Promocja - przedmioty M.O.O.N.S

• Kliknij w menu z lewej strony odnośnik 'sklep' później zaznacz 'wszystko 75'' i następnie przewijaj na strzałce obok obrazków w prawo aż zobaczysz 3 żółte ikonki z liczbami 30m, 60m, 90m, wybierz jaka opcja Cię interesuje i po sprawie...

Ale nie lepiej znaleźć kogoś i poprosić o sondy ? Taniej, szybciej i z takim samy prawdopodobieństwem o ile nie większym

• Dzięki

Pamiętam z dawien dawna że próby moonowe były zabronione :(

Próby nigdy nie były zabronione jakimś twardym zakazem, ale zawsze były okraszone pełną gamą przepisów co do złomu powstałego po walce.

Dlatego najlepiej puścić sondy. I tu jest jedna prosta zasada. Ty puszczasz, Ty zbierasz złom..Ktoś puszcza, ktoś zbiera złom. Jak grasz na u68, to napisz do mnie, chętnie Ci pomogę.

• Przeczytaj FAQ

PRÓBY KSIĘŻYCOWE (MOONMAKING)

• Co to takiego?

Próby księżycowe (moonmaking) polegają na umówionym wcześniej ataku, który ma na celu utworzenie pola zniszczeń na tyle dużego, aby mógł powstać księżyc.
    • Z kim mogę się tak umówić?

Próbę księżycową możesz przeprowadzić z każdym graczem. Najczęściej jednak próby takie występują między członkami jednego sojuszu. Na niektórych uniwersach są też gracze (czasem całe sojusze), którzy wyspecjalizowali się w przeprowadzaniu takich prób.

Możesz również wykupić za pomocą Antymaterii próbę moonową w menu Shop. Więcej o dodatku M.O.O.N.S w pkt. 10
    • Kto musi stracić flotę?

Nie ma tutaj ustalonej reguły, tak więc to gracze ustalają między sobą przebieg próby. W najczęstszym przypadku jeden z graczy atakuje planetę drugiego, na której obrona jest na tyle silna, aby pokonać flotę agresora.

Innym wariantem jest walka flot agresora i obrońcy, generująca duże pole zniszczeń.
    • Kto zbiera szczątki po flocie?

Szczątki mogą zostać zebrane przez dowolnego gracza (także niebędącego atakującym ani obrońcą) pod warunkiem, że w ostateczności trafią one do właściciela zniszczonej floty, z której powstały lub do osoby od niego słabszej punktowo. Złomu z próby nie może otrzymać konto silniejsze niż to którego flota w wyniku próby została zniszczona.

W przypadku zebrania i odesłania złomu przez innego gracza, słabszego punktowo niż właściciel zniszczonej floty konieczne jest wysłanie zgłoszenia pożyczki recyklerów(aby uniknąć pushu):

Ticketowy System Zgłoszeń

Jeśli straty poniósł każdy z graczy (agresor i obrońca) wówczas każdy z nich może zachować proporcjonalną do strat część złomu (zebrać złom i odesłać go do odpowiedniego gracza (z późniejszym zgłoszeniem pożyczki recyklerów) może nadal każdy z graczy).
    • Czy mogę wysłać do gracza A surowce na zbudowanie floty, którą mnie zaatakuje?

Czy jeżeli ja wysłałbym komuś surowce na zbudowanie myśliwców, ten ktoś by je na mnie rozbił, to rozumiem, że mogę zebrać złom bez podejrzenia o push bo te surowce i tak były moje, czy tak?

W takiej konkretnie sytuacji, należy najpierw zgłosić chęć przeprowadzenia próby moonowej(na zasadzie handlu, do 72h) do GO, Operator podejmuje decyzje czy gracze mogą przeprowadzić taka wymianę. Niezależnie od tego czy surowce do zbudowania mają trafić do silniejszego czy słabszego gracza, warunkiem koniecznym jest zachowanie 72h od transportu. W przeciwnym wypadku takie wymiany surowców mogą być traktowane jako push. Całość złomu z takiej próby może trafić do: właściciela surowców z których statki zostały zbudowane lub gracza słabszego z pośród tych dwojga(może oczywiście spełniać oba warunki, być niżej w statystykach i być właścicielem surowców).
    • Chcemy zrobić sobie nawzajem próby na taki sam procent. Czy każdy z nas musi lecieć recyklerami za swoją flotą, czy też możemy zebrać szczątki po flocie przeciwnika?

W przypadku, gdy próby odbywają się na taki sam procent (floty są identyczne) i odstęp pomiędzy nimi nie przekracza 72h można zebrać szczątki po flocie przeciwnika zamiast swojej.
    • Czy próbę księżycową trzeba zgłaszać GO?

Nie, prób księżycowych nie trzeba zgłaszać do GO. Trzeba natomiast zgłosić pożyczkę recyklerów (od gracza słabszego dla gracza silniejszego) jeśli taka pożyczka miała miejsce.
    • Jak zwiększyć szanse na powstanie księżyca w czasie próby?

Szanse można zwiększyć tylko i wyłącznie zwiększając liczbę statków, które ulegną zniszczeniu (do liczby potrzebnej na uzyskanie 20%).

Szansa na powstanie księżyca nie zależy od rodzaju niszczonych statków ani żadnych zachowań takich jak np. wylogowanie się przed próbą czy wystąpienie z sojuszu.

Większą szansę daje mniejsza liczba prób na duży procent niż dużo prób na mały (np. jedna próba 20% to większa szansa niż 2x10%)