zbieracz "górnik" COFAM POMYSŁ

• Dużo kombinujesz, ale mało trafnie, otwórz lepiej swoje trzecie oko. Bo co to za filozofia? Robisz badania na odkrywcy, budujesz eko z odkrywcy i przeskakujesz po 2-4 miesiącach jak masz 9-12 planet. Powiem więcej, wybór zbieracza na początku gry jest nawet podejrzany, że to prędzej multi niż normalne konto zdroworozsądkowego klikacza...

Ja zaczynałem zbieraczem i nie żadne multi. Tylko jak grałem w inne gry to był wojownik i górnik, a z tego co czytałem na na odkrywcę też trzeba mieć czas, żeby wysyłać ekspedycje a czasu mam za mało. Więc rozwijam górnika ;)

• Dużo kombinujesz, ale mało trafnie, otwórz lepiej swoje trzecie oko. Bo co to za filozofia? Robisz badania na odkrywcy, budujesz eko z odkrywcy i przeskakujesz po 2-4 miesiącach jak masz 9-12 planet. Powiem więcej, wybór zbieracza na początku gry jest nawet podejrzany, że to prędzej multi niż normalne konto zdroworozsądkowego klikacza...

Ja zaczynałem zbieraczem i nie żadne multi. Tylko jak grałem w inne gry to był wojownik i górnik, a z tego co czytałem na na odkrywcę też trzeba mieć czas, żeby wysyłać ekspedycje a czasu mam za mało. Więc rozwijam górnika ;)

Żeby trzepać expy to wystarczy wejść średnio raz na 2h i wysłać flotę - tyle. Więc nie wiem, gdzie przeczytałeś takie brednie.

• Raz na 2 godziny to często :), to nie brednie tylko cenienie swojego czasu

A wystarczy policzyc ile w ukladzie leci gs na niszczenie moona i wtedy moze sie okazac, ze te 2h to nie jest za czesto by w bialy dzien nie stracic moona i nie wyrwac zloma. W dobie teleportow za antymaterie taka akcja nie jest wcale klopotliwa

• Co mam Ci podać swoja rozpiskę dnia :D:D Jak sam wiesz ( albo i nie wiesz :/ bo na to wskazują Twoje wypociny i przepychanki ) - wynik ekspedycji jest losowy, natomiast biorąc pod uwagę wysyłkę regularną expów np. 12 ekspedycji średnio przez 10h dziennie, co 2 h, czyli 60 ekspedycji, daje wynik lepszy w stosunku do znalezionych samych surowców niż co by górnik wyprodukował przez te 10 h. Kończę w tym momencie tę dyskusję, bo szkoda na to energii i czasu, jeśli nie rozumiesz i nie widzisz różnicy to powodzenia ;) ADIOS

:closed:

• Eh... odwieczny dylemat, która klasa lepsza?!

Żadna z klas nie jest dobra, lepsza ani najlepsza! Żadna z klas nie jest optymalnie zbilansowana. Klasy są stworzone po to, aby wprowadzić element urozmaicenia i możliwość dopasowania gry do swoich preferencji (czasowych na przykład).

Pokrótce charakteryzując każdą z klas gracza wygląda to tak (z przymrużeniem oka oczywiście):

Zbieracz - czy się stoi czy się leży surka się wydobywa i jest fajnie - jak mnie nie ma przy kompie to coś mi się tam buduje i rano mam zawsze więcej!

Odkrywca - mam sporo czasu, żadnych innych zajęć oprócz Ogame więc latam 24h/dobę jak najęty na expy i korzystam z dobrodziejstw "Bezgranicznej dali"!

Generał - wchodzę se od czasu do czasu, nie chce mi się klepać tych durnych domków, ale mam sporo fajnych statków, zajrzę sobie wtedy co tam wykopał mój sąsiad, który się chętnie ze mną podzieli!

Jest jedno ale! Jak wszędzie zresztą! Aby osiągnąć mniej więcej taki stan rzeczy w każdej z klas, wiąże się to mimo wszystko z poświęceniem czasu grze! Po tym czasie i doprowadzeniu konta do pewnego poziomu, który pozwoli na czerpanie wymiernych korzyści, widać, która klasa pasuje do mojego stylu gry, ale nigdy, podkreślam NIGDY, w 100% tego stylu nie zaspokoi!

Z tego co przeczytałem to Kosmita chciałby od razu w pierwszy dzień mieć konto full-wypas! No to tu się skłaniam ku temu co Brodaty napisał o liczbach, które nie kłamią! Mianowicie aby zaoszczędzić to żmudne i niezbilansowane granie którąkolwiek z klas możesz zainwestować kilka tysięcy PLN-ów (pierwsza z liczb, która nie kłamie)! Kupić, dajmy na to, raz w tygodniu kilka milionów (druga z liczb...) Antymaterii (GF się ucieszy i będziesz jednym z ich ulubionych graczy) i w bardzo krótkim czasie masz konto jak Top1 na uQuasar! :D

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited 3 times, last by Peper_SMT* ().

• Ludzie opanujcie się bo naprawdę się pomyliliście co do działu, napisałem w dziale POMYSŁY i PROPOZYCJE na temat klasy zbieracza, a wy mi wypisujecie że mam nie grać w grę albo nie grać tą klasą kim wy jesteście by mi mówić co mam robić, chyba wam się coś pomyliło koledzy. zamiast wyzywać srać się i pruć proponuje napisać czy popierasz ten pomysł czy też nie i czy miałby jakiś sens wcześniejszym etapie gry. jeszcze raz ogarnijcie się bo wy tu czegoś nie rozumiecie. Cofam tą propozycję ponieważ po przemyśleniu i tak na wczesnym etapie gry, gracz byłby podatny na farmę.

• Moim zdaniem chyba Ty, Kolego, czegoś nie rozumiesz, albo po prostu nie chcesz zrozumieć!
    Klasy gracza są już od jakiegoś czasu i wszyscy nimi gramy! To, że nie są doskonale to każdy z nas wie. Ty proponujesz zmiany, które doprowadziły by do zatarcia różnic pomiędzy tymi klasami, aby opłacalność grania nimi była w pewnych aspektach niemalże jednakowa! Jeżeli by do tego doszło to równie dobrze możemy z tych klas całkowicie zrezygnować. Uwagi na temat tych różnic oraz, że tak powiem „niesprawiedliwości”, pomiędzy wynikami w grze na konkretnych klasach zostały w pewnym sensie wzięte przez GF pod uwagę, bo temat był już wałkowany nie raz! Wynikiem tego było wprowadzenie klas sojuszy, które są odpowiednikami klas gracza i je odpowiednio wzmacniają. Wprowadzono też możliwość rożnej konfiguracji między sobą klas graczy i klas sojuszu! Zabieg taki w pewnym sensie wyrównuje szanse wszystkich klas! Teraz jesteśmy na etapie wprowadzania Form Życia, które również wiele zmienią!

Podsumowując! Skoro „Zbieracz” jest taką złą klasą to nie rozumiem dlaczego 80% graczy w sojuszu, do którego należę (ponad 40 aktywnych graczy) gra właśnie tą klasą?! Myśle, że na uniwersach typowo górniczych ta proporcja jest podobna!

Ja sam zaczynałem od odkrywcy, w pewnym momencie przyrosty mocno wyhamowały (brak czasu, chęci itp itd). Zmiana na zbieracza i znowu zacząłem się piąć w statach!

EDIT: A teraz już zupełnie w formie totalnego żartu proponuje swój postulat, wyrównujący szanse!

Mianowicie proponuję, aby niemiecki GF w ramach reparacji wojennych zrobił nam, Polakom, dopłaty do naszej, polskiej antymaterii!!! Mogłoby to wyglądać na przykład tak, że decydując się na zakup antymatrii, nie płacilibyśmy za nią ani złotówki, tylko w ramach rekompensaty otrzymywalibyśmy bon na pewną wartość Euro proporcjonalną do ilości kupowanej atymaterii! :D ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited 2 times, last by Peper_SMT* ().

• dobra już wszystko wiem, testy na sztabie dowodzenia i boostach 40% i większość tu nie ma swojego zdania tylko ma na imię Gameforge.

naprawdę koniec tego tematu. i pozdrawiam typa co nie miał się już czego doczepić to doczepił się mojego awataru, naprawdę zabawna ekipa na forum, poprawiliście mi humor. pozdrawiam!

• dobra już wszystko wiem, testy na sztabie dowodzenia i boostach 40% i większość tu nie ma swojego zdania tylko ma na imię Gameforge.

Czyli żebym dobrze zrozumiał:

Otworzyłeś enty temat o tym że potrzebne są zmiany natychmiast w balansie klas bo tak jest źle i niedobrze.

Pojawiły się (te same co zawsze, sprawdzone) argumenty które chyba Ci się nie spodobały albo nie chcesz ich przyjąć.

I teraz najlepsze:

Po otrzymaniu kilku punktów widzenia, z czego dominujący wskazuje na to że klasy mają w tej chwili w miarę odpowiedni balans, Ty dopiero zaczynasz testy?

Po czym spamujesz w temacie żeby go zamknąć bo jednak nie pomyślałeś, nie sprawdziłeś?

Pytam na przyszłość - wyciągnąłeś jakieś wnioski z tej sytuacji? Jeśli nie, daj znać to będę szerokim łukiem omijać otwierane przez Ciebie tematy