Jak dokładnie działa Metropolis? / Formy życia

• próbuje ogarnąć strategię na formy życia stąd pytanie do tych którzy lepiej się znają lub po prostu próbowali.

Jeśli dobrze rozumiem budynek ten u Ludzi zwiększa bonus z technologii form życia (a nie zwykłych badań)
    1. Z racji iż budynki form życia nie działają globalnie (na wszystkie planety tak jak technologie LF)
    To czy metropolis działa tylko na bonus który jest w drzewku technologii na owej planecie, zwiększając wynik globalnie czy tylko dla tej planety
    A może jeśli mam na każdej planecie te same technologie i np dają mi razem 100% więcej wydobycia dexu wszędzie to metropolis liczy od tych 100%?

2. Czy w teorii zaludnienie ludźmi wszystkich planet może być lepszym wyjściem niż Rocktailami (myśląc o booście do wydobycia) z racji na metropolis i bonus jaki może dać gdy mam drzewko technologii pod wydobycie na każdej planecie i badania na poziomach 10-15 czy ten bonus może przebić bonus do wydobycia jaki dają budynki rocktailów?

z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ;)

• 1. Budynki działają tylko na daną planetę.
    Przykład: Technologie danej planety dają każdej planecie 10% do wydobycia metalu. Mając bonus z budynku 10% do technologii form życia, należy wówczas policzyć 10% x 1,1 = 11%.
    Wynik: Dzięki tej jednej planecie, jej budynkom FŻ oraz technologi FŻ, każda Twoja planeta dostanie bonus 11% wydobycia.

Te statystyki możesz sprawdzić wchodząc w zakładkę Ustawienia surowców (tam gdzie klikasz % wydobycia i elektrowni..), następnie klikając w prawym górnym rogu "Bonusy dla graczy". Rozwijając zakładki np. "Bonus produkcja metalu" będziesz widział jakie bonusy FŻ działają na tą planetę, oraz z jakiej planety pochodzą (każda planeta działa oddzielnie i daje pozostałym bonusy zależne od rozwoju danej planety) co sumarycznie przy 15 planetach i bonusie na każdej planecie 11% (jak wyżej), dostałbyś dla każdej planety 11% x 15 :)

2. Przy takiej samej ilości zainwestowanych surowców w technologię/budynki rock'talów oraz ludzi, ludzie zawsze dadzą Ci mniej niż rock'tale. Dla bonusu do ekonomii zaludnia się rock'talami.

Polecam FAQ poczytać i policzyć oraz tematy dot. FŻ:

Argumenty przeciwko Rocktalom

oraz: Technologie FŻ T3-1 - eko

oraz na przyszłość: 18 slot technologii FŻ & Fabryka Wydajnego Recyklingu