Ekspedycja nowe UNI co wysylac

• PolecemGeneralnie wysyłasz 1 sondę 1 pionier 1 rozpruwacz(wszystkie statki) bądź 1 ow (max panc, bez bombików, niszcz itp) i dtki/mtki pod ładowność max.

• Ostatnio przeglądałem pewien poradnik z Fandoma i znalazłem tam ciekawy fragment:

The best way to find ships, is to send a Destroyer which can find Reapers and are capable of holding their own against Pirates and Aliens. {C}Some people have claimed that they get attacked much less by pirates and aliens when they send +150 espionage probes with them. It is said to decrease your chances of getting attacked, and will increase your chance of finding ships/resources, since espionage probes are used to scan things. This is a very effective tool, but requires +150,000 crystal to make the probes (which are easy to accumulate from expeditions).

Rzekomo wysyłając >150 sond szpiegowskich szansa na wrogi atak maleje, a na znalezienie statków rośnie. Osobiście śmiem wątpić w tę teorię, ale kto wie, może kiedyś to sprawdzę.

• 1 sonda
    1 pathfinder
    1 rozpruwacz
    DT - tyle aby zebrał maksymalny drop kryształu (więcej nie ma sensu bo event na max metal jest tak rzadki iż więcej zejdzie dexu na wysyłanie więcej DT niż zyskamy mety na ten event raz na wiele razy)
    bez form życia będzie to okolice 60 mln ładowności DT
    Zamień DT na MT jeśli to sprawi iż puścisz jedną falę exp więcej na dzień inaczej nie ma sensu ( na wolnych uni z prędkością flot pokojowych 1x można rozważyć taką opcję)
    najlepiej grając odkrywcą byś samemu w układzie aby inni nie puszczali tam exp bo to go wyjaławia i expy stają się mniej skuteczne
    nie słać więcej niż 6 exp na każde 2,5 h w jeden układ bo też będzie mniej zyskowny (mniej jeśli mamy sąsiadów którzy też ślą tam expy ,,patrz powyżej)

no i słać jak najwięcej exp :)

o 150 sondach to ciekawa teoria ale moim zdaniem wyssana z palca

• MT po prostu jedzą więcej dexu na ich ładowność więc lepsze są DT ( ale póki nie masz wystarczającej ładowności samymi DT to ofc puszczaj mix)
    a rozpruwacza znajdziesz na expach po prostu wysyłaj z expą 1x najlepszy statek bojowy jak masz/ znalazłeś i z czasem będziesz znajdował lepsze wysyłał lepsze aż znajdziesz rozpruwacza
    przy dobrych wiatrach uda ci się dziś
    nie znajdziesz na expie gwiazd śmierci kolonizatorów czy recyklerów

• Wielkość znaleziska można obliczyć ze wzoru, który podałem tutaj: 18 slot badań Form - wzmocnienie odkrywca

Znając maksymalne znalezisko wystarczy policzyć ile statków posiada wystarczającą łączną ładowność ze względu na ulepszenia LF czy technologię nadprzestrzenną.

Zgodzę się także ze stwierdzeniem, że możliwe jest, iż nie warto wysyłać liczby statków umożliwiającej zebranie (mało prawdopodobnego 1/100*1/50=0.02%) maksymalnego łupu, co wynika ze zwiększonych start w czarnej dziurze (0.25%) czy w walce (5% lub 10%). Ten problem nie jest taki trywialny i najlepiej dokonać optymalizacji zysków (znalezisko surowców do pewnej ładowności x mniejszych flot) i strat (większa flota, większe straty) wyznaczając finalnie maksymalny opłacalny łup.

• Grasz na thuban Latam tam mt + pionier max ładowności

Na małym księżycu z własną atmosferą Twoja ekspedycja znalazła ogromne złoża surowców. Załoga na powierzchni stara się zebrać i załadować naturalny skarb.

Zrabowano: 20.736.000 Metal.

• ja tu czegos nie rozumiem, wg tej rubryczki wychodzi ze max pkt ekspedycji to 12k (top 1 ma 13m) wiec 200DT- 12000 pkt - 6.5miliona ladowności

Wszystko byloby ok ale ja wysyłam wiecej i dostaje po 11milionow, skad to sie bierze taka roznica

tak jak kwasi napisal 60mln ladownosci, skad to sie wzielo ;o

• Nie trzeba być geniuszem matematycznym żeby wejść w link i wymorzyć elementy, to wiedza ze szkoły podstawowej. Tuszę, że zdołasz tego dokonać xD

• no czaje to

ale nie czaje tego gdzies tu na forum czytalem zeby nie przekraczac ilosc pkt ekspedycji tj w tym przypadku 12k a nie idzie tego nie przekroczyc zbierajac 60mln metalu

60mln metalu - 846 dt

12000 pkt - 200 dt

• Chodzi o to ile surowców max można znaleźć

Fakt nie wziąłem pod uwagę że siedzisz na nowym uni i tam top gracz nie ma jeszcze (500 mln to chyba był cap dla expedycji ? )

Więc 60 mln to jednak za dużo póki co.

Ale skąd te 60 ?

Na starszym uni gdzie top ma wiele pkt max z expedycji można znaleźć 120 mln ( duży event ekspedycji) tam chyba z hakiem mety

Zdarza się to rzadko i sugerowanym jest by latać wtedy ilością DT która ogarnie średni event ekspedycji w tym przypadku 60 mln ładowności

Bo czarne dziury piraci zużycie dexu, ktoś mądry policzył że to najlepsza ilość.

Ile max u ciebie na nowym uni można obecnie zdobyć

Nie wiem 🙃 obecne kalkulatory raczej nie są precyzyjne

ale będzie to w końcu szło do tych 120 mln

A z formami życia i techsmi pod nie będzie to większą ilość