Flota na ekspedycję

• Klasa zbieracz, uniwersum Weywot. Czy 417 DT to nadal maksymalna liczba, która pozwoli na osiągnięcie wystarczającej liczby punktów ekspedycji (25k) dla najlepszych łupów? Zależy mi tylko na surowcach. Zwiększę zyski, wysyłając większą flotę? Dalej wysyła się ekspedycje na 1h, bo więcej nic nie zmieni?

Jeśli odpowiedzi na te konkretne pytania już gdzieś padły, to sorka, ale poradnik dotyczący ekspedycji na tym forum jest bardzo mocno okrojony w porównaniu do oryginalnego, który sam ma już swoje lata i wszystkie screeny w nim wygasły. Znalazłem po prostu niedawno jakiś wątek, w którym ludzie się chwalili zyskami rzędu 12 milionów surowców z jednej ekspedycji, przy wysłaniu ponad tysiąca DT.

• Klasa zbieracz, uniwersum Weywot. Czy 417 DT to nadal maksymalna liczba, która pozwoli na osiągnięcie wystarczającej liczby punktów ekspedycji (25k) dla najlepszych łupów?

Tak.

Zwiększę zyski, wysyłając większą flotę?

Dla zwiększenia łupów (x2) warto dodać pioniera o ile takowego udało Ci się znaleźć na ekspedycji. Większa ilość DT/MT nic nie da.

Dalej wysyła się ekspedycje na 1h, bo więcej nic nie zmieni?

Tak.

Znalazłem po prostu niedawno jakiś wątek, w którym ludzie się chwalili zyskami rzędu 12 milionów surowców z jednej ekspedycji, przy wysłaniu ponad tysiąca DT.

To zarezerwowane dla klasy Odkrywca.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Proponuję sobie przeklikać w kalkulatorze, niestety wskazuje tylko maksymalne wartości więc nie ma co się sugerować taką lukratywnością ekspedycji ale można dobrać skład. Na zbieraczu ekspedycje nie są opłacalne, można latać raczej dla sportu po anty.

https://expocalc.universeview.be/

Jeśli do każdej ekspedycji dodamy pioniera to wydaje mi się że zarówno zbieraczem jak i generałem warto je wysyłać.

Szansa na antymaterię, handlarza, przedmioty, surowce czy flotę (do użycia czy sprzedanie do handlarza złomu) wydaje mi się że jest warta zachodu.

Zwłaszcza jeśli sloty nie są do niczego potrzebne a flota lata sobie zza bunka i nie jest dla nikogo opłacalnym celem.

Na pewno ktoś prowadził jakies rozbudowane statystyki w tą stronę, ale patrząc "niestatystycznym" okiem to przy klasie generał te kilkanaście/kilkadziesiąt ekspedycji na dobę przynosi fajne efekty

• W moim przypadku więcej wyciągnę z idlaków. Ale to każdy musi sobie sumiennie przeliczyć co dla niego jest opłacalne.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Jeśli do każdej ekspedycji dodamy pioniera to wydaje mi się że zarówno zbieraczem jak i generałem warto je wysyłać.

Szansa na antymaterię, handlarza, przedmioty, surowce czy flotę (do użycia czy sprzedanie do handlarza złomu) wydaje mi się że jest warta zachodu.

Popieram opinię, ale w porównaniu z odkrywcą, cóż, nie ma czego w zasadzie... Na generale to rozumiem, że polowanie na gwiezdnych idiotów się opłaca (9%) bo szansa jest 50% większa niż na odkrywcy (4,5%) do tego mniejsze spalanie i techy?

U mnie na zbieraczu wysyłanie ekspów to zwyczajne burżujstwo w zapychaniu slotów. Na odkrywcy sytuacja jest na granicy, więc uważam że się opłaca. Przypadku generała jeszcze nie testowałem, ale podejrzewam, że pozwala osiągnąć najwięcej z piratków.

Na pewno ktoś prowadził jakies rozbudowane statystyki w tą stronę, ale patrząc "niestatystycznym" okiem to przy klasie generał te kilkanaście/kilkadziesiąt ekspedycji na dobę przynosi fajne efekty

Także jeśli ktoś rzetelnie notuje swoje ekspy i wysyła w ustalony i zapisany sposób to zapraszam do kontaktu, od pewnego czasu prowadzę obserwacje i analizę statystyczną właśnie, atoli tylko dla odkrywcy więc można rozszerzyć obserwacje na generała i zbieracza.

• Odkrywca zbiera 20% złomu z piratów

Jeśli już to 25% w przypadku odkrywcy, przestań wprowadzać w błąd, podawanie liczb, a luźne dywagacje i podpieranie obiegowymi opiniami to co innego. Jeśli na generale jest faktycznie 10% to niekorzystnie, ale niczego bez obliczeń dokładnie stwierdzić nie można.

• Odkrywca zbiera 20% złomu z piratów

Jeśli już to 25% w przypadku odkrywcy, przestań wprowadzać w błąd, podawanie liczb, a luźne dywagacje i podpieranie obiegowymi opiniami to co innego. Jeśli na generale jest faktycznie 10% to niekorzystnie, ale niczego bez obliczeń dokładnie stwierdzić nie można.

Ech, widzę, że kogoś zabolał fakt, że nie jest wszystkowiedzący

Wystarczy zajrzeć do faq, a tam stoi czarno na białym (w sumie biało na czarnym):

"Debris w starciach z piratami i obcymi dla poszczególnych klas:

• Odkrywca - 20%
    • Generał - 10%
    • Zbieracz - 10%"

A teraz może przeprosisz i zaczniesz sprawdzać swoje przypuszczenia zanim coś napisesz?

• Wystarczy zajrzeć do faq, a tam stoi czarno na białym (w sumie biało na czarnym):

Nigdy nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne.

Agresor Piraci

Zniszczony!

obrońca wygrał bitwę!

Agresor stracił łącznie 25.356.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 2.342.000 jednostek.

Na polu zniszczeń unosi się 2.828.200 metalu i 2.364.400 kryształu.

Szansa na powstanie księżyca 0%.

Złom zebrany przez atakującego/atakujących.

Podsumowanie zysków/strat:

Podsumowanie agresor

Metal: -10.112.800

Kryształ: -8.349.600

Deuter: -1.701.000

agresor stracił łącznie 20.163.400 jednostek.

Podsumowanie obrońca

Metal: -1.200.000

Kryształ: -1.108.000

Deuter: -34.000

obrońca stracił łącznie 2.342.000 jednostek.

Policzmy: 10.112.800+1.200.000 = 11.312.800

0.25 * 11.312.800 = 2.828.200

Jakieś pytania? Nie uważam że powinienem za cokolwiek przepraszać bo jak narazie obyło się od wyzwisk i niech tak pozostanie. Można jedynie podziękować za zwrócenie uwagi na ten fakt i czujność.

• Nie będziesz mi ktoś taki jak ty mówić co mam robić, jasno pokazałem, że w faq jest błąd, zajmij się licytacjami i wydawaniem kkk, niż pouczaniem ludzi chcących wnieść coś konstruktywnego do społeczności.

zapisany sposób to zapraszam do kontaktu, od pewnego czasu prowadzę obserwacje i analizę statystyczną właśnie

• Nie będziesz mi ktoś taki jak ty mówić co mam robić, jasno pokazałem, że w faq jest błąd, zajmij się licytacjami i wydawaniem kkk

Mówi, to osoba, która nawet nie wie, że poszczególne klasy mają różne debrisy... a z tym twoim raportem jest coś nie tak, zaraz sobie policzymy.

• Wystarczy straty policzyć.

Agresor stracił łącznie 25.356.000 jednostek.

Obrońca stracił łącznie 2.342.000 jednostek.

27 698 000 - pz nie uwzględnia deuteru, które są użyte na budowę statków.

Na polu zniszczeń unosi się 2.828.200 metalu i 2.364.400 kryształu = 5 192 600.

27 698 000 x 0,2 = 5 539 500

Więc chyba jednak 20% jest. Proponuję się douczyć trochę.

• Nie wystarczy, metal i kryształ trzeba policzyć oddzielnie! Stoi jak wół napisane, ale każdy najmądrzejszy...

Policzmy: 10.112.800+1.200.000 = 11.312.800

0.25 * 11.312.800 = 2.828.200

Metal liczę i wychodzi 20%.

Złom zebrany przez atakującego/atakujących.

M: straty agresora 10 112 800 + złom z metalu 2 828 200 + straty obrońcy 1 200 000 = 14 141 000 x 0,2 = 2 828 200

(debtis?)

• Tak też można policzyć, jeśli w ten sposób to się traktuje to całkiem śmiesznie się nie zrozumieliśmy:

straty agresora 10 112 800 + złom z metalu 2 828 200 + straty obrońcy 1 200 000 = 14 141 000 x 0,2 = 2 828 200

Zapiszmy to tak:

(a+x+b)*0,2 = x

wtedy:

(a+b)*0.2=0.8x

x = 0.25*(a+b)

ot całe zamieszanie ;)