Ekspedycja nowe UNI co wysylac

• Zbytnio upraszczasz temat.

- Po pierwsze 120kk jest na uniwersach z prędkością eko 8, przykładowo na Quasarze lub Alphie (10x) jest to 150kk. Popatrz na wzór ogólny, który podałem.

- Po drugie nie można odnosić się do sumarycznej pojemności floty (tutaj głównie DT) jako wyznacznika opłacalności dla każdego konta, bo stare konta z np. 20 poziomem technologii nadprzestrzennej potrzebują 2x mniej transporterów względem nowych kont z 0 poziomem, czyli ogólnie niskim. To liczba DT wpływa na straty w czarnych dziurach czy rachunki związane ze spalaniem, a nie ich ładowność.

Tak więc przyjmując, że wysyłamy transportery + 1PIO + 1SSZ + 1ROZ optymalna liczba DT/MT jest funkcją bonusu ich ładowności z T.Nadprz. i frakcji sojuszu (oraz wielu parametrów form życia wpływających na pojemność, szybkość, spalanie, szansę na dziurę, zysk surowcowy i ulepszenie klasy odkrywcy).

Przyjrzę się temu w wolnej chwili.

• jak najbardziej zgadzam się :)
    ale o tym iż prędkość eko ma znaczenie nie wiedziałem choć to ma sens wprowadzając jakiś rodzaj balansu

• Zawsze warto wysyłać po max metalu od kiedy jest handlarz na ekspach nie słuchajcie głupstw w postaci max kryształu, wysyłam około 170 ekspów dziennie i przynajmniej raz w tygodniu łapię maxa metalu (nie licząc innych) nie ma co patrzeć na zużycie deuteru czy potencjalne straty w postaci czarnej dziury, jednej czy dwóch czarnych w ciągu tygodnia nawet nie poczujesz a i tak prawdopodobnie będziesz na + w samej flocie.
    Podstawą są również badania z fż na surkę, nie tylko powiększają Twój max, ale również minimum które możesz znaleźć, idzie to w parze więc warto to brać pod uwagę ;) Osobiście nie używam tych na statki oraz czarne dziury czy przyśpieszających według mnie strata slotów badań

Co najważniejsze jeśli to Twój początek na uni to zadbaj o astro i jakieś podstawowe eko, ja osobiście gdybym znowu wystartował dopiero przy 5-6 planecie zacząłbym rozwijać flotę pod max. I nie zrażaj się początkowymi nagrodami z ekspów tak czy siak dają niezłego kopa surowcowego.

• Cześć :) Maksymalny PZ z walk z obcymi i piratami to 20kk metalu i 20kk kryształu (na unii z dexem na PZ dochodzi jeszcze 20kk dexu). Z tego, co czytałem, przez rozwój LF można zwiększyć wielkość PZ (ja niestety gram na Uni bez LF, tak więc nie wiem tego z praktyki).

• Pytania wałkowane od lat na forum pozwolę sobie pominąć, podobnie jak komentowanie opinii podpartych obserwacjami na oko, czy opowieści z mchu i paproci. Przejdźmy od razu do rzeczy pewnych, czyli sprawdzenia kwestii maksymalnego optymalnego łupu.

Założenia:

● Ekspedycje z max 120kk metalu (Veco=8; top1>100kk pkt, czyli E=25000);

● W skład floty wchodzą: n*TR+1SSZ+1PIO+1ROZ, gdzie n to szukana liczba MT/DT (Transporterów - TR);

● Klasa odkrywcy (cytowany wzór prawidłowy);

● Walka z piratami obcymi (5% szans na walkę; stosunek piratów do obcych to 2:1);

Tutaj trzeba zauważyć istotny fakt: Walka przy przyjętym składzie floty nie ma wpływu na optymalizację! Straty stanowią transportery, zaś ilość rozbitych jednostek jest praktycznie stała i niezależna od ich liczby. Wynika to z faktu, że piraci i obcy w zależności od wielkości eventu posiadają konkretny ułamek k±0.1k (0<k<1) naszej floty oraz dołączają konkretne jednostki bojowe (5MT,3KR,2OW; 5CM,3PC,2NISZ), a one mogą zniszczyć tylko kilka transporterów. Rachunek strat w walce można natomiast uwzględnić w średnim zysku, co też uczyniłem.

● Szansę na surowce przyjąłem na 34.63% ( zefir), zaś na czarną dziurę 0.25%;

● Spalanie uprościłem do przybliżonego lotu w układzie bez przetrzymania: 3j/DT i 1.2j/MT;

Wyniki:

Funkcja celu (optymalizacyjna) oblicza średni zysk surowcowy pomniejszony o średnie straty w czarnych dziurach, przybliżone spalanie floty oraz straty w walce (element stały). Funkcja celu jest funkcją bonusu pojemności (oś OX) transporterów (dowolne źródła bonusu - badania, F.Sojuszu, LF). Optymalizowano MT (górne wykresy) i DT (dolne wykresy). Wynikiem optymalizacji są:

● Max znalezisko - równoważne z ładownością floty; wykresy z lewej; niebieska ciągła linia; graniczna (max ładowność 120kk) niebieska przerywania linia.

● Średnie znalezisko - średni zysk w metalu za lot; wykresy z prawej; optymalna to niebieska ciągła linia; graniczna (max ładowność 120kk) niebieska przerywania linia.

● Liczba TR (MT/DT) - optymalna to pomarańczowa ciągła linia; graniczna (max ładowność 120kk) pomarańczowa przerywania linia.

thumbnail?id=1pm1V1w38FLkoobteHHkQrT1dd4xHpGpO&sz=s1024

Wnioski:

● Po pierwsze widzimy, że gdy nie posiadamy bonusu pojemności TR, optymalna ładowność transporterów to 60kk (jak mówił kwasi), czyli połowa ze 120kk. W miarę zwiększania ładowności ta wartość rośnie (patrz: Max znalezisko), zaś optymalna liczba transporterów n maleje (patrz: Liczba TR), w szczególności dla 120kk (linia przerywana pomarańczowa) maleje hiperbolicznie (n~1/ładowność).

● Na obu wykresach, w szczególności dla MT widzimy, że optymalne jest wysyłanie nieomal połowy floty potrzebnej do zebrania maksymalnego łupu, gdy zysk na lot jest zauważalnie wyższy.

● Rachunki są bardziej korzystne dla DT niż MT, bo przy tym samym bonusie ładowności pozwalają zebrać większy maksymalny i średni optymalny łup (patrz: włączone okienka liczbowe). Generalnie MT stają się opłacalne dopiero od 80-100% bonusu ładowności co widać w stromym nachyleniu pomarańczowej krzywej wcześniej, ta opłacalność wynika z wygody ze względu na krótszy czas lotu.

Przeliczenia:

● Wartości odczytane z wykresów bardzo łatwo odnieść do innych warunków ekspedycji. Przykładowo iHpc chce wiedzieć jaka jest optymalna liczba transporterów w progu dającym max E=12000 punktów ekspedycji. Nic prostszego, wystarczy bowiem przemnożyć odczytanie wartości przez przyjętą wartość maksymalną (E=25000), tak więc: c=12000/25000=0.48.

● Przeliczenia uwzględniające bonusy LF to także proste przekształcenia liniowe, czyli wartość z wykresu razy współczynnik bonusu, np. bonus na surowce wynosi 73%, wówczas mnożymy przez c=1.73.

● Badanie LF zmniejszające szansę na walkę (ulepszenie odkrywcy) nie ma w zasadzie wpływu, bo walka go praktycznie nie ma.

● Badanie LF zmniejszające szansę na czarną dziurę (Sieć Psioniczna) ma wpływ na kształt wykresu, aczkolwiek niewielki i nie zakładam, że ktokolwiek to badanie rozwija. Korzystając z teorii optymalizującej bonus badania LF opisanej tutaj: T18H (T18/1) – Superkomputer, a dodatkowa planeta, policzyłem że zdobycie 10% kosztuje kilka miliardów metalu, a 20% już 100x więcej (max bonus 50% to koszt rzędu 10^19 metalu - potrzeba by więcej złotówek na paczki niż wyniosła sławna różnica między brutto, a netto 14 emerytury).

• Zawsze warto wysyłać po max metalu od kiedy jest handlarz na ekspach nie słuchajcie głupstw w postaci max kryształu, wysyłam około 170 ekspów dziennie i przynajmniej raz w tygodniu łapię maxa metalu (nie licząc innych) nie ma co patrzeć na zużycie deuteru czy potencjalne straty w postaci czarnej dziury, jednej czy dwóch czarnych w ciągu tygodnia nawet nie poczujesz a i tak prawdopodobnie będziesz na + w samej flocie.
    Podstawą są również badania z fż na surkę, nie tylko powiększają Twój max, ale również minimum które możesz znaleźć, idzie to w parze więc warto to brać pod uwagę ;) Osobiście nie używam tych na statki oraz czarne dziury czy przyśpieszających według mnie strata slotów badań

Co najważniejsze jeśli to Twój początek na uni to zadbaj o astro i jakieś podstawowe eko, ja osobiście gdybym znowu wystartował dopiero przy 5-6 planecie zacząłbym rozwijać flotę pod max. I nie zrażaj się początkowymi nagrodami z ekspów tak czy siak dają niezłego kopa surowcowego.

• zgadzam się iż przyspieszanie i czarna dziura z LF to strata slotów
    ale robiąc 170 exp dziennie i nie pakując w bonus do większej ilośći statków uważam że bardzo wiele tracisz
    na Uni bez LF robię 135 exp dziennie i same statki w przeliczeniu na metal to około 30% zarobku z exp a bonus to zwiększa

robiąc tyle exp co jest twoim głównym zarobkiem na bank warto inwestować w tą technologię.

• jeszcze pytanko mam, nie bede specjalnie zakladal nowego tematu.

Zaraz noc i teraz pytanko o ekspedycje, wysylac na noc czy nie? cos mi sie miglo ze niektorzy nie wysylaja by w dzien lepszy exp byl, i wlasnie dzisiaj w dzien mialem masakre, a wysylalem w kazda noc 8 expow na 5h

A jak wy uważacie ? ma to jakis wpływ ? wysyłac na inne uklady ? w nocy wysylam zawsze na inne a w dzien na swoje (godzinne)

• wysyłaj tak zwane overnight expy, o ile wygodnie sobie je odbierzesz
    zmniejszasz prędkość wybierasz koordynaty tak aby ci wróciła flota o 7-8 czy której tam wstaniesz
    i zasada jak do każdej expy czyli nie wszystkie 8 sztuk czy ile tam wysyłasz w jeden układ tylko 2-3 max w jeden
    to jest zawsze dodatkowy zarobek i należy korzystać i w nocy tak samo leci jak w dzień czyli randomowo :P

• Wrócę jeszcze do kwestii optymalnej floty ekspedycyjnej, bo to temat niezmiernie ciekawy i niedoceniony przez zawiłość. Postanowiłem sam z tego skorzystać w jak najszybszy sposób, dlatego uogólniłem i uprościłem poprzednie obliczenia by każdy zrozumiał i zaakceptował jako fakt w praktyce.

Proponuję przejść przez taką procedurę w postaci listy kroków:

1. Instalujemy AntiGameReborn (albo aktualizujemy do najnowszej wersji - to samo się nie zrobi z poziomu gry)
    2. Wchodzimy w Imperium (by załadować wszystkie poziomy badań i budynków), a następnie w zakładkę LF budynków i badań (antigame musi wiedzieć jaka rasa i badanie jest wylosowane) oraz w ikony form życia by załadować poziom doświadczenia rasy. Uwaga! Jeżeli pominiemy choć jeden z wypisanych kroków, AntiGameReborn źle policzy ładowność statków.
    3. Wchodzimy w ustawienia AntiGameReborn->Flota->Ekspedycja(Standardowe ustawienia (szczegóły))->Percent of max metal find (wybieramy wartość odczytaną z wykresu na końcu)->OK->OK (to główne)
    4. We flocie, klikając w ikonę ekspedycji od razu pojawi się idealna flota ekspedycyjna, potem 2x Enter i gotowe!

thumbnail?id=1mVJf2fGdE98nnqjeuvmetzxVqBW0o5zE&sz=s1024

Jeżeli chodzi o znajomość parametru "Percent of max metal find", czyli stosunku ładowności floty wysyłanej do maksymalnej, tę odczytujemy z poniższego wykresu (w zależności czy wysyłamy MT, czy DT). Wartości z osi OX, czyli bonus pojemności/ładowności sprawdzamy w grze np. dzieląc aktualną ładowność transportera przez wartość podstawową jednej jednostki.

● Optymalny % łupu maksymalnego - wartość, która nas interesuje to linia ciągła dotycząca skoków 5% dostępnych w AntiGameReborn. Ta przerywana jest poglądowa, obliczona z dokładnością do 1 transportera.

● Zysk % wzg. max ładowności - zmienna, która odpowiada na pytanie: O ile procent więcej średnio zarobimy na jednej ekspedycji stosując optymalny % łupu maksymalnego, względem floty o maksymalnej 100% ładowności?

thumbnail?id=19QpsyhMqDS6ve48_ZFhiPJaQjIdH4x1G&sz=s1024

Na koniec taka uwaga, zastosowałem wartości procentowe również dlatego, że są uniwersalne. Wynika to z faktu, że nie zmienią się pomimo innych warunków ekspedycji (odwołuję się do przekształceń liniowych opisanych w poprzednim poście w 4 punkcie) takich jak inna szybkość uni, niższy próg punktów E ekspedycji, czy badania form życia (poza zmniejszaniem szans na czarną dziurę).