Posts by MisQ

Uwaga! Nowa aplikacja mobilna OGame dla Androida!
Pamiętaj o migracji konta przed 6 października!
Migracja konta dla Androida zakończy się za tydzień!

Dawniej, przed wprowadzeniem klas graczy (Odkrywca, Generał, Zbieracz) było tak, że układ się wyczerpywał.

Po wprowadzeniu klas, gracze szybko zauważyli, że te komunikaty, które dostajemy o obecności innych ekspedycji nie mają przełożenia w efektach.

Tak jak wspomniałeś raz jesteś pierwszym, raz o mało nie wpadłeś na kogoś innego, by sekundy później znów być pierwszym.

Można więc spokojnie latać w ten sam układ. Informacja o tym, kiedy i czy w ogóle odświeża się dany układ nie jest oficjalnie znana, przez co nie można stwierdzić, czy jest to celowy zabieg ze strony GF, czy też od lat nienaprawiony błąd w grze.

czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:

- zawsze wysylalem ekspedycje z różnych planet zeby uniknac "wyczerpania" układu, z okolo 2k ekspedycji srednio 60% wracało z flotą lub surowcami

- przez ostatnie 3 dni kiedy słałem wszystko w jeden układ (lekko ponad 300 ekspedycji sie zebrało), średnio flota lub surowce pojawiły się w 45% przypadków

- przy lataniu w jeden układ zwiększył się % negatywnych zdarzeń jak piraci/kosmici/opoznienie

zgadzam się, że komunikat o tym czy układ jest wyczerpany nie działa poprawnie, ale wyniki z szybkiego testu sugerują mi, że jakiś efekt jednak może istnieć. Czy to jedynie przekłamanie statystyczne wynikające ze zbyt małej próby/eventu?

- Naprawiono błąd, który uniemożliwiał porzucanie planet

Chyba jednak coś nie pykło. Porzucenie więcej niż jednej planety jest możliwe tylko gdy pomiędzy nimi zrobi się relog. Przy próbie porzucania drugiej planety zaraz po pierwszej nic się nie dzieje.

Czyli to zbiera jedynie szczątki po walce i zamienia w metal?

Czyli ze złomu czy produkcje metalu?

NIe miałem okazji przetestować, ale z opisu wydaje mi się, że będzie "produkować" metal po walce w zależności od szczątków na orbicie.

Zapotrzebowanie energetyczne powiedziałbym, że bardzo duże, co raczej ograniczy ten budynek w większości przypadków do 3lvl, w sporadycznych jak ktoś będzie go budował z grawitonami albo for fun do 7-10lvl. Pozwoli to na odzyskanie co najmniej 10% metalu z PZ. Ciekawe jak będzie się to łączyło z dokiem :)

Ciekawi mnie jeszcze budynek "Bio Modifier" z rasy Kaelesh. Daje 2 dodatkowe pola pod zabudowę na planecie per lvl. Czy pola będą nadal dostępne w momencie kiedy zmienię klasę? Czy cofnie mi liczbę pól do podstawy?

Jakby komuś udało się to sprawdzić to będę wdzięczny za informację :)

Mam bardzo podobnie. Pobawiłem się, aż się anty skończyło. Błędów na chwile obecną jest pełno. Wartości na produkcyjne serwery na pewno będą zmieniane. Ogólny zarys aktualizacji oraz mechaniki w niej ukryte są już znane. Mam tylko nadzieje, że nie skończy się "jedną słuszną ścieżką" dla każdej klasy i stylu gry.

Chętnie poczekam na paczkę z fixami lub zmianami aby znowu trochę poklikać na testowym.

SPIN DOKTOR skoro budynki nie znikają i można je przywrócić to ciekawe co się dzieje z punktami ... i bonusami. Niby napisali, że powinny się deaktywować i działać tylko te z aktywnej formy życia ale kto ich tam wie :D

nie mam jeszcze tej technologii niestety, jak tylko do niej dojdę to sprawdzę

ale z tego co pisze Starrk to raczej błąd w opisie

Błąd w opisie, wartość bazowa jest niezmienna a bonus jest liczony od niej.

Mogę też potwierdzić uwagę SPIN DOKTOR o różnych prędkościach statku na różnych planetach po zbadaniu technologii.

Wychodziłoby na to, że faktycznie teraz floty będą miały różne prędkości i siłę rażenia w zależności od rozwoju planety.

A sprawdził ktoś czy bonusy z badań/budynków aplikują się tylko do planety, czy księżyca przy planecie też?

Zastanawia mnie czy szukając innych form życia na czyjejś planecie, ten ktoś to widzi? Albo dostaje wiadomość typu "gracz 'taki i taki' szukał u Ciebie form życia"

I czy jak znajdę u kogoś kosmitę to mu go zabieram? Mam kosmitę 'Kaelesh' na 2:187:5 (Bermuda.en)

Czy ktoś zechciałby poszukać obcych form życia na tych koordach?

Jeśli tak, to poproszę o wiadomość na priv w momencie wysłania, a potem czy udało się znaleźć, czy nie.

Z tego co zauważyłem, to szukanie jest kompletnie niezależne od zasiedlonej planety. tzn ani właściciel nie dostanie komunikatu że był skanowany, ani trafiona forma życia nie jest powiązana z tym co na planecie się znajduje.

Jednak samo szukanie form z poziomu galaktyki działa strasznie i wydaje mi się, że działanie tego mechanizmu może się jeszcze kompletnie zmienić.

Wrócę do tematu boostów dla eko na Rocktalach ... zabrakło mi anty żeby popchnąć to dalej, ale mam wrażenie, że bez problemu da się osiągnąć bonus na planecie 100-150% (zależy od ilości planet i badań na nich).

Zastanowił mnie jeszcze bonus do prędkości floty. Obecnie na szybkich uniach typu Quantum nie można zostawić floty i "iść po herbatkę" bo czas lotu pancami w układzie wynosi poniżej 3 minut (może jakiś lotnik z generałem potwierdzi?). Wydaje się, że wysoko rozwiniętymi mechami, które nie tylko mają w badaniach prędkość floty ale też zwiększenie bonusów generała, taki lot w układzie zejdzie spokojnie w okolice 1:30-2 min. Co więcej, lot 10 układów dalej będzie prawdopodobnie w okolicach 4 minut.

Quantum może i jest skrajnym przypadkiem ze względu na prędkość flot bojowych, ale nawet w przypadku wolniejszych uni czas lotu floty będzie na tyle skrócony, że organizacja obrony może być niemożliwa i jedyne co pozostanie to uciekanie.

Czy udało się już komuś sprawdzić czy badania do statków i prędkości są badane raz na konto, czy działają tak samo jak badania do wydobycia i będą się "sumować" z różnych planet?

Często różne zwisy się trafiają. U mnie pomaga anulowanie kolejki i rozpoczęcie budowę od zera.

Nowy potencjalny błąd jaki znalazłem to:

- po zbadaniu globalnych technologii (np. Magma Refinement) ich działanie pozostaje aktywne nawet po wyłączeniu drzewka czy zmiany w danym slocie na inne badanie

Ewentualnie może to być zamierzone działanie, jednak w opisie jest informacja, że usunięte technologie nie będą aktywne.

Boosty do wydobycia są faktycznie bardzo duże... aktualnie na planecie z ludźmi udało mi się podbić metal 50%, kryształ i deuter po 20%, a to wszystko przy poziomie i kosztach budynków które na Quantum są praktycznie zerowe.

Czekam aż trafi mi się "górnicza" forma życia, żeby zobaczyć ile tam da się wyciągnąć boosta.

ps. To wszystko przy nie odblokowanym wcale 3 drzewku technologii, a z tego co widzę to da się mieszać technologie z różnych form na jednej planecie. Może doładują jeszcze raz anty to będzie można dalej poszaleć w testach :)

Jest w stanie ktoś dokładniej opisać mechanizm wysyłania próbek z podglądu gali? Czasem mam to dostępne, czasem jest informacja że nie mam opracowanych badań ... z niektórych planet mogę wysyłać, z innych nie ...

Pierwsze "błędy" jakie znalazłem:

- brak "%" w opisie bonusu od niektórych badań, oraz faktu, że liczone jest to od wartości podstawowych jednostki

- możliwość odpalenia budowy czegoś w formach życia nawet jeżeli jest w tym samym czasie budowa robotów/nanitów (obrazek informuje, że się nie da odpalić, jednak po wejściu w budynek już tak)

- podobna sytuacja z laboratorium i badaniami (czy nawet centrum badan -> technologia form życia) -> można badać w tym samym czasie

- technologia "Stealth field generator" nie zmienia kosztów ani czasu badania szpiegowskiej (mylny opis albo coś nie działa) -> przynajmniej na niskich poziomach nie ma żadnych zmian

- w zakładce ustawień surowców przydałby się podział na zyski czerpane z badań/budynków form życia (tak jak mamy rozróżnienie w przypadku sztabu)

- dzienne wydobycie na ekranie zakupu paczki ma inna wartość pomiędzy planetami (magazyny są wystarczające) -> możliwe, że bonus wydobycia z form życia liczony jest tylko na "aktywnej" planecie

- "Research AI" oraz "Improved Lab technology" nie skraca czasu podstawowych badań

- nie jestem pewien czy ja źle rozumiem, ale ... budynek Metropolis w opisie zawiera bonus do badań ... jednak nie jestem w stanie znaleźć realnego efektu

Dodatkowo w opisie dodatku na naszym forum wkradł się błąd:

• Ponieważ wszyscy zaczynacie od ludzi, to Waszą pierwszą technologią form życia, którą umieścicie w pierwszym slocie, będzie centrum badań.

Z tego co widzę na testowym serwerze, centrum badań to budynek który jest odblokowany jako pierwszy po bazowych, natomiast pierwszą technologia jaką badamy są "intergalaktyczne sondy" (?)