obsysrakowe wzmoznienie osłon

• To jak to jest z tym "obsydjanowym wzmocnieniem osłon", że mając łącznie (z 2 planet) badanie na 15 poziomie (powinno dawać w sumie 7,5% bonusu) raz działa bonus tych badań tylko z jednej planety (4,5%), a raz z dwóch (7,5%). Zes#ało się czy jak? Nie wiem, czy to jakiś bug w systemie czy nie, ale raz pokazuje mi w statystykach systemów obronnych prawidłowo bonus badań taki jaki ma być te 7%, a raz tylko 4% (już mniejsza o te 0,5% bo tego nigdy nie wyświetla). Na wszystkich planetach z tym badaniem FZ mam odpowiednią populację, nic się w tej kwestii nie zmienia. Albo jeszcze inaczej, na jednej planecie wybierze sobie ten srystem, że o tutaj będzie ci prawidłowo działać, a na wszystkich innych już nie. No co to ma być za obsrysrak?

• screen.png

chodzi mi o okno statystyk systemów obronnych gdzie w podliczeniu ostatecznej liczby :np. punktów strukturalnych idp itd widać co składa się na ostateczną liczbę. Bonus badań, wartość podstawowa i bonus form życia. I właśnie w tym przypadku na jednej planecie pokazuje prawidłowo i ostateczne punkty statystyk np działa plazmowego mam wyświetlane prawidłowo z łącznym bonusem wszystkich badań obsydianowych osłon, a na wszystkich pozostałych planetach mam statystyki uwzględniające tylko badanie osłon z jednej planety. Zamiast łączone 7,5% to jest brane pod uwagę tylko 4,5% z jednej planety, na której mam to badanie. Nie ogarniam jak to działa, raz jest ok, raz jest pokićkane (od jakiegoś czasu to właśnie jest taka kiszka). plazma1.pngplazma2.pngPodkreślam, że na obu planetach na których mam przeprowadzone badania, znajduje się wystarczająca ilość populacji i tylko na jednej z nich bonus badań jest łączone, a na wszystkich pozostałych liczony jest bonus tylko od badania z jednej planety, te 4,5%..

Edit: bonus 3%, który posiadam na planecie, na której jest w podliczeniu łączona liczba 7,5% ( wyświetla się 7%) jest na planecie Khalesów. Na tej planecie mam obecnie 101 milionów populacji T3. Podstawowe wymaganie do obsydianowych osłon to 115milionów ( spełnione na planecie z bonusem 4,5% obsydianowcych, tam mam mechów i 148millionów t3) ale ponieważ to khaleshe to mam postawiiony psioniczny modulator na 12 poziomie (-12% do wymagań badań) co redukuje wymagania badania obsydianowych do 98,56milionów T3. Czy to możliwe, że w takim wypadku te badanie obsydianowych nie bedzie podliczane na wszystkich pkanetach dopóki nie będę mieć 115millionów T3 na planecie Khalesów? To by znaczyło, że troche ten psioniczny modulator to jakas kiszka bo pozwala niby szybciej mieć badania ale tak naprawdę to trzeba mieć taką sama liczbę ludności jak na innych rasach, żeby bonusy były łączone do ogółu? Albo coś jest zbugowane z badaniem?