Wzór kosztów paliwa

• Hejsia

Potrzebuję zmontować wzór do arkusza gulugulu, który odliczy mi koszty zwózek. W tym celu udałem się do faq dawnego forum, gdzie opis wzoru zawiera wyjaśnienie "MinCzasLotu to czas lotu danego statku przy ustawieniu 100% prędkości". Przykładowo czas wychodzi mi 42m 51s. Domyślam się, że tak jest, ale zawsze wolę się upewnić - czy ten czas muszę przekształcić w sekundy (tj. (42*60)+51=MinCzasLotu 2571?

Próbowałem wprowadzić podany w faq wzór na lot między samymi układami do arkusza i żadne dane nie zgadzają się z tym, co widzę na proxyforogame i w samej grze. Gdzieś popełniam błąd, nie wiem gdzie.

• Zacny kalkulator Asie ;) Pozwolę sobie skorzystać z niego do wprowadzania dalej idących - poprawnych tym razem danych do mojego planera. Mam dalsze pytanie. Sprawdziłem wczoraj na proxy spalanie dla odległości 9445 dla 10kkkkk Dt i wynosi ono 269.852.061.333.638.560 deuteru. U Ciebie zużycie wyniosło 26,98520613 dla 1 Dt - te liczby się zgadzają. Natomiast jak na proxy wklepałem 1 Dt, to pokazało mi 28 deu, u ciebie nazwane Całkowitym zużyciem deuteru. Nie do końca rozumiem na czym polegają te różnice i który wynik (26,985 & 28) mam brać pod uwagę.

Tak czy inaczej wydedukuję sobie z tego co mi dałeś ten jeden prosty wzór. Sporo mi pomogłeś :)

Edit: Dobra, skumałem. Widzę, że sumuje się faktyczne spalanie danych statków i dodaje 1, przy zaokrąglaniu zwykłym.

• Nie chcę bez sensu zakładać osobnego wątku, bo choć kolejne pytanie jest na inny temat, dotyczy nadal poboru deuteru, który chcę ująć w kalkulatorze.

Tym razem chodzi o wzór poboru deu przez fuzyjną.

FPobor = 10 * Poziom * 1,1^Poziom

Ten wzór też nie działa. Albo nie wiem jak poustawiać nawiasy (co w sumie jest główną wadą wzorów w faq), albo po prostu jest nieaktualny.

Pomożecie?

E: Dobra, znowu zmusiłem się do poszperania. Tym razem pomógł mi kalkulator Dagmary.

=-LICZBA.CAŁK(10*Poziom Ef*1,1^Poziom Ef*Speed Uni)*% Ef/100

Post można skasować.

• Niech η - procent produkcji w fuzyjnej, rozbudowanej do poziomu PEf, wtedy zużycie:

ZEf = floor(Veco* 10* η* PEf* 1.1^ PEf)

* floor - zaokrągla element do najbliższej liczby całkowitej mniejszej lub równej temu elementowi.

=-LICZBA.CAŁK(10*Poziom Ef*1,1^Poziom Ef*Speed Uni)*% Ef/100

Tak zapisany wzór nie jest w ogólności prawidłowy. Jeśli dokonamy dzielenia poza znakiem zaokrąglania w dół, uzyskamy część ułamkową, której w grze nie ma!

Właśnie przez takie błędy w zaokrąglaniu powstają różnice kilku jednostek dochodzące niekiedy do kilku tysięcy w przypadku gdy taka niezaokrąglona część ułamkowa jest mnożona przez większe liczby. Ostatecznie może się okazać, że nasze obliczenia zawyżają nam wydobycie o +1lvl kopalni... oczywiście to skrajny przypadek.