Hej,
celowo wsadzam kij w mrowisko, ale w ogame nie ma czegoś takiego jaka balans w grze i jeśli chociaż nie zaczniemy dyskusji, gra bedzie jaka jest do tej pory.
Wiemy dobrze, że po przekroczeniu progu 500k flota obrońcy nigdy nie wycofuje się.
Sytuacja na serwerach, gdzie paczkomaty dominują każde statystyki na uniwersum doprowadza do wręcz absurdalnych sytuacji, gdzie lepsi gracze na drobne floty są w stanie wysyłać tak ogromne armady, że słabsi gracze nie są w stanie się obronić ani samodzielnie ani często nawet z pomocą sojuszników. (Niech ktoś wytłumaczy jak małymi flotami wybronić się przed 300-500k reaperów, bez angażowania innej, tak dużej, kupionej floty).
Jest to kompletne zniszczenie balansu w grze. Słabsi gracze, nie ładujący kilkaset złotych na start serwera są z góry spisani na ciągłe pilnowanie się i potencjalny złom prędzej czy później.
Oczywiście nie wnikam nikomu w portfel, każdy ma swoje pieniądze, zarządza nimi jak chce, jeśli go stać, może na grę wydać tyle ile zechce. Natomiast ze względu na specyfikę gry, należy mieć na uwadze, że pieniądze = surowce = flota i w tej sytuacji każdy, kto wyłoży więcej pieniędzy i wie jak paczkować zrobi sobie flotę, której nikt, kto gra bez pieniędzy raczej nie zezłomuje (pomijając pojedyncze przypadki).
Noob protection w obecnej formie traci trochę racje bytu. Ekspedycje pozwalają na szybkie dojście do 500k punktów i wejście w fazę, gdzie flota się nie wycofuje, następuje dość szybko. Tym samym wystawia gracza na sytuację, gdzie ledwo uzbieranymi statkami z ekspedycji, ze słabym eko trafia do puli, gdzie ambitny gracz z dużą flotą przetrąci go praktycznie bez strat. Pomijajmy tu kwestię zużycia deuteru, bo wprowadzenie deuteru na PZ, pozwala w dużym stopniu zrekompensować paliwo zużyte na lot.
Przechodząc do sedna, myślałem o wielu wariantach rozwiązania problemu dysproporcji między graczami i uważam, że najlepszym rozwiązaniem będzie zniesienie progu 500k na wycofanie floty i wprowadzenie stałego taktycznego odwrotu 7,5:1 dla zwykłych kont i 5:1 z admirałem.
Tu jeszcze dodam, ponieważ na pewno pojawi się pytanie: "A co z graczami, którzy się bunkrują? Przecież w ten sposób można chować flotę w bunkrze".
W tej sytuacji można zmienić sposób naliczania taktycznego odwrotu, gdzie zamiast tylko floty bojowej będzie doliczana wartość obrony. Floty cywilne i GSy dalej nie bedą wliczane.
Przykładowo, jeśli ktoś chowa flotę 500k w bunkrze 2kkk, to agresor będzie mógł wysłać maksymalnie flotę mniejszą niż 2,5kkk *7,5 czyli max 18,75kkk, co jest i tak rozsądnym progiem.
Próg taktycznego odwrotu jest do przemyślenia, zostawienie 5:1/3:1 to i tak mało przy dużych flotach, stąd propozycja zwiększenia.
Alternatywnie można do 500k pkt utrzymać taktyczny odwrót 5:1/3:1 a powyżej tego pułapu zwiększyć do wyższego tzn np. 7,5:1/5:1.
I dla jasności, nie chcę tu dyskusji na temat tego, kto ile kasy ładuje, bo tak jak napisałem, jest to kwestia indywidualna - kto chce, ten pakuje.
Chodzi tu o zmniejszenie dysproporcji między płacącymi i stawiającymi za tę kasę flotę, a niepłacącymi.