracę jakieś bonusy do expedycji i Odkrywcy ogółem i czy to ma jakieś znaczenie czy puszczać expedycje z planety Kalesh na expedycje?

• Budynki a badania to są dwie różne (choć troche powiązane) kwestie. Wybór rasy ma najwieksze znaczenie dla budynków - nie da sie budować budynków spoza rasy. Jeśli chodzi o badania to na każdym slocie badania (max 18 slotów na planete), masz wybór jednego badania z czterech - każde z osobnej FŻ. To z formy która akurat jest na planecie jest darmowe, badanie "należące" do innej farmy kosztuje pewną liczbe artefaktów, 200, 400 albo 600. Nie warto tutaj wybierać gorszych badań przez wzgląd na artefakty, lepiej jednak kupić to, które daje najwiecej.

I teraz jak chodzi o odkrywce i expy, to wg mnie nie warto mieszać FŻ i ich budynków/badań na różnych planetach, jako że badania FŻ sie sumują. Wg różnych prawideł, exceli, wypowiedzi maniaków matematycznych z discordów ogamowych itd:

- kaeleshów kompletnie nie warto wybierać na FŻ

- robiac sporo expów (~100) na uni, ktore ma sensowną prędkość świata i np floty pokojowej warto wybrać ludzi (mają metropolis,ktore boostuje technologie FŻ)

- robiąc dużo expów (170-180) warto pójść w mechy

- robiac mało lub średnio mało expów najepiej chyba rocki

• Trochę doczytałem czyli u mechów (Masowa Produkcja Chipów) (1lvl 0.4%)(Wysokowydajnościowy Transformator) (1 lvl 0.3%) czyli 0.7 :) z dwóch budynków dobrze rozumiem?

a u ludzi (Metropolis) (1lvl 0.5%) Czy chodzi jeszcze o Nano-Boty Naprawcze czy zwiększają PZ po walce na expedycji?

• tak dokładnie te budynki robią robotę jeśli stawiasz na expy w dużej ilości
    tak samo pytałeś jaką rasę jak robisz expy i flotę wtedy mechy

musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile exp dziennie będziesz robił
    i czy w pewnym momencie może chcesz zmienić z odkrywcy na zbieracza aby nie robić exp całe życie wtedy wybierz rocktailów chyba że to będzie jeszcze za długi długi czas to ludzie też będą ok
    choć na expach wychodzi się lepiej to jednak wymagają poświecenia czasu

• Ja mam inne pytanie, czy Infiniti ma taką samą/podobna funkcjonalność jak agr pod względem wysyłania ekspedycji?

W sensie można dać zakres układów w które będzie latać flota? Czy za każdym razem trzeba ręcznie wpisywać układ jeżeli się nie chce tego samego ?

• Ja mam inne pytanie, czy Infiniti ma taką samą/podobna funkcjonalność jak agr pod względem wysyłania ekspedycji?

W sensie można dać zakres układów w które będzie latać flota? Czy za każdym razem trzeba ręcznie wpisywać układ jeżeli się nie chce tego samego ?

Masz możliwość wejścia w galaktykę, nacisnięcia przycisku Ekspedycja a wtedy wybierany jest skład floty już bezpośrednio do ekspedycji.
    Jak tylko wyślesz pierwszą, to odrazu w ten sam układ drugą przygotowuje Ci.

Tak możesz "wybrać" na kilka ekspedycji układ, później galaktyka i kolejny.