Posts by Void

Ciap też próbuje być pomocna.

Ale ja nie mam poczucia, żeby team miał mnie w 4 literach.

Bany dostają oszuści i nie ma zmiłuj nawet jeśli wpakowali w konto grube pieniądze. To jest właśnie sprawiedliwość, chociaż wielu graczy z top na różnych uni i tak ma tak silne konta, że nikt im nie podskoczy i odstają w rankingu od całego serwera. Tak jest np. na Quantum, gdzie po fuzji z innego uni (nie pamiętam z jakiego) pojawiły się konta, z którymi nikt nie może się równać.

Czy jak mam maksymalną ilość form życia, jaką pomieści ten pierwszy budynek i liczba jest czerwona, to formy T1 będą nadal ewoluować w formy T2, a T2 w T3? Skoro jest ewolucja, to zablokowanie przyrostu nie powinno mieć na to wpływu, ale zastanawiam się jak to wygląda.

Ja nie wiem jak to jest z tymi osiągnięciami wspólnymi dla konta Lobby. Tylko osiągnięcia się łączą, np. awatary, skiny planet, czy podpisy? Bo najbardziej mi się rzuca w oczy osiągnięcie za wybranie konkretnej klasy. Mam kilka kont, na jednym gram odkrywcą, na innym zbieraczem. Więc we wszystkich kontach powinienem mieć odznaczone gwiazdki za wybranie obu tych klas, zgadza się? Bo tak to interpretuję, a to wcale tak nie działa, na każdym koncie mam tylko jedną gwiazdkę przy aktualnie wybranej klasie. I nie są to jakieś konta założone wczoraj jedynie dla wyboru klasy i zrobienia tego osiągnięcia, tylko gram na nich od lat. Z resztą są awatary w postaci ikony każdej, z tych klas. Więc powinienem je mieć odblokowane na wszystkich kontach lobby.

Jedyną rzeczą, jaką można przywrócić, jest pręgierz. Było publicznie wiadomo kto, za co i na jak długo dostał bana. Nie rozumiem przyczyn likwidacji pręgierza, to później powoduje takie oskarżenia w jedną czy drugą stronę. System kar powinien być transparentny.

Co do administracji, gram w OGame od kilkunastu lat i nie mam zastrzeżeń do nakładania banów. Jak jest push, to nakładają blokadę. Jak jest multikonto, to nakładają blokadę. Jak jest niedozwolone oprogramowanie, to nakładają blokadę. Jak są obelgi na priv, to nakładają blokadę. Jak ktoś gra uczciwie, to może siedzieć choćby i 20 godzin na dobę, a nie dostanie bana. Sam kiedyś na Quantum wyfarmiłem całą swoją galaktykę, bo siedziałem na kompie przez calutki dzień. Nierealne? Czasochłonne, to na pewno. W sojuszu mi nie wierzyli. Czy dostałem za to bana? Nie. Nieraz loguję się do gry w środku nocy, farmię, wysyłam ekspy, atakuję kogoś. Nie dostałem za to nawet najmniejszego ostrzeżenia. Także nie uważam, żeby administratorzy serwerów nakładali niesłuszne bany. A gram na 5 uni PL, 1 DE i 1 USA. Jeśli administracja popełnia błędy, to tylko i wyłącznie poprzez niezbanowanie gracza, który łamie któryś punkt regulaminu, nigdy w drugą stronę.

Jedne co upadło, to rynek, który kiedyś wprowadzili i musieli wycofać, bo też szły jakieś wały. Brakuje mi go, można było sprzedać co niepotrzebne i przy okazji coś na tym zyskać. Mam nadzieję, że kiedyś wróci rynek.

Nie, nie mam niczego na telefonie. Zwykły Chrome, tak samo na PC.

Jeszcze mi się przypomniał inny błąd związany z budową obrony. Mianowicie klikam w obronę, buduję maksymalną ilość jakichkolwiek dział, zatwierdzam, następnie chcę wybudować maksymalną ilość innych dział, ale ciągle wyskakuje błąd "za mało surowców". Owszem, jest ich za mało. Ponieważ gra przelicza je sprzed ostatniego zlecenia budowy, nie odświeża się po każdorazowym dodaniu czegoś do kolejki. Do niedawna nie było z tym problemu, zawsze budowałem przykładowo 99999 wyrzutni plazmy, później 999999 lekkich laserów, na końcu 99999 wyrzutni rakiet. Wpisuję same dziewiątki, bo i tak do kolejki doda się maksymalna możliwa ilość, więc bez różnicy. Problem polega na tym, że stan surowców przestał się aktualizować po każdorazowym zleceniu budowy, a wcześniej nie było takich sytuacji.

Zaobserwowałem 2 błędy, z których jeden powtarza się coraz częściej:

1) Coraz częściej podczas wysyłania floty proces zawiesza się na ostatnim etapie, gdzie jest widoczny przycisk "wyślij flotę". Błąd polega na niemożliwości wysłania floty, w prawym górnym rogu okna z koorynatami, surowcami i misjami (po prawej nad wyborem między planetą, księżycem i PZ) kręci się ikona wczytywania. Wówczas nie mogę zaznaczyć żadnego typu misji, a przycisk odpowiadający za wysłanie floty jest szary. Zaczyna mnie to już denerwować, ponieważ czasem muszę po kilka razy wysłać flotę, zanim będzie mogła faktycznie polecieć. Bez różnicy czy wysyłam atak z raportów szpiegowskich, czy bezpośrednio zz zakładki Flota. Pomaga jedynie przełączenie planety, ale przy kolejnej próbie wysłania floty znowu jest to samo.

2) Mam zapisany szablon floty ekspedycyjnej. Kiedy wysyłam flotę z tego szablonu za pomocą przeglądarki w telefonie, to przy kolejnym etapie koordynaty są już uzupełnione na 16 pole. Natomiast podczas wysyłania tej samej floty z tego samego szablonu na komputerze, koordynaty wskazują moją planetę i muszę wpisywać 16. Nie rozumiem dlaczego na telefonie w przeglądarce koordynaty uzupełniają się prawidłowo, a na PC już nie.

A tam narzekacie. Liczba graczy systematycznie spada, a nowi nie chcą dołączać. GF musi jakoś dostosować grę dla nowych odbiorców, inaczej w pewnym momencie zamknęliby grę. Mi się te zmiany bardzo podobają.

A czy wiadomo kiedy formy życia zostaną wprowadzone na wszystkich uniwersach? Koncepcja istnieje już długo. Chyba, że nie ma planów dodania ich na starszych uni? No i przydałby się powrót rynku, który byłby bardziej dostosowany do realiów serwerów i jednocześnie uniemożliwi push

I jeszcze jeśli chcę zrobić zwózkę surowców ze wszystkich planet, to zostaję w zakładce z flotą, zmieniam planetę na kolejną, klikam zapakowanie transporterów do pełna, a one się ładują w 70%, albo coś w tej okolicy i nie da się więcej. Ani wpisując ręcznie, ani klikając odpowiednie przyciski. Muszę jeszcze raz kliknąć zakładkę flota i wszystko uzupełnić od początku. I tak z prawie każdą planetą

Myślałem, że projekt został porzucony. Tym bardziej, że od informacji o odejściu twórców od dalszych prac nad rozszerzeniem po krótkim czasie raporty szpiegowskie nie są w żaden sposób uporządkowane, tylko chaotycznie porozrzucane. Kiedyś były posortowane według daty powstania, teraz tego nie ma.

Od niedawna każdą budowę muszę klikać dwukrotnie, ponieważ za pierwszym razem nie dochodzi do skutku. Klikam pełzacze, wpisuję ilość, wciskam na klawiaturze enter, strona się odświeża, a stocznia nadal pusta. Dopiero za drugim razem zaczyna budować. Później z satelitami jest tak samo. Sprawdzałem na każdej planecie, sprawdzałem oba entery na klawiaturze, klikałem również przycisk 'buduj' w grze. Za każdym razem muszę powtarzać cały proces, żeby zlecenie budowy doszło do skutku. Ktoś jeszcze tak ma?

Pokojowi gracze myślą o ucieczce na bardziej spokojne serwery, a zapomnieli, że agresorzy też się przeniosą na bardziej obfite rejony do polowania. Nie wiem czy nie będzie bezpieczniej jednak zostać na starym uni i zobaczyć jak się sprawa rozwinie. Ponadto można gdzieś sprawdzić parametry każdego serwera na świecie? Kiedyś była taka stronka ogamers.eu, ale już nie działa. Tak samo jak galaxytool już lata temu wysiadło. Niby jest mmostats, ale nie widzę tam zakładki do parametrów serwera. Albo nie potrafię znaleźć. Więc jeśli jest tam, albo na jakiejś innej stronie, to podpowiecie gdzie szukać takich informacji?