Badania Form Życia - jak to wygląda w praktyce ?

• Cześć wszystkim.

Szukam informacji i odpowiedzi na temat badań Formy Życia.
    Temat jest tak obszerny i rozbudowany o różne koncepcje, Rasy i poszczególne badania, że znalezienie odpowiedzi na nurtujące mnie kwestie jest trudne. Dlatego chciałem założyć ten wątek w celu uzyskania wsparcia z Waszej strony, jako doświadczonych graczy, którzy wiedza lepiej ode mnie „co z czym się je” w temacie badań Form Życia.

Mianowicie, zastanawia mnie kilka rzeczy:

Wiemy, że badania działają globalnie. Jeśli dane mamy jasną informację, że konkretne badanie zwiększa np. produkcję metalu na wszystkich planetach, np. Sondowanie Głębinowe

„Odkrycie sondowania głębinowego zwiększa z każdym poziomem produkcję metalu na wszystkich planetach.”

to produkcja metalu, z sumą zbadanej technologii wygląda tak:

Kolonia 1 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
    Kolonia 2 - SG lvl 4 – bonus metalu 0,32 %
    Kolonia 3 - SG lvl 3 – bonus metalu 0,24 %
    Kolonia 4 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
    Kolonia 5 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
    Kolonia 6 - SG lvl 5 – bonus metalu 0,40 %
    Kolonia 7 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
    Kolonia 6 - SG lvl 5 – bonus metalu 0,40 %
    Łączny bonus: 3,28 %

do zwiększenia produkcji metalu jest także inne badanie np. Psycho-Harmonizer

„Odkrycie psycho-harmonizera zwiększa z każdym poziomem produkcję metalu, kryształu i deuteru na wszystkich planetach.”

analogicznie jak wyżej, podam tylko łączny bonu dla samego metalu wg. Specyfiki badania ze wszystkich kolonii, to 2,58 %

oraz badania:

- Zautomatyzowane Linie Wydobywcze – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 1,8 %
    - Ulepszone Technologie Wydobywcze – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 1,68 %
    - Wydobywanie Magmowe – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 2 %
    - Wysokowydajne Ekstraktory – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 0,60 %

Całkowity łączny bonus dla produkcji metalu, wszystkich moich badań ze wszystkich kolonii to: 11,94 %

Zestawienie pokazuje inną wartość:

Jak widać, wskaźnik jest wyższy, co jest na plus dla mnie, lecz skąd to wynika ?

Kolejne moje pytanie, dotyczy bonusów badań dla poszczególnych jednostek bojowych np. Krążownik

Remont Kapitalny (Krążownik)

Kolonia 1
    Kolonia 2
    Kolonia 3
    Kolonia 4
    Kolonia 5

Kolonia 6

Krążownik Mk II

Kolonia 7

Podaję również ogólne badania bojowe:

Czemu wartości bonusowe przy jednostce są inne ( mniejsze )? :

Kolejna kwestia Badania Neuro-Interfejs
    „Wykorzystanie neuro-interfejsu pozwala dużo szybciej realizować projekty badawcze. Każdy kolejny poziom przyśpiesza prędkość badań.”

Na jednej kolonii mam 10 lvl tego badania i w opisie jest informacja:

gdzie procentowo czas realizacji badania powinien być którzy o 0,5 % na kolonii, na której zostało badanie osiągnięte.

I niestety brak bonusu:

Co może być tego powodem?
    Wiele kwestii się rozchodzi o Formy Życia i zdaję sobie sprawę z tego, że to „temat rzeka” aczkolwiek, każde badanie nie jest darmowe i nie oszukujmy się, sporo kosztuje.
    Jak to w takim razie jest? Czy rzeczywiście badania są globalne i się sumują ( badania wydobywcze surowców, badania dla jednostek wojskowych, badania dla prędkości jednostek, tip. )

Każde podzielenie się Waszym doświadczeniem i wiedzą, jest nieocenione, dlatego zachęcam do aktywnej dyskusji.
    Dzięki za uwagę oraz wszelkie Wasze informację.

Dobrego dnia!

• Musisz dodać bonus do technologii form życia

Formy życia -> Zarządzanie formami życia - tutaj masz info jaki masz poziom odkrycia danej razy a tym samy % bonusu

i jak masz metalu 11,94% to musi sobie dodać jeszcze 11,94 * % z technologii form życia

• Musisz dodać bonus do technologii form życia

Formy życia -> Zarządzanie formami życia - tutaj masz info jaki masz poziom odkrycia danej razy a tym samy % bonusu

i jak masz metalu 11,94% to musi sobie dodać jeszcze 11,94 * % z technologii form życia

Dzięki, bo tego nie wziąłem pod uwagę.
    A wiesz co do innych kwestii w temacie ?

• Jakie rasy masz na tych 7 koloniach i na jakie poziomy masz je odnalezione?

Na danej planecie obowiązuje bonus z rasy, która ją zamieszkuje.

Np.

kolonia 1 - Ludzie, poziom 20 - bonus z badania 0,48 + 2,0% za rasę daje finalnie 0,4896 bonusu do wydobycia

kolonia 4 - Roctaile, poziom 10 - bonus z badania 0,48 + 1,0% za rasę daje 0,4848 bonusu

Podobnie jest z bonusem krążownika

W moim przypadku jest to łączny 83 poziom badania plus 2,2% z 22 poziomu Kaeleshów, co daje 0,3 * 83 * 1,022 = 25,4478 bonusu

W przypadku ataku daje to podstawę 400 x 24,4478% = 101,7912 i tak pokazuje gra:

ff1ed85e3b87d437.png

Co do ostatniego pytania - nawet jeżeli nie pokazuje się zsumowany bonus, tak jak w przypadku wspomnianego Czasu badań Technologii, to nadal obowiązuje on równo na wszystkich planetach.

Przykładem niech tu będzie bonus do spalania deuteru. W ogólnym podsumowaniu nie jest pokazywany, a w rozpisce mam go różny na każdej planecie:

7c5c2ddd85b1f55b.png

Tymczasem nie ma znaczenia, z której planety/księżyca polecę - zużycie paliwa (na danym dystansie) na całym koncie będzie takie samo. Podobnie będzie z bonusem skracającym czas badań - czas badań będzie jednakowy na wszystkich koloniach.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• W ogólnym podsumowaniu nie jest pokazywany, a w rozpisce mam go różny na każdej planecie

No właśnie, ja uważam, że podsumowanie bonusów nie jest zrobione najlepiej. Podam przykład:

Chcemy wyciągnąć informacje o parametrach bojowych i prędkości statków. W podsumowaniu musielibyśmy dla każdej planety rozwijać pasek i liczyć ręcznie, lub otwierać dymek o statku co jest niewygodne. Wystarczyłaby jedna tabela, gdzie podane byłyby dla wszystkich statków i obrony bonusy LF dotyczące siły ataku, osłon, pancerza, spalania, prędkości, ładowności, kosztów i czasu produkcji.

Haczyk tkwi w indywidualnych budynkach LF, które działają tylko na jednej planecie np. dla czasu produkcji statków dla mechów, ale pierwsze 6 wymienionych parametrów można podawać jako sumę bez wyróżnienia planet, a przynajmniej te wartości sprawdzanie na każdej z planet by się nie różniły.

To samo dotyczy czasu badań i kosztów technologii, posumowanie jest totalnie nieprzyjazne dla gracza. Również wystarczyłaby jedna tabela, mogłaby pojawić się różnice na każdej planecie ze względu na budynki LF ale wpływ badań technologi jest taki sam.

Mówię o tym, bo takie dane wprowadzam do pewnego arkusza i szczerze mówiąc nie wiem, czy nie szybciej uzupełniłbym dane o poziomach technologi i policzył od zera, niż odczytywał wartości z podsumowania, które i tak są zaokrąglane przez co sumowanie z wielu elementów ostatecznie da spory błąd pomiaru.

• Czyli reasumując, wszystko działa prawidłowo, tylko "Pies pogrzebany" leży wyłącznie w przejrzystości podsumowania, które może wprowadzać w błąd tak ?

Dzięki chłopaki za wsze informacje, są naprawdę bardzo przydatne!

• Podobnie jest z bonusem krążownika

W moim przypadku jest to łączny 83 poziom badania plus 2,2% z 22 poziomu Kaeleshów, co daje 0,3 * 83 * 1,022 = 25,4478 bonusu

W przypadku ataku daje to podstawę 400 x 24,4478% = 101,7912 i tak pokazuje gra:

Dlatego zastanawia mnie dlaczego przy polu " Bonus do technologii form życia " widzę wartość 700 x 0 ? Jakby nie podliczał mi bonusu mimo opracowania tech. Remont Kapitalny (Pancernik) lvl 3.
    Badanie mam wybrane po przez wykorzystanie zebranych artefaktów. Na planecie mam Kaeleshów lvl 27 ( bonus do technologii form życia: 2,7 % ).
    Badanie należy do rasy Mechów ( rasę Mechy mam na 31 lvl, bonus do technologii form życia: 3/1 % ), od nich za pomocą wykorzystania artefaktów zostało dodane na Kolonii gdzie jest inna rasa i czy to ma jakieś znaczenie ?

Oraz kolejne pytanie, co mogę rozumieć po przez Bonus do Stoczni ?

Mam na tej kolonii opracowane tech. dla LM i CM, co dobrze pokazuje w/w tabela, jakie są bonusy dla tych jednostek. Lecz czemu nie widać tego już na innych koloniach, mimo że badanie jest globalne ?

Ma nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi ? W każdej Stoczni, jak wejdę w szczegóły jednostek bojowych i najadę na specyfikacje z wartościami jak opancerzenie, siłą ognia, powłokowa itp. to nie pokazuje mi/nie sumuje bonusu technologii form życia, tylko ta wartość zawsze jest 0. Dlaczego ? Gdzie w takim razie mam sprawdzać to wszystko ?
    Jest to dla mnie kłopotliwe, bo w podstawowym miejscu nie mogę znaleźć tych danych

• Gdzie w takim razie mam sprawdzać to wszystko ?

nie jest zrobione najlepiej. Podam przykład:

Chcemy wyciągnąć informacje o parametrach bojowych i prędkości statków. W podsumowaniu musielibyśmy dla każdej planety rozwijać pasek i liczyć ręcznie, lub otwierać dymek o statku co jest niewygodne.

Ja nie znalazłem. Co gorsza, nie można korzystać z sum badań podanych w imperium, bo nie sposób wówczas uwzględnić doświadczenia różnych ras oraz budynków typu Metropolis na każdej z planet. Jedyny sposób, pomijając dymek to policzenie tego ręcznie, bo nawet karkołomnie sumując z tego "podsumowania", zgubimy część ułamkową po 3 miejscu.

Zastanawiam się jak z raportu szpiegowskiego miałbym wyczarować w takim razie kto jaki ma bonus? Gdyby nie doświadczenie i Metropolis/Chipy to by się dało, ale tak, to raczej nie bardzo.

edit:

Warto też wiedzieć, że nie wszystkie bonusy działają dla całego konta. Przykładowo kryjówka na surowce nie jest większa na każdej planecie. Można to sprawdzić mnożąc wydobycie standardowe (z samej kopalni) razy 2,4 razy bonus i porównując informację w tabeli. To jednak jest jakiś błąd, podobnie jak budynki, które tylko w teorii zwiększają pojemność magazynową ludzi i jedzenia.

• ja także chciałbym uzyskać pomoc w niejasnej dla mnie sprawie może ktoś z was zna odpowiedź:

a wiec bonus pelzacza daje max 50% co jest pokazane w ustawieniach ale dlaczego nie dolicza % od badan form zycia "moduly krysztalow jonowych" ktore wzmacniaja jego wydajnosc o 0,1 na kazdy lv przy odpowiedniej ilosci powiedzmy 200lv powinno dac +20% wydobycia dla pelzacza co po zsumowaniu powinno dac 70% wydobycia podstawowoego a nie daje pokazana suma laczna daje 50% tylko

dodam ze inne badania po zsumowaniu pokazuja dokladnie tyle ile powinny w podsumowaniu "bonus do technologi form zycia" czyli tam sie wszytsko zgadza a w tym jednym badaniu nie nie jest ono wgl aktywne czy to blad w grze ?

czy ktos z odpowiednia wiedza moglby mi to wyjasnic ? ciap

• Dlatego zastanawia mnie dlaczego przy polu " Bonus do technologii form życia " widzę wartość 700 x 0 ? Jakby nie podliczał mi bonusu mimo opracowania tech. Remont Kapitalny (Pancernik) lvl 3.
    Badanie mam wybrane po przez wykorzystanie zebranych artefaktów. Na planecie mam Kaeleshów lvl 27 ( bonus do technologii form życia: 2,7 % ).
    Badanie należy do rasy Mechów ( rasę Mechy mam na 31 lvl, bonus do technologii form życia: 3/1 % ), od nich za pomocą wykorzystania artefaktów zostało dodane na Kolonii gdzie jest inna rasa i czy to ma jakieś znaczenie ?

8e8e524c9c65.jpg

Nie ma znaczenia, że badanie należy do Mechów - jeżeli na planecie aktywna jest rasa Kaeleshów, to liczy się ich bonus (nawet do badań innych ras).

Tak jak napisałeś masz 3 lvl badania dla pancerników. Daje to 0,9% bonusu. Gra zaokrągla wyświetalne bonusy zawsze w dół do pełnych wartości, więc dopóki nie przekroczysz 1% będzie pokazywała 0.

Do tych 0,9% dodajemy bonus z rasy, czyli 2,7% (liczonych z 0,9%) daje to 0,9 * 1,027 = 0,9243% bonusu.

Powłoka 400 * 0,9243% = 3,6972 i tyle masz na screenie.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

Edited once, last by zefir ().

• Podniosłem do 4 lvl i wartości bonusu się pokazały - miałeś rację, bardzo dziękuję :)

• a wiec bonus pelzacza daje max 50% co jest pokazane w ustawieniach ale dlaczego nie dolicza % od badan form zycia "moduly krysztalow jonowych" ktore wzmacniaja jego wydajnosc o 0,1 na kazdy lv przy

Bonus do pełzaczy zawsze daje max 50%.

Wszystkie zmiany (bonus do geologa, przeładowanie, dodatkowe FZ) pozwalają jedynie szybciej dojść do 50% ale nie zwiększają tego.

Mając geologa, 15 planet, P3S6 na poziom 9, przeładowanie na 150 - potrzebujemy tylko kopalni 43/34/37 żeby uzyskać 50%. Dlatego moim zdaniem to badanie P3S1 w ogóle się nie opłaca.

Daje tylko zysk w energii - gdy zmniejszymy przeładowanie.

Na moich kopalniach, 17 planetach mam na przeładowaniu 120% już 49,2% eko więc jeszcze +2 lvl i moge mieć 120% bez spadku eko :)

• ciap czy byłbyś tak uprzejmie miły i pokazał Nam jak rozbudowujesz u siebie FŻ ?
    Najlepiej screeny z badaniami i jaką głównie rasę wybierasz ? W co idziesz ?
    Jeśli to nie problem oczywiście :)

to jest Kobieta :)

ciap dziekuje za odp czyli wychodzi na to ze gf dali badanie i to na t3 ktore jest zupelnie niepotrzebne po co wprowadzac cos co jest bez sensu ehh ale utopilem surki i czasu

• ciap czy byłbyś tak uprzejmie miły i pokazał Nam jak rozbudowujesz u siebie FŻ ?

to jest Kobieta :)

ciap dziekuje za odp czyli wychodzi na to ze gf dali badanie i to na t3 ktore jest zupelnie niepotrzebne po co wprowadzac cos co jest bez sensu ehh ale utopilem surki i czasu

Aaa no nie wiedziałem xD dzięki za info i jednocześnie sorki ciap :)

• Chyba najlepiej iść w rocków i stawiać magme do 100% to się najlepiej opłaca

Ktos juz doszedł do 6 badania t3 co tam za bonusy dają?

magma do 100% to cie ponioslo teraz hahah :) na cale konto nie wydasz tyle surki po roku co na magme zeby 100% osiagnac :) na jednej planecie nie myslac o kilku :)

Żem kobieta to już napisali :>

Ja buduję wszystko według opłacalności. Czyli dla:

- każdej kopalni: metal, kryształ, deuter (i to wiele razy bo np. deuter zależy od temperatury, metal od pozycji, dla każdej kopalni która może różnić się w eko liczę osobno)

- badań: plazmy, astro (koszt astro = 2 poziomy+ rozbudowa, przyrost eko = eko z kopalni)

- badań form życia

- budynków na ROCK (podnoszących co 1 lvl - 2% eko w metal, kryształ i deuter)

liczę jaki byłby przyrost eko i porównuje do kosztów danego badania/budynku. To co ma najbardziej opłacalne proporcje -> robię

Mój schemat budowy wcale nie oznacza że u innych też byłby opłacalny.

Nie pierwsza rzecz w ogame pewnie która się nie opłaca.

Ja tam mam badanie dające bonus w metal, kryształ i deuter.

jednocześnie sorki ciap :)

Wybaczone :D

Chyba najlepiej iść w rocków i stawiać magme do 100% to się najlepiej opłaca

Haha.

Mamy takiego yntelygenta na uni. Kupił 1,7kkk surki i wydał na Magmę (budynki fz kosztują sporo kryształu i deuteru więc paczek metalu na pewno kupił więcej niż 1,7kkk mety).

Jakby pomyślał miałby z 2-3 razy większy przyrost. Ktoś powie może grać jak chce, oczywiście. Ale gość wydaje realną kasę i nie poświęcił minuty żeby pomyśleć? Ja wydając kasę zawsze starałabym się zmaksymalizować swoje zyski. :D

Ktos juz doszedł do 6 badania t3 co tam za bonusy dają?

Bonusy masz w poście > Formy Życia

Jako bonus Klasy - 1 tabelka tego postu