Dawniej, przed wprowadzeniem klas graczy (Odkrywca, Generał, Zbieracz) było tak, że układ się wyczerpywał.
Po wprowadzeniu klas, gracze szybko zauważyli, że te komunikaty, które dostajemy o obecności innych ekspedycji nie mają przełożenia w efektach.
Tak jak wspomniałeś raz jesteś pierwszym, raz o mało nie wpadłeś na kogoś innego, by sekundy później znów być pierwszym.
Można więc spokojnie latać w ten sam układ. Informacja o tym, kiedy i czy w ogóle odświeża się dany układ nie jest oficjalnie znana, przez co nie można stwierdzić, czy jest to celowy zabieg ze strony GF, czy też od lat nienaprawiony błąd w grze.
czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:
- zawsze wysylalem ekspedycje z różnych planet zeby uniknac "wyczerpania" układu, z okolo 2k ekspedycji srednio 60% wracało z flotą lub surowcami
- przez ostatnie 3 dni kiedy słałem wszystko w jeden układ (lekko ponad 300 ekspedycji sie zebrało), średnio flota lub surowce pojawiły się w 45% przypadków
- przy lataniu w jeden układ zwiększył się % negatywnych zdarzeń jak piraci/kosmici/opoznienie
zgadzam się, że komunikat o tym czy układ jest wyczerpany nie działa poprawnie, ale wyniki z szybkiego testu sugerują mi, że jakiś efekt jednak może istnieć. Czy to jedynie przekłamanie statystyczne wynikające ze zbyt małej próby/eventu?