Czy rock'talowie mają jakieś specjalne wymagania, by ich znaleźć? Wysłałem już >= 60 statków ekspedycyjnych, pozostałe rasy znalazłem bardzo szybko, ale po rocktalach ani śladu. Misje wysyłałem głównie do sąsiednich układów. Na planecie, z której wysyłam misje mam 4m ludzi, 3 poziom międzygalaktycznych posłańców. Po prostu mam pecha, czy jest tu jakiś głębszy niuans?
Rock`talowie - problem ze znalezieniem
-
- Gra
- interderabilja
-
-
Na znalezienie formy życia wyszło mi około 12%, a każda jest równie prawdopodobna (25%).
Szansa na Rock'talów: p=0.12 *0.25 = 0.03 = 3%
Przy 60 próbach szansa trafienia co najmniej raz wynosi: P = 1 - (1-0.03)^60 = 83.9%
-
Czy rock'talowie mają jakieś specjalne wymagania, by ich znaleźć? Wysłałem już >= 60 statków ekspedycyjnych, pozostałe rasy znalazłem bardzo szybko, ale po rocktalach ani śladu. Misje wysyłałem głównie do sąsiednich układów. Na planecie, z której wysyłam misje mam 4m ludzi, 3 poziom międzygalaktycznych posłańców. Po prostu mam pecha, czy jest tu jakiś głębszy niuans?
Ja czasem na 200 lotów nie trafiam ROCK w ogóle a innym razem na 20 lotów mam ich 5 razy..
-
Nie wiem tylko jednego, czy szansa na odkrycie formy życia jest taka sama jak szansa na zdobycie doświadczenia już odkrytej LF? Logiczne wydawało się założenie, że szansa na oba zjawiska jest identyczna, ale...
Nie każdy pewnie to zauważył, ale istnieje 6 różnych raportów donoszących o znalezieniu LF i dokładnie 3 dotyczą pierwszego kontaktu z nową formą oraz inne 3 o pozyskaniu doświadczenia. Te zbiory raportów nie mają części wspólnej.
Jakby ktoś się zastanawiał, potrzeba średnio 1/p = 33.3 lotów na znalezienie roków. O ile w 200 przelotów bez Rock'tali jestem w stanie uwierzyć (0.226%), to znalezienie ich 5 razy przy 20 próbach wydaje się statystycznie prawie niemożliwe (0.026%) ;).
-
to znalezienie ich 5 razy przy 20 próbach wydaje się statystycznie prawie niemożliwe (0.026%)
A jednak udało się
Swojego czasu jeszcze dziennie sprawdzałam ile ras odkryłam. Kolega który miał prawie 1 tys lotów mniej zawsze miał więcej zrobionego całkowitego doświadczenia (np. jak miałam 22% on już miał 26%)