Pierwsza i ostatnia litera

• David Herold (Farmaceuta; był asystentem amerykańskiego aptekarza i wspólnikiem Johna Wilkesa Bootha w zabójstwie Abrahama Lincolna 14 kwietnia 1865 roku)

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Tym razem potrójne lub nawet pieciokrotne ,,d,, i osoba historyczna, co ciekawe także stracona jak poprzednia.

Dafydd ap Gruffydd (był księciem Walii od 11 grudnia 1282 do jego egzekucji 3 października 1283 na rozkaz króla Anglii Edwarda I.)

30 września skazano na śmierć Dafydda ap Gruffudda, księcia Walii, pierwszą osobę, o której wiadomo, że został osądzony i stracony za to, co od tego czasu będzie określane jako zdrada stanu przeciwko królowi. Edward zapewnił, że śmierć Dafydda miała być powolna i bolesna, a także historyczna; stał się pierwszą wybitną osobą w zapisanej historii, która została powieszona, pociągnięta i poćwiartowana , poprzedzona przez wielu pomniejszych rycerzy na początku XIII wieku. Dafydda ciągnięto ulicami Shrewsburyprzyczepiony do końskiego ogona, następnie powieszony żywcem, ożywiony, następnie wypatroszony, a jego wnętrzności spalone przed nim za „świętokradztwo w popełnieniu zbrodni w tygodniu męki Chrystusa”, a następnie jego ciało pocięte na cztery czwarte „za spiskowanie króla śmierć". Geoffreyowi z Shrewsbury zapłacono 20 szylingów za dokonanie makabrycznego czynu 3 października 1283 roku.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• dwupęd (chodzi o rośliny i ich pędy, choc z fizyki jest cos takiego jak czteropęd fotonu, to słowo jednak pasuje wyłacznie jako post 300)

• Diabelski jad (kilka mądrości poniżej...)