Formy życia - usunięcie ludzi?

• Cześć, szybkie pytanie!

Mając przykładowo 10 planet, na 9 inną formę życia, a na 1 planecie ludzie, to czy przy wymianie tych 1x ludzie na inną formę życia (nie będę mieć już ludzi żadnych) ALE w technologii form życia w tej ostatniej wymienionej planecie wezmę za artefakty "międzygalaktyczni posłańcy" (bo tam mam ją rozwiniętą) to czy będę mógł dalej robić ekspedycje szukające form życia / artefakty?
    Dostałem sprzeczne info od kilku osób, prosiłbym o potwierdzenie na 100% że można usunąć ostatnią osadę ludzką i temat będzie do zamknięcia :)

Dziękuję!

• Jeśli dobrze rozumiem twoje pytanie , bo trochę masło maślane - i o tej godzinie mogę nie do końca poprawnie przetwarzać informacje jeszcze - nie musisz mieć danej formy życia żeby używać ich badań. Mając wybranych na przykład Mechów możesz wybrać w drzewku badania ludzi i ich normalnie używać. Od tego są artefakty że wybierasz na 10 planetach Kaleshów i "losujesz" sobie takie badania z wszystkich form życia jakie tylko chcesz.

Wybierasz badanie na szukanie artefaktów / form życia bez przymusu posiadania ludzi jako rasy głównej na planecie. Ktoś kto ci sprzedaje info że musisz mieć ludzi żeby używać ich badań albo robi cię w balona albo nie do końca ogarnia.

EDIT: Przykładowo na jednej z moich planet mam Kaleshów i wybrane inne badania z innych ras. Jak mi się tylko ubzdura

CCi7V6t.png

• Dziękuję, dokładnie tak wszystko rozumiem. Używam artefaktów i używam ich badań.

Jednak z tym szukaniem artefaktów jest to jedyna technologia gdzie słyszałem że jednak "trzeba" mieć tych chociaż 1 ludzi.

Myślę że jest to pokłosie prezentacji w FAQ i systemu, gdzie jako przymus by szukać innych form - jest konieczność wyboru ludzi (bo w sumie tylko ich mamy).

Jeśli odpowiedź jest potwierdzona przez moderacje to uprzejma prośba o :closed2:

• Dziękuję, dokładnie tak wszystko rozumiem. Używam artefaktów i używam ich badań.

Jednak z tym szukaniem artefaktów jest to jedyna technologia gdzie słyszałem że jednak "trzeba" mieć tych chociaż 1 ludzi.

Myślę że jest to pokłosie prezentacji w FAQ i systemu, gdzie jako przymus by szukać innych form - jest konieczność wyboru ludzi (bo w sumie tylko ich mamy).

Jeśli odpowiedź jest potwierdzona przez moderacje to uprzejma prośba o :closed2:

Nie trzeba. Wybierasz to raz, na jednej planecie i nie musisz mieć do tego nigdzie wybranych ludzi jako rasy głównej. Liczy się wybór badania które umożliwia szukanie ras / artefaktów a nie rasy. Gram tak cały czas, mając w zależności albo na wszystkich planetach tylko kaleshów, albo rocktalów, ewentualnie mechów. I nigdy nie ustawiam ludzi jako rasy głównej na żadnej z moich planet.

• Ktos sprawdzal czy jak już się zbada posłańców, ale potem zmieni rase i nie ma się tego badania fizycznie, to już nie można wysyłać misji poszukiwawczych, czy to dala tylko na start, pewnie nie choc kto wie? Wydaje mi sie też, że nie warto rozwijac tego badania bo mało daje, skoro ten statek podobno lata na impulsowym - każdy lvl 20%, a posłańcy to 1% zamiast bonusu surowców, no i ten limit 50...

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• trzeba mieć fizycznie na jednej planecie posłanców.

podobno na impulsowym? gdzieś kiedyś sprawdzałam na czym to lata mając te same poziomy badań i posłaców - na każdym koncie statek lecial z inna prędkością :>

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Dokładnie, trzeba mieć aktualnie zbadany minimum 1lvl. Wszystko opisałem w poście dot. Lotów Rozpoznawczych. Nie wrzucałem tam dowodów, ale statek ekspedycyjny faktycznie posiada napęd impulsowy przynajmniej od 8lvl. Nie wiem natomiast, czy mając 0 poziom impulsu loty są możliwe, ale zakładam że tak.

Dostałem też dane od zefira, który miał 22lvl i wówczas statek również latał na impulsowym. Polecam przetestować kalkulator misji rozpoznawczych, dodałem tam funkcję obliczającą czas lotu tym statkiem. Celem było zaplanowanie ile dziennie tur można średnio wysyłać oraz oczywiście odkryć jak działa ten statek, nawyzywany przez mnie statkiem widmo.

Jak widać na poniższej grafice zmierzony został dystans i czas lotu przy różnych lvl badań napędów i napędów form życia. Jedynie napęd impulsowy i posłańcy pozwalają obliczyć stałą prędkość początkową równą 10000, z czego wynika, że to te badania wpływają na prędkość końcową.

DD.png

• no i ten limit 50...

według mnie najbardziej niesprawiedliwe rozporządzenie GF, od czasów wprowadzenia antymaterii

Rozumie limit na te 10%, rozumie limit na artefakty...ale żeby wprowadzić ograniczenie na zdobywanie punktów w statystykach ?

o profitach finansowych, wpływających na konto GF juz nie wspomne.

holon dobra robota, dzięki za info -chyba rozwinę impulsowy, ot z samej ciekawości

• Zgodzę się, limit powinien być jeden - albo na bonus do technologii (10%) albo na liczbę dzienną misji (50, a lepiej 100). W pierwszym przypadku gracze wysyłają misje dla sportu jak osiągną max bonus, a w drugim wysyłają rutynowo do usra..ej śmierci i jeden dzień dłużej. Każda z opcji jest sama w sobie dobra, ale na pewno nie obie jednocześnie.

Osobiście przychylałbym się jednak do rosnącego dziennego limitu, ale większego niż 50. To opcja dla cierpliwych, zaś na rozpoczęcie uni wprowadziłbym próg startowy na 10000 lotów żeby rozgrzać rozgrywkę.