Posts by trabant
-
-
Hej,
Czy ktoś zna/kojarzy/ma jakiś link do kalkulatora "zawracania" własnej floty dla leniwych? Może jest gdzieś tutaj, ale nie udało mi się czegoś takiego znaleźć.
Chodzi mi o taką sytuację: wysłałem flotę o X na powiedzmy 48h, chciałbym ją tak zawrócić żeby wróciła o Y i żeby taki kalkulator szybko wskazał o której powinienem ją zawrócić, bez wchodzenia w szczegóły jakie statki, jakie napędy, jakie badania, jakie koordynaty, a tylko bazując na czasie lotu, sprawdzając kalkulatory online (jak proxyforogame) to widzę tylko właśnie takie pełne kalkulatory z rodzajami floty, itd. liczące głównie czas dolotu.
Dziękuję
(po co ponownie wynajdować koło jak ktoś to już gdzieś opublikował, w ostateczności pewnie sam ogarnę ale preferowałbym jakąś wersję online bo excel na telefonie to )
-
Przeniesienie konta na Cmentarz z którego nie da się powrócić bo wpada się w multi jest prawie równe kasacji. Nie widzę różnicy czy konto będę musiał skasować czy wpadnie na wieczny cmentarz skoro w obu przypadkach nie da się na nim grać, a od wersji ~11 nadal tego GF nie naprawił. I nie zanosi się żeby coś zostało wkrótce naprawione.
A o technikalia właśnie chodzi bo zarówno Ty jak i cały GF ciągle operujecie takimi ogólnikami jak "mam nadzieje", "pewnie", "raczej", "zapewne", "może", "lub", "przypuszczam", "zgaduje", "na chwilę obecną" (czyt. na zawsze) a potem jest "No trudno, taki mamy klimat".
-
Okazuje się, że jest to tak zaplanowane. Wszelkie nagrody za osiągnięcia powiązane z kontem na serwerze sezonowym także znikają, jeśli konto zostaje skasowane.
Zatem na chwilę obecną, jedynym rozwiązaniem pozostaje utrzymanie konta i ew. przechowywanie go na cmentarzu.
Czy to dotyczy sytuacji gdzie konto sezonowe zostanie usunięte W TRAKCIE trwania sezonu czy również wtedy kiedy sezon się zakończy? (pkt. 3 niżej)
Dodatkowo proponuję abyś zapytał się od razu o kilka scenariuszy (niżej S/A/O to S-skórki, A-Avatary, O-osiągnięcia bo może dla GF to są różne pojęcia...; US - Uniwersum Sezonowe) i uzyskał jasną deklarację TAK lub NIE:
1/ Czy kasacja dowolnego konta NIEZWIĄZANA z US z dowolnej społeczności w ramach jednego Lobby kasuje S/A/O które się na nim zdobyło i S/A/O nie są dostępne na innych kontach w ramach jednego Lobby (widziałem informacje, że obecnie S/A/O się kasują, i to nie dotyczy US a zwykłych Uniwersów)
2/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne na kontach PO zakończeniu Sezonu (kiedy to US zmieni status na normalny) - Twój screen z discord sugeruje, że nie i że trzeba wszystko ponownie zdobywać jeśli te zadania pojawią się ponownie na jakimś kolejnym US...
3/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne jeśli skasuje się konto sezonowe W TRAKCIE trwania Sezonu (zgodnie z tym co napisałeś to nie, tak jest zaplanowane i S/A/O się kasują - warto tą informację dodać do ogłoszenia...)
4/ Czy zdobyte S/A/O na US będą dostępne jeśli skasuje się konto sezonowe PO zakończeniu Sezonu (czy też trzeba będzie trzymać w Lobby hordę kont sezonowych i utrzymywać je przy "życiu")
5/ Czy projektując system osiągnięć i ew. stratę S/A/O jak kasuje się konta GF brał pod uwagę fuzję Uniwersum i to, że gracze mogą być zmuszeni do kasacji kont (warto by było od razu ten temat wyjaśnić bo jak się pojawi informacja o fuzji to już będzie przysłowiowa musztarda po obiedzie i wtedy odpowiedź GF będzie "no
niejest nam smutno, ale niechciało nam siędało się tego przewidzieć wcześniej").Dziękuje.
Pozdrawiam
-
Fenrir nasz COMA wielokrotnie pokazywał, że najwyżej wie tyle co sprzątaczka w GF, a nawet mam podejrzenie, że sprzątaczka wie więcej niż on.
Zresztą nadal w info o tym Sezonowym Uniwersum jest niepoprawiona lista osiągnięć (jest tam informacja o wygrywaniu aukcji) ale jakoś Arta to nie rusza bo standardowo "power saving mode" jest na "active" jeśli chodzi o swoje obowiązki.
-
Ciekawa informacja od Art z discorda odnośnie osiągnięć z Uniwersum Sezonowego:
(nie wiem w jakie gry grał nasz COMA ale nie znam takiej gry gdzie normalne jest usuwanie osiągnięć/nagród zdobytych podczas wszelkiego rodzaju eventów, ale widać w GF jest to normalne i "nie ma się co dziwić")
-
Fajny pomysł.
Dodałbym w przypadku planety 500 pól, że musi to być dokładnie 500 pól, nie 501 czy 502 (przynajmniej tak czytałem na discord) - więc tak trzeba przeliczyć wielkość planety + przedmioty pól + terraformer + budynek kaleshów, żeby wyszło równe 500 pól.
Ja mam podejrzenie jeśli chodzi o #10, że może trzeba być pierwszym, który założy konto na nowym Uniwersum a nie, że w ciągu pierwszego dnia. Druga opcja te osiągnięcie nie jest do "złapania" na Uniwersum Sezonowym (ale znając jakość kodu GF tego się nie spodziewam, że mają w tym przypadku przełącznik "ifSeasonal=no")
Pozdrawiam
-
Cześć
Gram ze znajomym na Uni sezonowym i nawzajem wysyłaliśmy LM/CM/SS do robienia prób moonowych pod osiągnięcie. Efekt taki, że ja mam 3/8 księżyców a znajomy 8/8 Sytuacja punktowa - ja mam więcej punktów. To tło.
Teraz zasadnicze pytanie - czy zgodna z regulaminem jest nadal wymiana prób (takie same floty, PZ zbiera obrońca) gdzie po jednej stronie może powstać księżyc a po drugiej nie? Czy trzeba to gdzieś zgłosić?
Dziękuje.
Pozdrawiam
-
Już to zgłosiłem Uni Sezonowe - osiągnięcie #1 Santa in Space
Wg informacji przekazanych z discorda GF ma się tym zająć w styczniu z "wyrównaniem nienaliczonych dni". Pozostaje czekać.
-
W FAQ Księżyce (+Próby księżycowe [Moonmaking])
linki kierują do starego forum, np.
1/ zamiast odnośnika do Wzory jest odnośnik do https://board.pl.ogame.gamefor…index.php/Thread/8-Wzory/
2/ zamiast odnośnika do Falanga czujników - co widać a czego nie - od A do Z jest odnośnik do https://board.pl.ogame.gamefor…87-a-czego-nie-od-a-do-z/
Plus jest odnośnik do jakiejś starej wyszukiwarki Uniwersów specjalnych, która raczej nie jest już rozwijana/wspierana https://pl.ogame.gameforge.com/ajax/main/distinctions , raczej w to miejsce powinien być podany link do listy Uniwersów PL Lista uniwersów OGame.pl
Pozdrawiam
-
-
-
Ogólnie bez różnicy, jutro postaram się sprawdzić co się wydarzy jak nie będę online ok. 14 (tak żeby nie być online między 13:55 a 14:05) bo może jest faktycznie jak mówisz, że to liczy w momencie jak odpaliło się Uniwersum.
Ew. wtedy jak się założyło konto .
Co nie zmienia faktu, że wskaźnik się resetuje
-
Hej
Czy ktoś może rozumie/ogarnia jak działa osiągnięcie sezonowe:
#1 Santa in Space
Zaloguj się w X różne dni (...)
Uni Fafnir istnieje od piątku, pierwszego dnia wpadł od razu progress * za 1 dzień. Dziś jest niedziela. W teorii powinno być 3/7 (** to 7 dni, *** to 14 itd.).
I tak:
- ja mam nadal 1/7, choć miałem wrażenie, że wczoraj miałem 2/7 (nie mam zrzutu ekranu bo bym go wkleił) a loguje się codziennie...
- tak samo ma znajomy, teraz ma 1/7, choć jak wczoraj wylogował się o 23:55 a zalogował o 00:01 to mu wskoczyło 2/7 (też nie zrobił zrzutu, kto robi takie rzeczy, widać od dziś trzeba to jakoś zapisać z datą)
Czy macie podobnie?
Oznaczam Art i Ruda - możecie dowiedzieć się w centrali jak to działa? I czy w ogóle to działa poprawnie bo na to co sam doświadczam to coś tu jest nie tak.
Dziękuje
PS tak wiem, że jest 90 dni na to osiągnięcie i opis nie sugeruje, że trzeba logować się z rzędu ale fajnie byłoby wiedzieć jak to działa
-
odinstaluj dodatki będzie działać
Jak wspomniałem:
Błąd pojawia się zarówno z AGR jak i bez.
AGR wyłączałem w przeglądarce, nie w opcjach samego AGR (poprzez "wyłącz AGR na tym uni" w Głównych ustawieniach AGR). Innych dodatków nie używam. Także raczej to nie AGR miało wpływ na ten błąd. -
Ja nie wiem jak to jest z tymi osiągnięciami wspólnymi dla konta Lobby. Tylko osiągnięcia się łączą, np. awatary, skiny planet, czy podpisy? Bo najbardziej mi się rzuca w oczy osiągnięcie za wybranie konkretnej klasy. Mam kilka kont, na jednym gram odkrywcą, na innym zbieraczem. Więc we wszystkich kontach powinienem mieć odznaczone gwiazdki za wybranie obu tych klas, zgadza się? Bo tak to interpretuję, a to wcale tak nie działa, na każdym koncie mam tylko jedną gwiazdkę przy aktualnie wybranej klasie. I nie są to jakieś konta założone wczoraj jedynie dla wyboru klasy i zrobienia tego osiągnięcia, tylko gram na nich od lat. Z resztą są awatary w postaci ikony każdej, z tych klas. Więc powinienem je mieć odblokowane na wszystkich kontach lobby.
U mnie to zadziałało, na samym początku założyłem szybko dodatkowe konta na losowych PL uniwersach tylko aby wybrać brakujące klasy i mam całe to osiągnięcie wykonane i awatary dostępne. I teraz jak utworzyłem konto na EN to od samego początku mam to osiągnięcie wykonane również tam (miałem wątpliwości czy osiągnięcia zadziałają w ramach innych społeczności).
Także coś w Twoim przypadku nie zadziałało poprawnie - wg mnie jest to temat do Supportu.
-
Sacharov
Universum 68
-
Przy próbie wysłania floty pojawia się błąd jak w tytule.
Wg gry wolna ładowność to ok. 1.8mld. Dopiero jak odjąłem ok. 650 jednostek to wysłało, próbowałem różne ilości od 1, 10, 100, 200, itd. dopiero jak wyrównałem końcówki do 000 to wysłało. Wysyłając bez surowców przechodzi, wybierając inną planetę/księżyc bez różnicy, błąd nadal wyskakuje.
Błąd pojawia się zarówno z AGR jak i bez. Wylogowanie/zalogowanie bez różnicy, przejście na inną planetę/księżyc i powrót bez różnicy. Odjęcie jakiegoś statku, dodanie dodatkowego (dosłanie z planety/księżyca) bez różnicy.
Dopiero pojawiło się to od wersji 12.x, wcześniej jak był błąd z surowcami przy wysyłce to wystarczyło odjąć 1 surowiec i przechodziło bo gra źle zaokrąglała jak było na styk (np. ładowność to było 1mln a wysyłało się 1mln) ale tutaj jest sporo zapasu.
Pozdrawiam
-
Lieutenant Magellan (EN254)
-
Lieutenant Magellan (EN254)