Akcelerator metamorfozy

• Zgłaszam błąd. Budowanie akceleratora metamorfozy nie przynosi żadnych korzyści/zmian. Liczba mieszkań nie zwiększa się. Wcześniej nie miałem z tym problemów. Testowałem na 4 różnych planetach.

• Potwierdzam! Budowa Akceleratora Metamorfozy nie powiększa liczby dostępnych mieszkań, co praktycznie rujnuje wybraną przeze mnie strategię :( (serwer PERSEUS)

• W woli ścisłości, dla każdej rasy nie działa funkcja zwiększania pojemności magazynu zarówno form życia jak i jedzenia wynikająca z rozbudowy jakiegoś budynku LF. Jedyne co działa to bonus frakcji sojuszu Handlarze. Nie polecam też przyspieszać produkcji form życia, bo to nic nie daje.

Jedyne co zwiększa liczbę osób nasyconych (Produkcja jedzenia / spalanie jedzenia) to rozbudowa mieszań (zmniejszenie spalania jedzenia) i fabryki jedzenia (zwiększenie produkcji jedzenia) lub inne budynki, które robią to samo co poprzednie dwa. Zwiększenie pojemności magazynu niebezpośrednio zwiększa liczbę osób nasyconych, ponieważ spalanie jedzenia na osobę liczy się od poziomu magazynu dla jego całej pojemności - większa pojemność przy tym samym lvl da mniejsze spalanie. W tej chwili jednak do pojemności magazynowej nie dolicza się żaden bonus, czyli te budynki, które powinny za to odpowiadać, nic nie dają poza stratą surowców, które można zainwestować w np. magmę lub inne zwiększające wydobycie.

• To ogólnie bardzo słabo, bo taki miałem plan gry i już dużo w to zainwestowałem. Ciekawe czy inne bonusy, które bardzo ciężko zweryfikować typu: więcej surowców/statków z ekspedycji wgl. działają.

• Ciekawe czy inne bonusy, które bardzo ciężko zweryfikować typu: więcej surowców/statków z ekspedycji wgl. działają.

To akurat łatwo zweryfikować, bo surowce lub flote to iloczyn punktów ekspedycji, bonusu i całkowitych liczb losowych z przedziału od 5 do 100. Dlatego są to w miarę równe liczby np 5.000.000. Jak doliczymy jakiś ułamkowy bonus to wyjdą "dziwne liczby" typu 6.155.242. Ze statkami jest podobnie, tylko trzeba przeanalizować punkty strukturalne znalezionej floty. Podobnie jest z anty. Trudno natomiast sprawdzić zmniejszenie szansy na dziurę.

Z moich obserwacji wynika, że naprawiono już błąd kryjówki surowców. Poprzednio zamiast sumować lvl brało najwyższy poziom z jakieś planety i do tego doliczało wybiórczo, nie na wszystkich koloniach.

• W woli ścisłości, dla każdej rasy nie działa funkcja zwiększania pojemności magazynu zarówno form życia jak i jedzenia wynikająca z rozbudowy jakiegoś budynku LF.

Sprawdziłem ten irytujący błąd, w wersji 10.0-pl1 nie występuje.

Pozostając w temacie pojemnościowym, jeśli jednak chodzi o kryjówki, to występują błędy. Ja obserwuję zmiany pojemności na niektórych planetach, raz liczy bonus z jednej planety, niekoniecznie na aktywnej, a innym razem sumuje poziomy ze wszystkich planet.

• Sprawdziłem ten irytujący błąd, w wersji 10.0-pl1 nie występuje.

Odkopię bo wyglądasz na obeznanego :D
    Linia Produkcyjna @66 ma 7,416 mld pojemności, Hala Montażowa @30 daje +60% pojemności. Powinno to dać 11,865 mld a mam max 8,156 mld czyli niecałe 10% więcej więc doliczony jest tylko bonus z klasy sojuszu (+10% pojemności magazynowej).
    Podobnie z żywnością - gdy startowałem musiałem mieć żarcie 8lvl wyżej niż mieszkania aby wyżywić 100% populacji. Teraz mam żarcie 8lvl wyżej + 90% produkcji żarcia a nie mogę wyżywić wspomnianych 8,156mld. Albo im wyżej tym więcej żrą (i to dużo więcej) albo mimo że widać bonus żarcia w ustawieniach surowców to nie jest on wliczany do realnej produkcji.
    Robię gdzieś błąd w obliczeniach czy jednak bug został z nami?

• No to bonus 2% od Hali Montażowej Ci nie działa - powinno być 12 607 785 879. U mnie bonusy do pojemności nie działały od samego początku i w któreś aktualizacji nagle zaczęły, widać przedwcześnie ogłosiłem koniec problemu... i wcale mnie ta sytuacja na dziwi.

Albo im wyżej tym więcej żrą (i to dużo więcej)

Każdy poziom budynku mieszkaniowego zmniejsza zużycie jedzenia na osobę. Wynika to z faktu, że mieszkania mają 3 parametry - pojemność, prędkość prokreacji i zużycie jedzenia na pełny magazyn. Zwiększając pojemność "magazynu" zmniejszasz zużycie jedzenia na osobę. Wszystkie trzy parametry rosną wraz z poziomami w postępie geometrycznym, ale iloraz q dla zużycia (1.15) jest mniejszy niż dla pojemności (1.205), więc wraz z rozbudową zużycie jedzenia na osobę (dla wartości w nawiasach konkretnie Mecha) będzie maleć.

Pamiętajmy też, że liczba osób nasyconych to produkcja jedzenia podzielona przez zużycie jedzenia na osobę właśnie.

• No to bonus 2% od Hali Montażowej Ci nie działa - powinno być 12 607 785 879. U mnie bonusy do pojemności nie działały od samego początku i w któreś aktualizacji nagle zaczęły, widać przedwcześnie ogłosiłem koniec problemu... i wcale mnie ta sytuacja na dziwi.

Każdy poziom budynku mieszkaniowego zmniejsza zużycie jedzenia na osobę. Wynika to z faktu, że mieszkania mają 3 parametry - pojemność, prędkość prokreacji i zużycie jedzenia na pełny magazyn. Zwiększając pojemność "magazynu" zmniejszasz zużycie jedzenia na osobę. Wszystkie trzy parametry rosną wraz z poziomami w postępie geometrycznym, ale iloraz q dla zużycia (1.15) jest mniejszy niż dla pojemności (1.205), więc wraz z rozbudową zużycie jedzenia na osobę (dla wartości w nawiasach konkretnie Mecha) będzie maleć.

Pamiętajmy też, że liczba osób nasyconych to produkcja jedzenia podzielona przez zużycie jedzenia na osobę właśnie.

Ad.1 Skoro nie zrobiłem błędu w obliczeniach to następnym logicznym pytaniem jest gdzie to zgłosić żeby to naprawiono bo jednak różnica 60% nie jest minimalna. Tak samo nie działa Drapacz Chmur u ludzi.
    Ad.2&3
    (Żarcie + dodatkowe żarcie) / zużycie na osobę = nasycenie
    (60 535 866 + 54 482 279) / x = 7 847 006 533
    115 018 145 / x = 7 847 006 533
    115 018 145 = 7 847 006 533 * x | :7 847 006 533
    x = ~0,014
    Dawno temu liczyłem i wychodziło mi ~0,25 na osobę więc chyba faktycznie ostro maleje.

Nigdzie nie widziałem wzorów na zużycie etc., podzielisz się wiedzą?

• Gdzieś te wzory już podawałem. Te dotyczące postępu geometrycznego czyli np. pojemności, produkcji etc. na poziom są takie:

x =(n+1)*B*q^n

gdzie:

● n - poziom budynku LF

● B - wartość podstawowa*

● q - iloraz ciągu*

● ⌊⌋ - podłoga; zaokrąglanie w dół do liczb całkowitych.

* te wartości są podane w arkuszu Excela, który podało GF przy publikacji form życia. Oczywiście liczne wartości są tam błędne i trzeba je obliczyć samemu dla każdej z ras.

Zużycie na osobę z to iloraz zużycia na cały magazyn przez pojemność magazynu: z=Z/V, natomiast nasycenie N to prędkość produkcji jedzenia (food) przez zużycie na osobę N = vF/z.

np. dla Rocktalów (uwaga, dla innych ras trzeba uwzględnić w tym rachunku bonusy innych budynków lub frakcji sojuszu Handlarze):

z = Z/V = ⌊(40*(n+1)*1.15 ^n)⌋ / ⌊(150*(n+1)*1.216 ^n)⌋

W przybliżeniu jeżeli pominiemy znak zaokr. otrzymamy ciąg geometryczny:

z ≈ (40*(n+1)*1.15 ^n) / (150*(n+1)*1.216 ^n) = 4/15 * (1150/1216) ^n ≈ 0.26666 * 0.9457236^n