Co z flota z ekspedycji

• Witam,

z uwagi na to ze jestem nowy prawdopodobnie banalne pytanie.

Z ekspedycji mam troche floty znalezionej i teraz pytanie co z nia zrobic jesli ja nie chce floty budowac ? zezlomowac?- 35% troche malo u handlarza- czy sa jakies inne wyjscia, korzystniejsze ?

Cos mi sie miglo o polu zniszczen by wyslac by sie rozwalilo, jesli tak to jak to zrobic ?

Wyrozumialosci troche prosze ;p

• Możesz:

A) zbierać - ale po co skoro nie grasz flota

B) przemienić u handlarza z podbiciem przelicznika - wydatek anty

C) Zostawić na moonie, niech ktoś ci zezlomuje, zebrać złom i jeszcze dok odda (pytanie jaką wartość złomu z floty ma twoje uniwersum)

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Teraz na każdym uni na pole zniszczeń idzie co najmniej 40% floty. Lepiej to zostawić do zezłomowania na planecie i zebrać złom. Najlepiej będzie umówić się z sojusznikami, niech Ci to zniszczą

• 1) zbierać i raz na jakiś czas na przykład 3 miesiące wydać trochę anty podbić handlarza złomu do 75% i sprzedać (ktoś kiedyś liczył że średnio podbicie do 75% kosztuje 27k anty) tylko tutaj trochę będzie cię kosztować dexu FS owej fotki dopóki nie sprzedasz jej.
    2) jeśli na twoim uni jest np 60% lub więcej złomu po flocie DF i w dodatku deuter też jest to można pokombinować aby nie wydawać anty aby raz na tydzień lub dwa rozbijać to o czyjś bunkier (o ile obrona nie idzie do PZ bo wtedy bunkrów nie ma) w godzinach gdy sąsiad z bunkrem nie jest aktywny i zbierać to samemu.

3) sprzedawać za 35% i nie myśleć wiele

takie opcje widzę jeśli nie chcesz mieć flotki

• ktoś kiedyś liczył że średnio podbicie do 75% kosztuje 27k anty

Ciekawe kto 8)? - Ja i Forumowy_As https://board.pl.ogame.gamefor…5%82omu-Finalny-Poradnik/

Tak się składa, że poradnik Handlarza złomu jest już dosyć nieaktualny. Oczywiście nie dlatego, że są tam błędy, lecz istnieją sposoby obniżenia średniego wydatku z 27.065 anty na 26.324 anty dzięki zrywaniu negocjacji w odpowiednim momencie. Przykładowo jeżeli chcemy mieć 75%, wówczas jeżeli w 1 negocjacji wylosuje się odzysk od 40% do 43%, lepiej zezłomować 1wr i zacząć losowanie od nowa.

Handlarz złomu ma sens przy złomowaniu obrony lub przy dużych flotach i braku deuteru w derbisie.

Ja polecam umówić się z kimś na wymianę ataków z dokiem (nawet na różnych uni) lub rozbijanie o bunkier, w szczególności jeżeli deuter ląduje w polu zniszczeń.

Jeżeli założymy, że złom wynosi z%, zaś w doku odzyskujesz d=27/50=54% z tego co zostaje (9-10lvl doku). Wówczas po nieskończenie wielu złomowaniach otrzymasz ogólny odzysk:

Z = k=0 ((1-z)d)^k *z = z/(1-(1-z)d)

Co dla z=70% daje Z=83.53%, a dla z=30% Z=48.23% odzysku finalnego.

• A ja bez liczenia złomowałem zawsze u Handlarza bez podbijania ceny wszystko poza trampkami, panterami, rozporkami i pionierami. Wszystko w piach, po prostu traktowałem to jak dodatkową surkę z ekspedycji. Nawet bez negocjacji ceny i tak zawsze było to więcej niż zero. Jak działał Rynek to sprzedawałem to wszystko jednemu człowiekowi, który potem to tracił ;)

• dzięki, sprawdziłem dało mi 44% za pierwszym razem i ciągnalem dalej, wybilo 75% za 20k antymaterii finalnie

teraz moge zlomowac :D

• Dzięki holon o tym nie pomyślałem, teraz kwestia by znaleźć kogoś do wymianek i będzie prawie jak za anty tylko bez anty 🙃

• Istnieje jeszcze 4 sposób złomowania tej floty - w walce z piratami i obcymi. Rozsądnie dobierając skład można osiągnąć odzysk powyżej 100%, szczególnie jeżeli ulepszy się własne statki dzięki LF. W tym przypadku jednakże, nie da się utrzymać stabilnej liczby jednostek i flota będzie cały czas przyrastać, a ponieważ złom nie powinien przekroczyć 20kk/surowiec, w pewnym momencie będzie trzeba pozbyć się znalezionej floty na pozostałe 3 sposoby, a przynajmniej 2.5 sposobu, bo gromadzenia nie wliczam. W tym przypadku bardzo istotne stają się dziury i spalanie, a także wzmożona czujność przy zbiórce złomu. Dodatkowo należy przemyśleć czy wysyłać cięższe statki od pioniera, bo nie polecam złomowania pancków na ekspedycjach.

Generalnie można sobie urozmaicić szybko nużące klepanie ekspów.