Loty Rozpoznawcze - Artefakty i doświadczenia rasowe

• Witam po dłuższej przerwie!

Drodzy czytelnicy tego artykułu, a także postów poświęconych aspektom matematycznym itp. możecie już odetchnąć. Linki do udostępnionych zdjęć zostały naprawione. Okazało się, że na początku roku coś zmieniło się w dysku Google - linki działały, ale nie wyświetlały się na forum. Problem był mi znany od dawna - jak widać cierpliwość naśladuje nieskończoność, a z nieskończonością nie da się wygrać pojedynku na spojrzenia. Nieważne, jak długo wytrwasz, ona dopiero się rozkręca.

Gdyby ktoś miał podobny problem, polecam rozważyć wymianę dysku, a w ostateczności skorzystać np. z tej furtki - https://support.google.com/sit…338?hl=en&msgid=255005869

• Dopiero wpadło mi w oko Twoje opracowanie - dzięki temu, że temat wyświetlił się w aktualnych wątkach. Późno zatem, ale lepiej późno niż wcale - wyrazy szacunku za profesjonalizm, włożony nakład pracy i sposób wyłożenia zagadnienia !

Serdecznie dziękuję !

• Dla osób zainteresowanych eventem z artefaktami. Zmierzyłem ile dokładnie wynosi bonus artefaktów - jest on równy 40%.

thumbnail?id=1eiNksPKG63hyYre7PD43KVF2VvX5iv8P&sz=s2000

Jak widać na wykresie kołowym nr 1, prawdopodobieństwo znalezienia artefaktów (AR) zwiększono kosztem braku znaleziska (ND) z 25% na 35%. Tak więc bonus to 35%/25%=1.4, a więc szansa wzrosła o 40%. Wpływa to oczywiście na średnią liczbę znajdowanych artefaktów. Na szczęście kalkulator misji rozpoznawczych zamieszczony w pierwszym poście pozwala na dowolne manipulowanie rozkładami prawdopodobieństwa, tak więc osoba zainteresowana z łatwością może dostosować dane na czas eventu by oszacować konieczną liczbę misji i niepewność etc. Jeżeli chodzi o histogramy artefaktów i ich rozkład wielkości, zmian nie zaobserwowałem. Widać to na zamieszczonym rysunku, który można porównać z teorią z pierwszego posta lub własnymi obserwacjami.

Na podsumowanie, na czas eventu znajdziemy średnio na misję:

11.553 ± 53.851 artefaktów.

Gdy normalnie jest:

8.238 ± 45.809 artefaktów.

Aby zaliczyć wszystkie zadania potrzeba artefaktów: 235 + 470 + 700 + 940 + 1180 + 1410 + 1650 + 1880 = 8465 (w przybliżeniu wartości rosną w ciągu arytmetycznym o średniej różnicy równej 235)

Aby zdobyć 8465 artefaktów, potrzeba wykonać średnio z bonusem:

734 ± 127 lotów.

Jeżeli limit dzienny bonusowych misji wynosi 100, zajmie to:

7.34 ± 1.27 dni,

natomiast, gdy limit dzienny bonusowych misji wynosi 150:

4.89 ± 0.84 dni.

W obu powyższych oszacowaniach czasu nie bierzemy pod uwagę lotów bez bonusu. Można je uwzględnić, stosując średnią ważoną liczbą misji z bonusem i bez bonusu np. dla 100 bonus + 50 normal będzie to 10.429 artefaktów/lot. Zatem aby zdobyć rzeczoną liczbę artefaktów w tym przypadku wykonamy:

811 ± 140 lotów,

co zajmie około:

5.41 ± 0.93 dnia.

Zatem jak widać, nie ma szans nie zdążyć w ciągu 10 dni (oczywiście że są, ale bardzo małe). Powodzenia!

• Limit dzienny misji to 200

bo 150 po 00 00

i 50 po 14 00

to razem masz dziennie 200 lotw

• Limit dzienny to 150 - bonusowych - w tej edycji eventu, normalnie zapewne 100, które mają dawać więcej artefaktów w czasie trwania eventu. I to nie są dodatkowe loty tylko takie które idą z normalnej puli.

50 po 14stej, to normalny "przyrost" do ogólnego limitu lotów.

Pula 150 - ma dawać więcej artefaktów ale nie są to "osobne / dodatkowe" loty poza licznikiem. Zwał jak zwał. Chyba że tobie liczy inaczej :D

• Limit dzienny misji to 200

bo 150 po 00 00

i 50 po 14 00

Pisałem wyraźnie o limicie dziennych bonusowych misji. Ponadto podałem rachunek dla limitu dziennego łączonego 100+50=150 misji, więc dla 150+50=200 możesz sobie przeliczyć samemu w ramach sprawdzenia czy rozumiesz zagadnienie. Oczywiście mogę potem sprawdzić wynik.

Pula 150 - ma dawać więcej artefaktów ale nie są to "osobne / dodatkowe" loty poza licznikiem.

To jest akurat bzdura, bonusowe misje dodają się do licznika. Łatwo to obliczyć mnożąc wiek uniwersum (+1 dla dnia 0) przez 50. Widać, że misji przybyło, a dzisiaj jest to już 900 dodatkowych. Na przykładzie Jishui mającego 78 dni, gdzie nie wykorzystałem żadnych lotów:

wiek-a-bonus.png

Liczba dostępnych misji = (78 + 1)*50 + 900 = 4850

• Jak widać na wykresie kołowym nr 1, prawdopodobieństwo znalezienia artefaktów (AR) zwiększono kosztem braku znaleziska (ND) z 25% na 35%. Tak więc bonus to 35%/25%=1.4, a więc szansa wzrosła o 40%. Wpływa to oczywiście na średnią liczbę znajdowanych artefaktów.

Mamy wiec oficjalne potwierdzenie mojej obserwacji o której pisałem tu Event z nagrodami - dyskusja. Ponad 2000 lotow... solidnejszy dowód niż moja średnia dzienna, którą pokazał OG-Tracker.

Z szacunku czasu widać że w GF to jednak przemyśleli żeby na pewno dało się zebrać dość artów, ale też nie za dużo... mysłałem że będzie dużo trudniej i trzeba będzie przewidywać kolejne eveny z pełnym magazynem 3600/3600, to by było ograniczajace, chyba że zwiększa ten magazn np. do 10k... :trollface: Proponowałem też tu Odkrycia form życia poziom 100 co dalej ?, żeby międzygalaktyczni posłańcy dawali bonus do artefaktów i magazynu, opłacalo by się stawiac wtedy 2poz. i wyższe xD.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis