Kaeleshowie - Rozwój form życia - Badania - Bonusy sumują sie z innymi planetami ?

• Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie badań form życia.

Nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi , jeśli jednak temat gdzieś się pojawił proszę o przekierowanie i zamknięcie.

Mianowicie, czy jeżeli przykładowo robię badania form życia dla Kaeleshów które dają bonusy do ekspedycji to one łączą się z planetą na której rozwijam np. ludzi ? Czy aby miec wspomniane bonusy ekspedycji to musze wypuszczać statki stricte z planety na której są kaeleshowie?

Teraz puszczam ekspedycje z planety matki na której mam ludzi a na całej reszcie planet mam wspomnianych kaeleshów i zastanawiam się czy aby nie wypuszczać ekspedycji z planet na których mam kaeleshów aby zwiększyć łup z ekspedycji.

Będę wdzieczny za wszelkie pomocne odpowiedzi.

Z góry dziękuje ;)

• Bonusy z poszczególnych planet się sumują i ten zsumowany jest globalny dla całego konta, więc działa wszędzie, bez względu na to, jaka rasa jest na danej planecie.

Tak na marginesie - na planecie z Ludźmi też można rozwijać (dzięki artefaktom) badania Kaelesh'ów. Dodatkowym zyskiem z takiego rozwiązania jest to, że bonus otrzymany z ich rozwoju na tej konkretnej planecie będzie modyfikowany przez Metropolis oraz (w przypadku gdy mamy odkrytą rasę Ludzi bardziej niż rasę Kaelesh'ów) fakt, że taki bonus będzie modyfikowany przez bonus odkryć klasy Ludzi a nie Kaelesh'ów.

Przykładowo - badania zwiększające zyski z ekspedycji (szósty zmysł i tech.sensorów) łącznie na 25 poziomie, co daje 0,2 x 25 = 5%. Dodajemy do tego 3% za Metropolis na 6 poziomie i 3,2% za Ludzi na 32 poziomie, co w efekcie da nam 5,31% bonusu z tej jednej konkretnej planety, który w tej wielkości powędruje do globalnej sumy bonusu do ilości znajdowanych surowców.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Formy Życia
    tu masz poradnik co do form życia
    zefir dobrze pisze
    ogólnie kaeleshowie to najsłabsza rasa jaką można zasiedlić planetę bo mają najgorsze bonusy w budynkach
    a z racji iż można mieć technologie innych ras dzięki artefaktom na planecie zasiedlonej przez cokolwiek to o ile nie masz mocno rozwiniętych kaeleshów to sugeruję wymianę ich na coś innego najlepiej jedną rasę na wszystkich planetach

fdvfdbgfbnn.png

• Potwierdzam słowa Zefira :)

Dodam od siebie że odradzam puszczanie z jednej planety ciągle eksp. Fajniej mieć kilka które co "falę" zmieniasz.
    Niestety ekspedycje jak latasz na jedno miejsce "dużo w krótkim okresie czasu" - są gorsze.

Globalne badania to taki mechanizm że "1 planeta generuje bonusy dla całego konta takie same".
    Podgląd jakie bonusy są z jakiego konta możesz zweryfikować w zakładce "Ustawienia surowców" (przycisk przy Surowcach) a następnie prawy górny róg "Bonusy dla graczy".

Tam fajnie wszystko rozpisane jaka planeta daje jakie bonusy dla całego konta ;)

• Super! Dziękuję pięknie za odpowiedzi, to pytanie nurtowało nie tylko mnie ale także moich kolegów z sojuszu, śpieszę zatem z wyjaśnieniem również dla nich. Pozdrawiam serdecznie, i życzę samych udanych ekspedycji, dobrego dnia :)