Flota na ekspedycję

• Wiadomo że:

100 x 20% = 20

pozostaje 80 +20% = 96; 80 +25% = 100

Ktoś dwóje z matematyki miał.

25% to jest mnożnik żeby wynik uzyskać, a nie % złomu.

Jakby nie liczyć - 20% złomu jest.

• Ha, nawet prymusom dwója się zdarzyła. Spokojnie wiem o co chodzi i jak wygląda poprawne równanie, już się zrehabilitowałem, dzięki abraaa za pokazanie jak to liczyć. Mój brak racji nie był błędem matematycznym tylko błędem złej interpretacji definicji %. Na pewno skorzystam z tej wiedzy przy analizie ekspedycji.

• Podsumowując naszą dyskusję i wyciągając wnioski. Jak widać pewności 100% nie było. Prowokacja okazała się udana a i dla wielu będzie to pouczająca lekcja.

Więc chyba jednak 20% jest. Proponuję się douczyć trochę.

Uszanowanie abraaa ;) Człowiek uczy się całe życie, ważne czy umie z tej wiedzy korzystać i ją przekazać, a nie chełpić się ją jak co poniektórzy.

holon Jeśli chcesz uzyskać poprawny wynik to dodaj do strat agresora wartość pola zniszczeń, które w tym raporcie zostało zaliczone na jego korzyść... wtedy wyjdzie magiczne 20% (- deuter)

Będąc konsekwentnym nie masz racji, ale post trzeba napisać... Kończąc ten wątek zdefiniujmy pole zniszczeń jako:

Derbis = Sumaryczna strata obu stron * Faktor derbisu .

Sumaryczna strata obu stron = Straty agresora + Straty Obrońcy

Faktor derbisu = 0.2 (odkrywca) lub 0.1 (inne)

Straty agresora = Wartość straconych statków, obrońca analogicznie, nigdzie nie ma mowy o podsumowaniu!

Chcąc liczyć to z podsumowania, należy wartości metalu i kryształu podzielić przez (100%-20%)=80% by uzyskać Straty agresora/obrońcy. Krótko mówiąc popełniłem w rozumowaniu klasyczny błąd giełdowy czyli zysk 20%, a potem strata 20% nie jest powrotem do punktu wyjścia, jest to strata.

• Ja to wysyłam ekspedycje tylko po to by zaliczyć zadanie :P ot taki urok zbieracza.

btw - ile odkrywca musi na dzień puszczać eksp żeby z surowcami był na tyle do przodu by dorównać zbieraczowi? 10? 15?

Cytat:

użytkownik: SPIN DOKTOR

"Przecież to ty i muniek jesteście głowni spamerzy hehe "

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

(a nawet na nich nie grał). Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie.

Pytanie: Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Będąc konsekwentnym nie masz racji, ale post trzeba napisać

Ech, no to lekcja matematyki numer 2

Tak jak napisałem, stosując twoją przedziwną metodę liczenia należy do uzyskania poprawnego wyniku dodać do strat agresora debris czyli 2.828.200 metalu oraz 2.364.400 kryształu. Wówczas podsumowanie dla agresora wynosi 12 941 000 metalu oraz 10 714 000 kryształu. Podstaw to sobie do swojego początkowego wzoru i powiedz, czy na pewno nie mam racji. Czasem warto po prostu zaufać bardziej doświadczonym. Nie przejmuj się, każdy kiedyś zaczynał

Ps. ja bym na twoim miejscu już w to nie brznął.

• Ja w przeciwieństwie do ciebie jestem elastyczny i nie upieram się przy swoim. W mojej definicji nie ma słowa o podsumowaniu, derbis liczymy ze strat, natomiast pole zniszczeń i podsumowanie są jedynie składowymi strat agresora i obrońcy. A więc mieszasz pojęcia strat agresora i posumowania agresora.

Wówczas podsumowanie dla agresora wynosi wówczas 12 941 000 metalu oraz 10 714 000 kryształu

Nie, podsumowanie agresora to Metal: -10.112.800 , Kryształ: -8.349.600, Deuter: -1.701.000

Zaś straty agresora to: Metal: -12.641.000 , Kryształ: -10.437.000, Deuter: -1.701.000 (dzielimy przez 0,8 podsumowanie)

Owe straty można policzyć bezpośrednio ze straconej floty + spalania.

A teraz najważniejsze:

Podsumowanie Agresora = 0,8*Straty Agresora

Derbis Agresora = 0,2*Straty Agresora

Derbis = Derbis Agresora + Derbis Obrońcy.

Nie pisz że jest inaczej by nie zaśmiecać tematu, każdy już wie jak to liczyć poprawnie.

A wracając do głównego tematu:

Odkrywca zbiera 20% złomu z piratów, natomiast generał tylko 10%

Przypadku generała jeszcze nie testowałem, ale podejrzewam, że pozwala osiągnąć najwięcej z piratków.

Nawet jeśli odkrywca ma 2x więcej złomu, lecz 2x rzadziej niż generał, to po dużej liczbie prób wyjdzie na o samo. Lecz czy aby na pewno? Generał ma -25% do spalania, przy lataniu na piratki to kolosalna różnica, mamy wiec pierwszy atut. Dziury wypadają tak samo, więc nic to nie zmieni po wysłaniu tej samej ilości ekspów. Generał ma dodatkowo +20% do przestrzeni ładunkowej, więc może wysyłać mniej pionierów po derbis. Lata także szybciej flotą bojową, może wysłać więcej ekspów tego samego dnia pomimo bonusu odkrywcy +2. Nie wiem jak wygląda sytuacja z +2 techami, czy piraci mają wówczas -3 czy -5 od nas?

To wszystko o co mi chodziło, podsumowując to, że generał zbiera mniej złomu nie ma większego znaczenia.

• Nie podałem ci sposobu JAK liczyć procent, tylko wskazałem ci miejsce w którym popełniałeś błąd przy swojej pierwotnej "próbie" obliczenia go. Myślę, że jest to logiczne dla każdego kto potrafi czytać ze zrozumieniem. I tyle ode mnie... szkoda czasu na takiego mastera. I tak... techy piratów dostosowują się do naszych.

• btw - ile odkrywca musi na dzień puszczać eksp żeby z surowcami był na tyle do przodu by dorównać zbieraczowi? 10? 15?

https://prnt.sc/11j9hg1

To moje wyniki za ostatnie 30 dni. Łącznie 2329 ekspedycji / 30 dni = 77,6 ekspedycji dziennie. Średnio na jednym slocie zwożę 6.195.710 surowca. Więc na tej podstawie już łatwo sobie policzyć ile trzeba puścić, żeby zbilansować bonus ze zbieracza.

W tym samym czasie z eco miałem:

metal: 7.305.533.280

kryształ: 2.476.544.400

deuter: 2.900.584.800

Z ekspów zwiozłem więc ponad 100% tego co wydobyłem.

Uniwersum 68

• O widzę TopRider na pokładzie. Z odkrywcą to jest ten problem, że aby go porównać ze zbieraczem należy również wziąć pod uwagę farming 75%, a w zasadzie różnicę, która w tym farmingu sprawia że zarabiamy więcej.

Na zbieraczu średnie rw: 3.100.954

Na odkrywcy średnie rw: 3.753.195

Stosunek O/Z = 1.21

Modelowy stosunek O/Z = 75%/50% = 1.5

Teraz wystarczy założyć, ile dziennie średnio wysyła się ataków na zbieraczu oraz ataków odkrywcy + ekspy. ŚREDNIO!

Np 5 fal dziennie komp 17:

5*20=100 zbieracz RW

5*(20-8)=60 odkrywca RW

5*8 = 40 odkrywca EXP

Zysk dzienny zbieracza: 100*3,1kk = 310kk

Zysk dzienny odkrywcy: 60*3,75kk + 40*6.2kk = 473kk

Różnica: 163kk surowca dziennie więcej na odkrywcy. Jeśli chcemy poznać ile średnio wysyłać ataków i ekspów żeby wyrównać bonus zbieracza można założyć jako niewiadomą ilość fal. Tyle. Możesz stosować wyznaczony empirycznie przeze mnie stosunek farm 1.21 żeby sprawdzić w przybliżeniu ile zarobisz na farmach odkrywcy.

edit

Obliczenie stosunku RW/EXP dla odkrywcy może być łatwiejsze, ekspy trwają godzinę+dolot, farming może być 2-3x krótszy lub dłuższy w zależność od prędkości uni dlatego gdy rozbieżność jest duża nie możemy zakładać ilości fal, zakładajmy ilość dzienną RW i EXP.

• W poprzednim poście wrzuciłem tylko ekspy z 30 dni. Poniżej zestawienie wyników z idlerków za ten sam okres.

https://prnt.sc/11jc0eh

Dodam tylko, że jeżeli gramy mało aktywnie lub nawet średnio aktywnie, to faktycznie odkrywca w relacji do zbieracza może nie wydawać się atrakcyjny. Ale jeżeli ktoś tak jak ja ma możliwość puszczać ekpsy praktycznie przez 18h na dobę i jeszcze znajdzie trochę czasu, żeby pofarmić, to imo nie ma się nad czym zastanawiać.

Wszystko zależy jednak od skali.

Komputerową mam na 22, a fal puszczam średnio 8

8*25 = 200 (zbieracz RW)

8*(25-8)= 136 (odkrywca RW)
    8*8 = 64 odkrywca EXP
    Zysk dzienny zbieracza: 200*3,1kk = 620kk
    Zysk dzienny odkrywcy: 136*3,7kk + 65*6,2kk = 906kk
    Różnica: 286kk

Dodam tylko, że takich wyników nie osiągam. Dziennie zwożę około 600kk (dzisiaj 707kk, z czego idle to 143kk [86 rw], ekspedycje 564 [81 ekspów]) , ale wynik tych wyliczeń zależy od przyjętej przez Holona średniej na slot (zbieracz 3,1 odkrywca: 3,7)

Zmierzam jednak do tego, że generalnie w jakimś abstrakcyjnym modelu im wyższa aktywność tym więcej można z odkrywcy wycisnąć soków.

• To jest sprawdzone info? A jak tak to ile %?

Ja bym napisał inaczej, wczoraj mi się dostało za niewiedzę, ale już dziś jasno można powiedzieć:

1/ Warto mieć konto z odkrywcą do przeglądania galaktyki celem znajdywania PZ na 16 pozycji - tylko wówczas są widoczne.

2/ Po walce z piratkami/obcymi złom powstanie w ilości 20% - odkrywca, 10% zbieracz i generał. W przypadku braku wyboru klasy szkoda mi anty żeby to testować, ale może przy okazji kiedyś sprawdzę. To dosyć mało praktyczny przypadek.

ale wynik tych wyliczeń zależy od przyjętej przez Holona średniej na slot (zbieracz 3,1 odkrywca: 3,7)

To średnia z Q, jeśli chcemy to uogólnić, to sprawdzamy u siebie średnią na zbieraczu np. 1,5kk, następnie aby wyznaczyć przybliżoną średnią na odkrywcy mnożymy przez stosunek O/Z=1.21, wówczas średnia RW na odkrywcy to 1,8kk surowca. Proponuję zakładać stosunek O/Z w przedziale [1.2-1.5]. 1.5 to modelowy stosunek ale trudno go osiągnąć, bo mimo wszystko farmiąc zakładamy jakiś próg raportów które nas nie interesują.

• No i tutaj odpowiedziałeś ładnie, nie dosłownie, że trzeba być noł-lajfem, żeby takie zyski osiągać. Ale osiągalne.

Cytat:

użytkownik: SPIN DOKTOR

"Przecież to ty i muniek jesteście głowni spamerzy hehe "

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

(a nawet na nich nie grał). Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie.

Pytanie: Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Jako gracz który wejście w życie wersji 7.X spędził na półtorarocznym urlopie...

A w jaki sposób jako generał mogę zebrać to pz z piratów?

Bo z żadnej ekspedycji nie przychodzi mi surówka/raport ze zbiórki przy walce z piratami/obcymi.

Wysyłam standardowo

1 SS

>= 408 DT

>= 50 pionierów

1 niszczarkę