Cześć wszystkim.
Szukam informacji i odpowiedzi na temat badań Formy Życia.
Temat jest tak obszerny i rozbudowany o różne koncepcje, Rasy i poszczególne badania, że znalezienie odpowiedzi na nurtujące mnie kwestie jest trudne. Dlatego chciałem założyć ten wątek w celu uzyskania wsparcia z Waszej strony, jako doświadczonych graczy, którzy wiedza lepiej ode mnie „co z czym się je” w temacie badań Form Życia.
Mianowicie, zastanawia mnie kilka rzeczy:
Wiemy, że badania działają globalnie. Jeśli dane mamy jasną informację, że konkretne badanie zwiększa np. produkcję metalu na wszystkich planetach, np. Sondowanie Głębinowe
„Odkrycie sondowania głębinowego zwiększa z każdym poziomem produkcję metalu na wszystkich planetach.”
to produkcja metalu, z sumą zbadanej technologii wygląda tak:
Kolonia 1 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
Kolonia 2 - SG lvl 4 – bonus metalu 0,32 %
Kolonia 3 - SG lvl 3 – bonus metalu 0,24 %
Kolonia 4 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
Kolonia 5 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
Kolonia 6 - SG lvl 5 – bonus metalu 0,40 %
Kolonia 7 - SG lvl 6 – bonus metalu 0,48 %
Kolonia 6 - SG lvl 5 – bonus metalu 0,40 %
Łączny bonus: 3,28 %
do zwiększenia produkcji metalu jest także inne badanie np. Psycho-Harmonizer
„Odkrycie psycho-harmonizera zwiększa z każdym poziomem produkcję metalu, kryształu i deuteru na wszystkich planetach.”
analogicznie jak wyżej, podam tylko łączny bonu dla samego metalu wg. Specyfiki badania ze wszystkich kolonii, to 2,58 %
oraz badania:
- Zautomatyzowane Linie Wydobywcze – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 1,8 %
- Ulepszone Technologie Wydobywcze – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 1,68 %
- Wydobywanie Magmowe – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 2 %
- Wysokowydajne Ekstraktory – łączny bonus technologii ze wszystkich kolonii: 0,60 %
Całkowity łączny bonus dla produkcji metalu, wszystkich moich badań ze wszystkich kolonii to: 11,94 %
Zestawienie pokazuje inną wartość:
Jak widać, wskaźnik jest wyższy, co jest na plus dla mnie, lecz skąd to wynika ?
Kolejne moje pytanie, dotyczy bonusów badań dla poszczególnych jednostek bojowych np. Krążownik
Remont Kapitalny (Krążownik)
Kolonia 1
Kolonia 2
Kolonia 3
Kolonia 4
Kolonia 5
Kolonia 6
Krążownik Mk II
Kolonia 7
Podaję również ogólne badania bojowe:
Czemu wartości bonusowe przy jednostce są inne ( mniejsze )? :
Kolejna kwestia Badania Neuro-Interfejs
„Wykorzystanie neuro-interfejsu pozwala dużo szybciej realizować projekty badawcze. Każdy kolejny poziom przyśpiesza prędkość badań.”
Na jednej kolonii mam 10 lvl tego badania i w opisie jest informacja:
gdzie procentowo czas realizacji badania powinien być którzy o 0,5 % na kolonii, na której zostało badanie osiągnięte.
I niestety brak bonusu:
Co może być tego powodem?
Wiele kwestii się rozchodzi o Formy Życia i zdaję sobie sprawę z tego, że to „temat rzeka” aczkolwiek, każde badanie nie jest darmowe i nie oszukujmy się, sporo kosztuje.
Jak to w takim razie jest? Czy rzeczywiście badania są globalne i się sumują ( badania wydobywcze surowców, badania dla jednostek wojskowych, badania dla prędkości jednostek, tip. )
Każde podzielenie się Waszym doświadczeniem i wiedzą, jest nieocenione, dlatego zachęcam do aktywnej dyskusji.
Dzięki za uwagę oraz wszelkie Wasze informację.
Dobrego dnia!