Posts by samodobre

Tak, przed chwilą policzyłem i masz rację: zyskujesz na tym dwie godziny. A więc przepraszam cię; nigdy nie grałem na tak wolnym uniwersum.

Mimo wszystko ty zyskujesz dwie godziny, gdzie ja wciąż tracę ich pięć... jest różnica.

I tak już odpuszczam pisanie tutaj; odpisałem teraz tylko po to, by przeprosić ciebie i pozostałych za wprowadzenie w błąd.

Tak, przed chwilą policzyłem i masz rację: zyskujesz na tym dwie godziny. A więc przepraszam cię; nigdy nie grałem na tak wolnym uniwersum.

Mimo wszystko ty zyskujesz dwie godziny, gdzie ja wciąż tracę ich pięć... jest różnica.

I tak już odpuszczam pisanie tutaj; odpisałem teraz tylko po to, by przeprosić ciebie i pozostałych za wprowadzenie w błąd.

Rozwój badań naukowych nie zwiększy prędkości GS?

Od dzisiaj Gwiazdy Śmierci wykonujące misje zniszczenia księżyca będą poruszały się ze stałą prędkością, której nie da się już modyfikować. Na prędkość tę nie mają już wpływu ustawienia serwera ani wyższe poziomy napędu nadprzestrzennego.

Na wszystkich serwerach Gwiazdy Śmierci wysłane na misję zniszczenia księżyca będą teraz poruszały się z prędkością 310, co odpowiada prędkości 1x w stosunku do prędkości wszechświata przy poziomie napędu nadprzestrzennego 7. Zwiększenie poziomu napędu nadprzestrzennego powyżej tego poziomu nie spowoduje już wzrostu prędkości Gwiazdy Śmierci podczas misji zniszczenia księżyca.

No proszę, a więc po mojemu: jeśli grasz na uniwersum, gdzie prędkość militarna to X1, to napęd nadprzestrzenny będzie zwiększał szybkość Twoich Gwiazd Śmierci na misjach niszczenia… do 7 poziomu! Po przekroczeniu tej magicznej granicy – czar pryska, koniec eldorado. Co więcej, ta zmiana dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE MISJI NISZCZ! Czyli na inne misje, jak choćby "atakuj", Twoje Gwiazdy Śmierci nadal będą mknąć z kosmiczną prędkością.

Dobra, wygraliście! Mam dość i odpuszczam.

Koleś grający na X1, dla którego ta "rewolucyjna" zmiana to kilkanaście – nie chce mi się nawet dokładnie liczyć – minut, pisze o WIELKICH zmianach na lepsze! Człowieku, skoro wcześniej palił Cię na tym samym speedzie, to teraz te kilka minut więcej… nie zrobi mu żadnej, absolutnie żadnej, różnicy! Ile tam Gsy w układzie lecą na tym X1? Pięć godzin? Ten typ się załamie, kiedy dowie się, że będzie musiał lecieć całe 38 minut dłużej!

A kogo ta zmiana uderzyła najbardziej? Otóż tych, którzy, o zgrozo, preferują uniwersa z szybkimi speedami, takich jak ja! Dla mnie, grającego na uniwersum X6, zmiana z 40 paru minut na niemal 5 godzin i 40 minut to… znacząca różnica! Ale co ja tam wiem, prawda?

Powiem szczerze, jestem załamany tym, co tu czytam. Ludzie grający na Najwolniejszych możliwych ustawieniach w tej grze, narzekają, że jest im ZA SZYBKO! To już jest poziom absurdu, który przerasta moją kosmiczną cierpliwość.

Pora kończyć z tą grą, bo czytając to wszystko, nasuwa się tylko jeden wniosek: grać to już nie ma tu z kim!

Bardzo podoba mi się ten pomysł z kilku względów.

3. Uczciwa rozgrywka - jest to jakiś pstryczek w nos wobec tych, którzy zywią się nagrywaniem/klikaniem przez macro zawrotek po zdjęciu moona. W przypadku uni na którym gram (Mars) był to niemal codzienny precedens gracza z top1 ilością pkt. Od wczoraj co prawda odpoczywa na banie, ale nie da się ukryć ze frustracją poszkodowanych spustoszył tym ogromną część społeczności naszego universum.

A czyż uniwersum Mars nie posiada przypadkiem szybkości flot wojennych X1? Czyli, jeśli dobrze rozumiem, ta cała "rewolucyjna" zmiana, którą tak zachwalasz, w Twoim przypadku... nie zmienia zbyt wiele, prawda? Gdzie zatem ta Twoja wielka korzyść, o której tak głośno trąbisz?

Chyba właśnie Cię rozgryzłem! I tak, dziękuję za radę, by spojrzeć na to wszystko wypoczętym okiem – naprawdę pomogła mi dostrzec Twoją "genialną" strategię. Bo jak wszyscy wiemy, na każdym uni jest taki "topek" – prawdziwy weteran, grający ufsem, który, by większy "top" go nie zezłomował, raz na jakiś czas z łaski swojej schodzi z urlopu, by... orać planety innym, mniej fortunnym graczom. Muszę Cię przeprosić, nie jesteś warzywem, jesteś najgorszym tworem tej gry!

Jak sam wspomniałeś, dysponujesz sporą flotą i ani razu nie zaprzeczyłeś, że Antymaterii nie kupiłeś. Czyli, jak mniemam, kupiłeś Antymaterię, za którą postawiłeś tę jakże potężną flotę. Pech chciał, że po fuzji trafiłeś na kogoś, kto w grę wsadził jeszcze więcej i, o ironio, obrał sobie Ciebie za cel (nie trudno zgadnąć, dlaczego, prawda?). Oczywiście, jak można się było spodziewać, z osoby palącej innym księżyce, stałeś się nagle osobą, która zaczęła je tracić. Nie mogąc sobie poradzić z nowo zaistniałą sytuacją, uciekałeś na urlop. Ale chęci gry, jak widać, pozostały – a że pojęcie "kultury gry" jest Ci obce, zacząłeś orać sąsiadom planety. I mógłbyś tak sobie spokojnie grać, orac te biedne planety, gdyby nie fakt, że księżyce znikają, Falangi zaczyna brakować, a strach lecieć na "top 500" bez niej jest... no cóż, jak widać duży! I tu, jak na zawołanie, z lekarstwem na Twoją bolączkę pojawia się GF ze świetnym obwieszczeniem: GS-y będą teraz latały z misją "niszcz" na wszystkich uniwersach, tak jak na X1! Pasuje Ci to jak ulał, prawda? Możesz orać planety, nie martwiąc się, że ktoś Ci spali księżyce. Bo bądźmy szczerzy – sporą flotę masz, więc każdy lot na Twoje księżyce musiałby być obstawiony, a dodając do tego czas takiego lotu... chęci na atak zabraknie nawet u tego większego "topa". A Ty, na spokojnie będziesz mógł orać te biedne konta, co ledwo wyszły z "noobprotection", jak prawdziwy "top"!Widzisz, teraz nawet rozumiem, po co Ci ta Falanga na tych księżycach – byś mógł sobie sprawdzić, lecąc komuś na planetę, czy przypadkiem nikt Cię nie podstawia. Genialne!

Teraz bym prosił wszystkich, którym podobał się ten pomysł, by jeszcze raz się nad tym zastanowili. Jak sami widzicie, to wcale nie poprawi gry. Z kilku "dopaczkowanych topów", których mamy teraz, będziemy mieli ich całą armię. Oczywiście, Ci więksi może nadal będą ścigać tych mniejszych, co mają floty. Ale Ci mniejsi, na przykład ten pan tutaj, będą wam orać planety! Spadnie expa? Poleci! Troszkę więcej surowców na planecie? Poleci! Czy aby na pewno chcecie tak grać?Na uni, na którym gram, nie lubię osoby, która jest Top 1. Spalił mnie kilka razy, to gbur i prostak, że tak powiem. Ale co muszę mu przyznać? To, że jakąś kulturę gry reprezentuje! Nigdy, mimo kłótni, nie wleciał mi w planety. Dzięki czemu moje konto wciąż się rozwija. I na pewno na Waszych, podobnie jak na moim uni, są ludzie w topce, co siedzą na urlopach, które czasem ściągają i atakują Wam planety, bo akurat expa wróciła. Uwierzcie mi, że ci ludzie będą dzięki temu pomysłowi teraz bardziej aktywni, bo jedyna przeszkoda, która powstrzymywała ich od bardziej aktywnej gry, właśnie została usunięta! Zastanówcie się jeszcze raz, czy aby ich powrotu do gry wyczekujecie.Wychodzę z założenia, że skoro gram, to też dam grać innym. Mianowicie, skoro postawiłem flotę, nie mogę mieć pretensji do kogoś, że próbuje ją zniszczyć. Będąc na jego miejscu, posiadając większą flotę, zapewne robiłbym to samo. Ale sprawa wygląda zupełnie inaczej, gdy rozmawiamy o graczach takich jak tu kolega – osobach, które nie uznają żadnych zasad gry i orają planety innym graczom, niezależnie od tego, czy dany gracz ma flotę, czy nie, i jaki top reprezentuje, o ile jest niżej od niego i nie stwarza dla niego żadnego zagrożenia. Nie mogę zrozumieć i postawić się na miejscu takiego gracza, gdyż nigdy bym czegoś takiego nie zrobił. Nawet posiadając dominację na Uniwersum i kłócąc się z kimś dużo niżej w top ode mnie, nie zniżyłem się do orania mu planet. Nigdy aż tak nisko nie upadłem. Wspominam o tym dlatego, by wyjaśnić Wam, dlaczego ta sprawa jest tak ważna dla mnie oraz by uwidocznić Wam cały obraz tej nowej aktualizacji i jej konsekwencji. I nie mówię, że wszyscy oni tacy będą. Na pewno jest wśród tej grupy graczy sporo osób podobnych do mnie, którzy cenią sobie honorową grę. I tak, uważam, że należy znaleźć jakieś rozwiązanie, by oni mogli wrócić do aktywnej gry, ale nie kosztem innych graczy, a na pewno nie kosztem tych, co sumiennie rozwijają swoje konto, wkładając w nie sporo pracy i czasu.Oczywiście, jak zawsze ktoś tu wyskoczy i napisze, że marnuję prąd, pisząc to wszystko, bo nasz team nic do tego nie ma i zapewne nic z tym nie zrobi. Może i macie rację, wszyscy, co tak piszą. Jednak ja jestem zdania i wierzę w to, że nasz team może przynajmniej przekazać wyżej, że nie zgadzamy się na taką zmianę i przedstawić im nasz pomysł na rozwiązanie tego problemu, który też mogą podeprzeć własną aprobatą bądź dezaprobatą. Nie jestem "Karen", nie gonię od razu do menadżera, bo mam jakiś problem. Wystarczy mi, jeśli zostanie wysłuchany i przedłożony wyżej

Ja tu piszę o paleniu księżyców i wyliczeniu zawróconej stacji, a Ty, o atakowaniu BF-sów? Poważnie? Zastanawiam się, kto tu tak naprawdę potrzebuje "noobprotection"... Ustawianie planet przy graczach Twojego pokroju, uciekających na urlop po pierwszym złomie, zupełnie mija się z celem! Wybacz, ale nigdy nie szanowałem i nie będę szanował graczy, którzy po pierwszej porażce chowają głowę w piasek. Właśnie dlatego nie cierpię pisać na tym forum – bo każdy, nawet ktoś taki jak Ty, ma prawo głosu! Rozumiem, że zdobyłeś flotę za Antymaterię, a teraz pojawił się jakiś "topek", który może Ci "zrobić bubu". Więc, co robisz? Siedzisz na urlopie, bo strach grać! Nie możesz już ściągać księżyców przy tym topie, więc liczysz, że uda Ci się "trafić" jakiegoś BF-sa. Z jakiegoś kuriozalnego powodu uważasz, że mimo obecności "topka" nadal będziesz mógł używać Falangi, co jest dla mnie absolutnie niepojęte! Ale, o ironio, z jakiegoś innego powodu uważasz, że posiadanie przez Ciebie Falangi (której zapewne i tak nie użyjesz, a może zrobisz to raz czy dwa przed kolejnym urlopem) jest ważniejsze od tego, by reszta graczy mogła grać i używać jej efektywnie, nie tracąc całego dnia na palenie jednego księżyca. Także, mniemam, że piszesz o sobie i o kilku innych "strategach" Twojego pokroju, którzy "wsadzili za mało". Teraz jest "płacz", bo "fajnie by było grać", ale z braku umiejętności i strach przed utratą tej "cennej" floty jest zbyt duży. Czekaj... czy naprawdę myślisz, że lot trwający 5 godzin i ustawianie się przez kolejne 3 godziny daje obrońcy MNIEJ czasu na reakcję? Że "topek" nie zostanie poinformowany o Twoich "heroicznych" próbach? Chyba że bierzesz pod uwagę tylko loty na Bf-sy, bo skoro Ty nie możesz już teraz palić księżyców przez "napakowanego topka", to niech już nikt tego nie robi! Osoba, która pisze o "zrujnowanej grze" tylko dlatego, że straciła kilka księżyców i uciekła na urlop, próbuje teraz robić się "znawcą" tej gry na forum. Pisząc innym, że "nie znają mechaniki" i wyśmiewając ich zapał do gry. To straszne, jak nisko upadliśmy! Twoja hipokryzja, jest wręcz oszałamiająca!

placzesz mi tutaj, ze przez napakowane paczkami konta w topce tracisz ksiezyce, a jednoczesnie snujesz wizje budowy falangi? seri? po co ci ona? zwlaszcza ze z tego co piszesz wynika, iz czas z rodzina jest dla ciebie najwazniejszy, a gra to tylko ''dodatek''. czyzbym sie mylil i moja, skromna wiedza, podpowiada, ze falanga sluzy glownie do obserwacji cudzej floty -- zazwyczaj tuz po spaleniu cudzego ksiezyca?a moze jestes az tak naiwny, ze teraz latwiej bedzie ci pogodzic gre, z zyciem prywatnym, latajac gsami 10h na niszcz? i naprawde myslisz, ze obronca nie poinformuje, tego napakowanego paczkami topka, zeby go bronil, a moze nawet zorganizowal kontre na te twoja, jakze wazna flote?

i, co wiecej, czy twoja naiwnosc siega az tak daleko, ze uwazasz, iz po wybudowaniu obrony na ksiezycu nikt z topki go nie zniszczy? wystarczy odrobina checi i kilka niepotrzebnych bombowcow, ktore w cudowny sposob zbieraja sie podczas ekspedycji - w ekstremalnych sytuacjach dorzucic kilka lmow do misji niszczenia ksiezyca i, pstryk, twoich ksiezycow wraz z cala ta ''obrona'' nie ma.

nie mam zamiaru chwalic sie topem anie punktami. z wypowiedzi doskonale widac, kto na jakim poziomie w tej grze operuje.

placzesz tutaj o kontach napakowanych antymateria, by teraz oznajmic mi, ze twoje recyklery juz czekaja na zlom pod dom? czyzbys dyzponowal tak potezna flota, ze mozesz zlomowac tych napakowanych antymateria topowych graczy? i jedynym twoim problemem bylo pilnowanie ksiezycow? jesli tak to prosze, podziel sie ta arkana wiedzy, jak dokonales tego, ze grajac bez wsadzania kasy w gre, dorobiles sie takiej floty, przebywajac polowe gry na urlopie. z pewnoscia cala spolecznosc ogame chcialaby poznac twoj sekret.

piszesz, ze dwie godziny to za krotko, by upilnowac ksiezyca, ale jednoczesnie twierdzisz, ze ja, bede w stanie uchronic swoj urobek, gdy misje na atakuj trwaja znacznie krociej. gdzie tu logika?

i, tak moze zle zarzadzam swoim czasem... coz, nie kazdy z nas ma szczescie pracowac z domu albo nie pracowac. ale nasuwa sie jedno, fundamentalne pytanie@ skoro tak zle zarzadzam czasem, to czemu to nie ja gram ufsem, tylko ty? a tak, zapomnialem - rodzina i czas spedzony z nia. w takim razie proponuje proste rozwaizanie: skasuj konto i poswiec sie rodzinie w pelni, skoro dwie godziny to za krotko, ale 5 min ataku w ukladzie to w sam raz, by podstawic agresora i zebrac zlom.

Nie chce mi się dzielić Twojej wielkiej wypowiedzi, więc odniosę się poniżej zbiorczo:

• Nie czytasz postów ze zrozumieniem, a szkoda. Nie trzymam głównej floty na planetach, więc ataki na planety to nie jest żaden problem. Każdy atakuje, co chce.
    • Nie do końca rozumiesz moje wypowiedzi, więc spieszę w wyjaśnieniami. Nawet robiąc poprawne fs-y na stacjonuj zawracane na noc, nie da się uchronić przed stratą wszystkich księżyców w ciągu 2 godzin, ponieważ różnice punktowe pomiędzy graczami są kolosalne przez umożliwienie kupowania paczek bez żadnych ograniczeń. Czy naprawdę umożliwienie opcji zrujnowania graczowi konta w 2 godziny to jest coś, co przynosi korzyści tej grze? Prędzej prowadzi do tego, że ludzie z tej gry rezygnują i znam takie przypadki. We wszystkim powinna być jakaś równowaga. Gra powinna umożliwiać ludziom, który grają starannie, odpowiednie zabezpieczenie swoich flot i księżyców, nawet w sytuacji kiedy agresor jest 10.000x mocniejszy.
    • Odnośnie kwot wydawanych na AM mamy w grze skrajne przypadki, które nie znają umiaru. Chyba nie porównujesz kosztu kilku itemów do kosztu tysięcy paczek? A nie, czekaj... Jednak porównujesz. Jeśli gra umożliwia budowę ogromnych kont i flot, to super i niech ludzie z tego korzystają. Mechanika gry powinna jednak umożliwiać jakąś formę obrony przez bardzo mocnymi graczami. Czy wprowadzone rozwiązanie jest tym najprostszym, które to umożliwiło? Być może. Czy idealnym? Pewnie nie. Czy ktoś inny ma lepszy pomysł? Jeśli tak, to niech się podzieli. Są uni na których cała topka siedzi na urlopach, ponieważ po prostu nie da się bezpiecznie grać. Jeśli ktoś ma jakieś życie poza grą, to jestem przekonany, że woli spędzić czas z rodziną i wrzucić urlop, niż co chwila tworzyć i rozbudowywać na nowo wszystkie księżyce.
    • Odnośnie fuzji nie mam nic do dodania.
    • Droga wolna!

wydaje mi sie, ze nie tyle nie czytam, ile po prostu nie potrafie odnalezc zadnej logiki w tym co piszesz. czy naprawde uwazasz, ze skoro nie trzymasz floty na planecie, to nikt nie bedzie ich oral? moim zdaniem problem w naszym wzajemnym zrozumieniu wynika z faktu ze ty, podobnie jak reszta zwolennikow tego kuriozalnego pomyslu, lubicie pojsc na latwizne. skoro sam wspominasz, ze grasz ufsem, to widocznie osoby takie jak ty uwazaja, ze wszystko im sie nalezy, bo po prostu ''sa''. natomiast osoby takie jak ja doskonale wiedza ze na sukces w tej grze - jak i w zyciu - trzeba sobie solidnie zapracowac. mimo wielokrotnego palenia moich ksiezycow, nigdy nie znizylem sie do grania ufsem, nie uciekalem na urlop, a co najwazniejsze - wciaz mam flote, ksiezyce i teleporty na nich.

mimo iz pracuje 12 godzin dziennie, jestem w stanie stworzyc bezpiecznego fsa, ktory pozwoli mi na odpoczynek i sen. nie martwie sie zniszczeniem ksiezyca - z pomoca kolegi odbudowa to kwestia minut. co jednak naprawde mnie martwi, to utrata calego dziennego urobku z powodu atakow na moje planety. obawiam sie, ze brak innyc opcji na wyladowanie frustracji sprawi, ze takie ataki stana sie nagminne. to moze doprowadzic do tego, ze nie tylko ty, ze swoim nie trzymaniem floty na planecie, wyladujesz na urlopie, ale i dla mnie gra straci sens. wielokrotnie palono mi wszystkie moony i co z tego? agresor tracil czas i gsy, ja z kolei poswiecalem dwa dni na odbudowe teleportu. natomiast w przypadku ciaglego orania planet moja gra traci sens, rozbudowa eco badz fz nie maja wtedy zadnego sensu. dziekujcie tym zloczyncom, ktorzy staraja sie trafic wasza flote, nie orajac planet! idac twoim doprawdy rewolucyjnym tokiem myslenia - skoro narzekasz , ze nie mozesz uchronic swoich ksiezycow przed spaleniem, bo misje te trwaja ''tylko'' dwie godziny. to spiesze z propozycja! w takim razie, ataki na planety tez powinny zostac wydluzone do czasu lotu gsow na misji niszcz! wtedy i ja, moglbym spac spokojnie nie martwic sie ze moj cenny surowiec zostanie zrabowany, a satelity zniszczone. bo przeciez - tak jak ty - ja tez chce spedzac czas z rodzina, a nie pilnowac czy mi planet nie oraja

skoro kazdy chce spedzac czas z rodzina, to ja nie zamierzam pracowac 12h, by potem przez 13h palic komus mooona. nie po to gram na szybkich uniwersach, zeby teraz calkowicie przestac grac, bo jakies warzywo nie potrafi zrobic bezpiecznego fsa i martwi sie o swoje kulki. jesli ktos nie potrafi grac flota, niech ja skasuje! dla kilku dt nikt nie bedzie ci palil wszystkich moonow, bo straty beda wieksze niz zyski.

wytlumacz mi prosze, tylko jedna rzecz - po co ci w ogole te ksiezyce? co ty na nich chcesz budowac? falange, zeby, bron boze, kogos zaatakowac? przeciez ten top, ktory wsadzil w gre fortune, i tak nie da ci pograc. jesli nie jestes w topowym sojuszu, ksiezyce sluza wylacznie do bezpiecznego fsa. zatem ich utrata nie jest zadna tragedia, skoro spelnily swoje zadanie - pozwolily ci zrobic bezpieczny fs.

tak, porownuje kilka itemow do kilku tysiecy paczek! a dlaczego? a skad wiesz, ile ksiezycow pale dziennie i ile takich itemow czy przenosin bede potrzebowal??

Gram w OGame naprawdę wiele wiele lat i właściwie tylko ta gra potrafiła zatrzymać mnie na dłużej

Uważam, że wprowadzona zmiana to NAJLEPSZA zmiana zrobiona przez twórców gry odkąd gram

Wreszcie nie będę musiał po każdych kilku godzinach gry wrzucać urlopu, a co za tym idzie będąc aktywny w grze będę mógł się normalnie wyspać

czy po tylu latach w ogame naprawde nie nauczyles sie robic bezpiecznych fsow, by moc spokojnie spac? a co, jesli zaatakowane zostana twoje planety? czy moze powinnismy calkowicie zakazac atakow? idac tym tokiem myslenia, moze od razu zezwolmy na uzywanie botow, bys nie musial posiwecac zbyt wiele czasu grze...

tutaj pojawia sie kolejny powazny minus tej akutalizacji: problem wszechobecnych botow. z wlasnego doswiadczenia na nowo powstalych universach wiem, ze sa one prawdziwa plaga, a support czesto ignoruje zgloszenia. mozliwosc szybkiego spalenia ksiezyca i obserwacja reakcji obroncy byla jednym z nielicznych sposobow na zebranie poszlak dotyczacych uzywania nielegalnego oprogramowania. teraz pozbawieni tej opcji, jestesmy calkowicie zdani na laske supportu, ktory, jak wiemy, czesto zawodzi. to oslabia mechanizm kontroli spolecznosci i promuje nielegalne praktyki.

Przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy naprawdę możliwość zniszczenia wszystkich księżyców danego gracza w ciągu 1-2h - jak do tej pory - było dobrym rozwiązaniem? Księżyc w pierwotnych założeniach gry dawał jakieś bezpieczeństwo, a do wczoraj była to sparciała papierowa kulka, którą można było zdmuchnąć dosłownie w chwilę

zgadzam sie, pytanie trzeba sobie zadac! moim zdaniem kluczowe jest inne pytanie: czy leniwy gracz, ktory przez nie potrafil przeczytac poradnika o fsach, jest wazniejszy od tego, ktory, czesto zarywa nocki, aby palic ksiezyce i poswiecil mnostwo wlasnego czasu na samodoskonalenie w tej grze? czy naprawde wyzej cenimy niedzielnych graczy o tych, ktorzy wlozyli cos od siebie? wedlug mnie powinna zostac zachowana rownowaga, a co za tym idzie - wszystko powinno pozostac jak bylo.

Są ludzie, którzy ładują niebotyczne pieniądze w tą grę i nie da się z nimi w żaden sposób rywalizować, ani przed nimi bronić. 99% graczy jest zdana na ich łaskę i niestety zdarzają się sytuacje, że normalni gracze przez notoryczne niszczenie ich księżyców rezygnują z gry

Teraz, wreszcie, balans gry został odrobinę wyrównany

kilka postow wczesniej wspominasz o itemach i przenoszeniu planet, a teraz narzekasz na ludzi, ktorzy wydaja pieniandze w grze? zastanow sie, prosze, nad tym co piszesz, bo to samo sobie zaprzecza. chyba ze chcesz mi powiedziec, ze od teraz mam wydawac niebotyczne sumy, by grac w ta gre na rowni z innymi, podczas gdy ty zamierzasz grac jak warzywo i narzekac na forum, ze inni wydaja wiecej.

Łatwo mówić, że ludzie mogliby sobie przejść na uni z wojennymi x1. Niestety nawet jeśli zacznie się grę na takim uni, fuzje powodują że finalnie nie gramy na ustawieniach serwera na jakich chcieliśmy pierwotnie grać

oczywiscie, znam temat fuzji i wiem, ze nie zawsze byly one sprawiedliwe. dlatego sa gracze, ktorzy chca zmian na lepsze, o ktorych juz wielokrotnie wspominalem: kolejne fuzje powinny byc sprawiedliwe dla kazdego, a kazdy gracz powinien miec mozliwosc wyboru speeda, z jakim chce grac.

Ani art ani Ruda nie mają nic wspólnego z tymi zmianami a już na pewno nie sa twórcami gry.

szczerze mowiac, szkoda tu chyba meczyc klawiatury. nasz zespol nie wyszedl z tym pomyslem, ale wdrozyl go strasznie szybko, bez wczesniejszego zapytania spolecznosci. wiele osob namawialo mnie na zmiane lobby, by grac poza polskim, zawsze im odpowiadalem, ze cenie sobie nasza spolecznosc za jej wysoki poziom umiejetnosci. czytajac niektore wpisy tutaj, dostrzegam jak bardzo sie mylilem.

a te itemy to ty mi dasz?:trollface: plus 240k anty na przenosiny8o

:graty::brawo::goodposting:

nalezy ujedolicic predkosci flot ekspedycyjnych do szybkosci x1. pamietajmy, ze gracze krecacy ekspa 24/7 rowniez potrzebuja odpoczynku. jesli spowalniamy jedna z kluczowych opcji gry dla graczy flotowych, to dlaczego nie zastosowac tej samej zasady dla pozostalych? badzmy rowni dla wszystkich!

niektorzy z was pisza, ze ta zmiany wcale nie oznaczaja ze nie bedzie mozna niszczyc ksiezycow. oczywiscie, ze wciaz bedzie to mozliwe ale tracimy caly element zaskoczenia. policzmy, jak bedzie to wygladalo dla gracza, ktory nie kupuje antymaterii, przyjmujac universum z szybkimi misjami pokojowymi:

- dodatkowe 30min to szacowany czas dolotu kolonizatora do tego ukladu

- kolejne 2h lot gsow do tego ukladu na stacje

- ponad 5h30min gs na misji niszczenia w ukladzie

w sumie daje to ponad 8 godzin... czy jest sens wysylac misje niszczenia, aby po 5 godzinach zawracac bo obronca zaloguje? z wyczuwalna doza sarkazmu, zebys mial pewnosc ze jest online. a po tym wszystkim czekac kolejne 5 godzin na powrot gsow, by samemu nie stac sie ofiara? nie po to wybieram szybkie uniwersum, aby spedzac 13 godzin na probie zniszczenia jednego ksiezyca, ktory i tak nie daje gwarancji, ze cos pod nim bedzie.

ktos wspomnial o obserwcji - oczywiscie, mozna obserwowac i zazwyczaj tak sie robi; nikt (moze oprocz majsa) nie chce tracic gsow na niszczenie pustych moonow. rowniez ktos zauwazyl, ze mozna uzyc lotki, przeklikac teleport, a nawet wspomniano o przenoszeniu planet. badzmy powazni... dlaczego mam wydawac pieniadze na takie rzeczy? to juz nie moge normalnie grac flota bez ciaglego wydawania pieniedzy aby spalic komus moona? prosze tylko niech mi nikt nie pisze, ze sa dopalacze do budynkow z eventow, bo to tak, jakby komus, kto kreci ekspa, powiedziec, ze tylko raz moze wyslac ekspedycje z dodatkowych slotow, ktore dostaje z eventu.

moim zdaniem sprawa jest prosta. nalezy zostawic tak, jak bylo. kazdy, komu nie odpowiada szybkosc gs na miji niszcz, zapraszam na universa o szybkosci x1 - jest teraz sezon pokoju i bedzie ich sporo. pozostale universa powinny pozostac z szybkosciami, jaka mialy. podczas fuzji nalezy stworzyc nowe, docelowe universa, dbajac o to, by przynajmniej jedno z nih bylo x1, co pozwoli kazdemu, kto lubi pospac, migrowac na nie i rozwiaze problem.

no chyba ze juz teraz wszyscy mamy byc ''warzywami'', ktore tylko kreca ekspa 24/7

zacznijmy od faktu, ze wszystkie ostatnie modyfikacje w grze wydaja sie uderzac w graczy preferujacych styl gry ''flota'', jednoczesnie nie oferujac im zadnych istotnych udogodnien. spojrzmy chocby na eventy. ktore konsektywnie oferuja bonus do ekspedycji dla odkrywcy i pakiety surowcow dla ekonowom, calkowicie pomijajac potrzeby osob grajacych flotami. oczywiscie ktos moze argumentowac ze otrzymalismy dodatkowe sloty na misje. jednakze te sloty sa dostepne rowniez dla innych klas graczy, a dodatkowo odkrywca, ma zwiekszona liczbe slotow na ekspedycje.

kazde universum ma scisle okreslone predkosci, z jakimi odbywaja sie poszczegolne misje. kazdy gracz ma zatem mozliwosc wyboru universum, ktore odpowiada jego preferencjom, takze pod katem szybkosci misji niszczenia ksiezyca. istnieje takze swietny pomysl na nadchodzace fuzje, ktory pozwoli graczom wybrac szybkosc misji, wybierajac jedno z kilku docelowych universow o roznych szybkosciach.

''Wielu graczy uważa obecnie, że aktywowanie urlopu to jedyny sposób na zapewnienie sobie bezpieczeństwa w nocy, co nie jest zgodne z naszymi długoterminowymi celami. Chcemy zaoferować graczom alternatywne rozwiązania, które pozwolą im na odpowiedni odpoczynek bez narzucania tej opcji''

a co do spania... coz, istnieje sprawdzony sposob na zabezpiecznie floty, by spac spokojnie. sadze ze ten sposob jest opisany w poradniku do gry, wiec wystarczy sie z nim zapoznac, by moc spokojnie odpoczywac. osoby narzekajace na brak snu zachecam do dokladnego przestuidiowania calego poradnika, aby za rok nie bylo innych problemow.

''Ponieważ jest to znacząca zmiana w stosunku do dotychczasowego sposobu działania misji zniszczenia Księżyca, chcielibyśmy bardziej szczegółowo wyjaśnić nasze motywy.

Po pierwsze, dlaczego właśnie teraz? OGame to gra, która przez lata nieustannie ewoluowała. W porównaniu z pierwotną wersją ogólna prędkość gry znacznie wzrosła, co stawia nowe wyzwania przed projektantami i twórcami balansu.''

jesli dazycie do bardziej zbalansowanej rozgrywki, to dlaczego chociaz raz nie posluchacie i nie zrealizujecie pomyslow graczy? wezmy na przyklad pomysl ochrony slabszego gracza, ktory w obecnym tempie gry stracil calkowicie sens. moze zamiast ustawiac limit tej ochrony w postaci 500k pkt, zmienmy ja na zasadzie wspolczynnika pkt militarnych potencialnego agresora do obroncy? powiedzmy przykladowo 10:1 - czyli gracz posiadajacy 1kk pkt militarnych bylby zielony dla gracza posiadajacego 10kk, a ten gracz bylby zieony dla gracza posiadajacego 100kk i wiecej. zbilansowaloby to rozgrywke, a bycie w zgranym sojuszu zyskaloby na znaczeniu.

podsumowujac, uwazam, ze spora czesc graczy zostala oszukana, a sam sam pomysl oraz szybkosc jego wprowadzenia dowodza, ze nie sluchacie graczy, badz staracie sie wyeliminowac jakakolwiek forme rywalizacji w tej grze. moze zamiast psuc ta gre jeszcze bardziej i marnowac swoj na cos, o co tak naprawde nikt zdrowy na umysle nie prosil, zacznijcie naprawiac bledy, by dalo sie w to grac.

Art  Ruda

prosze cie, sprobuj zalozyc nowe konto, znajdz fragment regulaminu, w ktorym jasno jest napisane, ze gracze beda kupowac sobie top, i wklej mi to tutaj. na slotach reklamowych tej gry widnieje piekne haslo ''zostan imperatorem galaktyki''. chyba ze twoja wersja brzmiala ''sprawdz grubosc portfela''

oczywiscie znamy odpowiedz na to pytanie- wszyscy zdajemy sobie sprawe, jak ta gra wyglada obecnie. jednakze, o co mi chodzi? chodzi o to, ze nigdy nie przypuszczalbym, iz ktos przypnie latke ''patologiczego smiecia'' normalnemu graczowi, ktory pokochal te gre dawno temu, zanim pojawila sie antymateria. a wszystko to tylko z uwagi na fakt, ze na jego universum ktos zostal zgloszony i ukarany banem. i to przez osobe, ktora albo nie rozumie , albo nie chce zrozumiec roznicy miedzy ''grac'' a ''kupowac''

wlasnie, to porownanie do sportu jest niestety nietrafione. czy wyobrazasz sobie olimpiade, na ktorej uczestnicy kupowaliby sobie wyniki? przeciez to absurd.

zal moze wlasnie o to, by zamiast kupowac pokazali ten talent w grze, te umiejetnosci, te pracowiiosc. bo przeciez za umiejetnosci poruszania sie w srodowisku wolnego rynku mozna tutaj bana dostac.

cieszy mnie to, ze godnie zyjesz i stac cie na wiele, ja rozniez narzekac nie moge. i nie chce bys mnie za to przepraszal. ale milo by bylo, gdybys przeprosil spolecznosc universum kerberos i przestal porownywac nas do ''smieci''.

dodam tylko ze szacunku nie mozna kupic - na to niestety trzeba zapracowac.

Ciap, z przykroscia zauwazam , ze nasza rozmowa zdaje sie nie prowadzic do konstruktywnych wnioskow, gdyz interpretujesz fakty selektywnie, chcialbym jednak raz jeszcze przedstawic moje rgumenty w nadziei na ich zrozumienie.

podczas ostatniej fuzji univerum quasar, wraz z universum quantum, trafilo do jednego docelowego univerum - kerberos. gracze posiadajacy konta na dwoch z tych univerum staneli przed problemem, poniewaz oba ich konta zostaly przeniesione na to samo uni. inna grupa graczy podczas tych samych fuzji byla w znacznie bardziej uprzywilejowanej sytuacji, majac do wyboru kilka univeruw docelowych. ta dysproporcja jest kluczowa dla zrozumienia moich obaw.

wyglada na to, ze nie do konca rozumiesz zalozenia pomyslu gracza Balboa. postaram sie go wyjasnic po raz ostatni. proponujemy stworzenie 3 nowych universow docelowych zroznicowanych pod wzgedem szybkosci:

1 univesrum ''pokojowe'' (np. szybkosc flot militarnych x1) idealne dla graczy ceniancych wolniejszy tryc gry

2 univerusm ''zrownowazone'' (np srednia szybkosci flot militarnych, dajmy x3) srednie universum dla kazdego

3 univerum ''militarne'' (szybkie floty militarne) dla graczy lubiacych szybka rozgrywke

gracze ze starszych univerum mieliby mozliwosc wyboru, ktore z tych universow preferuja, i migrowaliby do niego podczas fuzji. w twoim przypadku byloby to zapewne x1. dzieki czemu powstaly by 3 glowne universa zamiast wielu malych, eliminujac jednoczesnie problem uprzywilejowanych grup, ktory mial miejsce podczas ostatniej fuzji. te 3 glowne universa stalyby sie docelowe i skonczyloby sie ciagle ich laczenie. ewenutalnie co roku podczas fuzji innych universow, gracze z tych trzech glownych universow mieliby opcje przejscia z jednego do drugiego. na przyklad jesli komus znudzi sie gra na x1 po roku, moglby wybrac szybsze universum i przeniesc tam konto.

trokpol mozemy dyskutowac na ten temat w nieskonczosc, ale watpie, bys posiadal precyzyjne dane dotyczace liczby i przyczyn kar nalozonych na graczy universum Kerberos w celu powrowniania ich z uni vela. dodatkowo musimy pamietac, ze nie kazdy gracz lamiacy zasady zostaje na tym zlapany i ukarany. gracze naruszajacy regulamin na uni kerberos sa zglaszani, a ich przypadkami zajmuje sie support.

byc moze wlasnie to jest kluczowa roznica miedzy uni kerberos a vela? moze na kerberosie, oprocz otwierania paczek, gracze skanuja i dostrzegaja pewne nieprawidlowosci, co pozwala na wykrycie takich sytuacji, podczas gdy na twoim universum, zajeci zakupem paczek, tego nie dostrzegacie?

czy chce zrownac te osoby z toba? tak. widzisz uwazasz sie za kogos lepszego, poniewaz, jak sam pisales, kupujesz legalne przedmioty w sklepie, zapewne sadzac ze nikogo nie oszukujesz. jednakze, tak jak te osoby, ktore korzystaly z niedozwolonych udogodnien rowniez ty w pewien sposob oszukujesz- moze nie gf, ale graczy, ktorzy zalozyli tu konta w nadziei na rowna rywalizacje, sprawdzenie swoich umiejetnosci i strategii. zamiast tego otrzymali niezdrowa rywalizacje oparta na grubosci portfela. smiem twierdzic, ze dla tych graczy jestes wcale nie lepszy od tych ktorzy korzystali z niedozwolonych udogodnien, poniewaz zarowno oni , jak i ty, wplyneliscie na nierownosc w grze. roznica polega na tym ze ty zrobiles to, z przyzwoleniem gf a oni nie.

najwyrazniej nie jestem na tyle blyskotliwy, by dostrzec ten sarkazm w okresleniu ''patologiczny smietnik''. byc moze nadawca/autor, piszac takie sformulowanie, przeszacowal swojego odbiorce? a moze nadawca/autor tekstu powinnien dobierac slwonictwo delikatniej z uwagi na fakt ze nie zna odbiory/osoby czytajacej i grubiej podkreslajac sarkazm swej wypowiedzi.

Vela zostala przytoczonajako przyklad mlodego, lecz silnego uni , zdolnego do zdominowania nawet tak starych uni jak u68. pojawily sie jednak w twojej wypowiedzi pewne porownania do ''smietnikow'' co sklania mnie do glebszej refleksi.

zastanawiam sie, czy mozemy z zala pewnoscia stwierdzic, ze na uni vela zaden ze wspomnianych badz tych niewpospnianych wczesniej praktyk (legalnych badz nielegalnych udogodnien) nigdy nie mialo miejsca? czy mozemy dac sibie reke uciac, ze zaden z graczy tego universum nie skorzystal z takich mozliwosci? watpie.

wracajac do kwestii ''smietnikow''... nazwanie universum kerberos ''smietnikiem'' wymaga wyjasnienia. czy losowa grupa osob sporod setek graczy swiadczy o calym universum? idac tym myslenia, jesli kilka osob z twojego miasta zrobilo cos zlego, to cale miasto jest zle? to nie jest logiczne. nie masz i nie mozesz miec pewnosci, czy nikt na uni vela sposrod wszystkich graczy nie skorzystal z jakiegos wspomnianego badz i nie, udogodnienia. dlatego prosze o powstrzymanie sie od obrazania uczciwych graczy, ktorzy sa lub znalezli sie na universum kerberos, i nie wrzucanie ich do jednego ''smietnika''

dodam tylko, ze dla wielu graczy ty wlasnie jestes ''smieciem'' - prosze nie zrozum mnie zle, nie chce cie urazic lecz przedstawic fakty. a sa one takie, ze wielu graczy uwaza tak zwanych ''paczkomatow'' za smieci ktorzy niszcza ta gre

Crysis zastanawiam sie, czy na kazdym nowym universum sezonowym zakladasz konto i aktywnie grasz? nie widzialem cie na przyklad na uniwerum ophiuchus. Jesli jednak tam grasz podaj swoj nick - chetnie pomoge ci ''zakonczyc'' tam gre, abys nie mial problemow podczas fuzji universow z tego sezonu jesli moj pomysl zostanie przyjety przez team.

Co do starszych universow, zgadzam sie, ze gracze moga miec uzasadnione obawy posiadajac kilka kont. Dlatego tez, jak slusznie zauwazyl gracz Balboa, mozliwosc wyboru universum docelowego rozwiazalaby ten problem. kazdy gracz moglby sam zdecydowac gdzie przeniesie swoje konto bez obaw o to, ze oba trafia na to samo universum.

odnoszac sie do argumatnu ze u68 ''ma byc do spania''- uniwersum quantum bylo mlodsze zaledwie o 6 miesiecy, a zasada ta nie obowiazywala.

nie wrzucilem tego postu po to, by wywolac bezsensowna klotnie. moim celem jest by wreszcie, choc raz, fuzje byly sprawiedliwe dla wszystkich i mialy jakis sens. oczywiscie, zdawalem sobie sprawe, ze zawsze znajdzie sie grupa ''twardoglowych'' - zarowno tutaj, jak i na ogolnym DC - ktorym na reke jest utrzymanie obecnego stanu rzeczy. i nie mialbym z tym problemu, pod warunkiem ze przestalibiscie wtracac swoje ''trzy grosze'', blokujac tym samym dyskusje o potrzebnych zmianach.

czy w mojej wypowiedzi brakuje logiki, czy raczej ty ciap celowo nie chcesz jej dostrzec? cytujac tylko wyrywki z mojej wypowiedzi, latwo jest podtrzymac argument o braku logiki, ignorujac szerszy kotekst.

co do twoich obaw, zastanowmy sie o jakich nowych serwerach mowimy? czy bylbys chetny przyjac Kerberos i Vele na swoim universum? czy raczej mowimy tu o tych zupelnie nowych rocznych universach, ktore zostana zjedzone przez dwudziestoletnie uni jak twoje? to powinno wyjasnic moj tok myslenia w kwestii ''nowych ale nie nowych'' universow. owszem, czasem mozna laczyc sie z nowym, lecz silniejszym universum jesli mowimy o tak specyficznych przypadkach jak Kerberos i Vela, ktore sa znacznie mlodsze od twojego. bedac i grajac na uni Kerberos i widzac, co spotkalo graczy z universum quantum (ktore podobnie jak twoje ma ponad 20 lat), smiem twierdzic ze przy takiej fuzji i twoja aktywnosc by spadla.

latwo domyslic sie , dlaczego pomysl z powstaniem nowych universow docelowych tak bardzo sie wam nie podoba. glowny powod jest prosty: mocne konta zapewne rozproszylyby sie po tych universach, a wy na pewno trafilibyscie na takie przy wyborze uni. szkoda by bylo by taki ''skill'' sie zmarnowal, bo przeciez latwiej pisac, niz grac a jak grac, skoro ktos moze bubu zrobic? dodoalbym ze wlasnie to jest problemem, bo sa ludzie co graja, i tacy, ktorzy mowia ze graja.

juz prawie koncze, dodam tylko ogromnie korzysci z pomyslu gracza Balboa

1. porzadek w universach: w koncu uporzadkowalibysmy system fuzji

2. wybor dla gracza: kazdy sam wybiera univerum docelowe

3. latwiejsze zarzadzanie dla teamu: mniej uni, moze nawet S&D by wrocilo

4. udogodnienia dla posiadaczy wielu kont: osoby posiadajace kilka kont nie maily by tylu probelmow podczas fuzji, poniewaz moglyby wybrac inne uni dla kazdego z kont

nic, trzeba wracac do grania. szkoda marnowac czas na pisanie postow tu, gdy czlowiek sie ludzil , ze tym razem moze bedzie inaczej. jednak twardoglowi czujni zwarci i gotowi. dyskutowanie z kims, kto ma problem z czytaniem ze zrozumieniem jak kolega crysis, nie nalezy do najmilszych, a dodajac do tego kolege ciap, ktory udaje madro/glupiego, dalsza rozmowa nie ma sensu.

na koniec chcialbym raz jeszcze zwrocic sie do temu. naprawcie to, co zostalo zepsute w tej grze! Posluchajcie Balboa i stworzcie nowe universa, na ktore unie powyzej dwoch lat istnienia beda przechodzic. nalezy odseparowac unie, ktore mialy przyjemnosc skorzystania z ''tureckiej anty'', ''rynku'', ''piratow'', od tych , ktore tej opcji nie maja i nie beda miec. dajcie szanse mlodym uniom, nowym graczom na rozwoj i mozliwosc czestych fuzji, aby te universa byly aktywne. stare universa przez te wszystkie lata mialy mnostwo mozliwosci na, powiedzmy wprost nielegalny/ legany, szybki rozwoj konta. postawcie sie w sytuacji nowego mlodego gracza ktory przy obecnych fuzjach jest skazany na niepowodzenie

Patrząc na aktywności serwerów dinozaurów (czyt. u68/Kalyke) to one lepiej wypadają niż serwery miesiąc po fuzji lub startu serwera. Czyli... To głównie one zasilałby co rok nowe serwery w fuzji.
    Dlaczego mam co roku przechodzić przez proces łączenia jeżeli problem z aktywnością nie występuje u mnie? Oczywiście o aktywności jak na starych serwerach po 4-5 tys. można pomarzyć. :)

Dlaczego to nowe serwery nie mają być wchłaniane do starych?
    Wtedy każde konto przechodziłoby fuzję 1-2 razy (konta na u68/Kalyke już mają parę fuzji za sobą).

Ciap rozumiem ze posiadasz konto na jednym z universow U68/Kalyke. Prawdopodobnie swietnie je rozwinales korzystajac z dostepnych wczesniej udogodnien takich jak Rynek, piraci czy turecka anty. Rozumiem rowniez, ze ewentualna fuzja, zwlaszcza z universum, gdzie gracze rowniez mieli podobne udogodnienia nie jest ci na reke. Wspomniales ze jestes aktywnym graczem a taka fuzja moglaby znaczaco wplynac na Twoja pozycje. zdecydowanie gdyby twoje universum polaczono z silniejszym jak np. Kerberos czy Vela, wiazaloby sie to z duzym wyzwaniem ktoremu moglbys nie sprostac.

Nie brakuje ci sprytu! Ladnie ujales, ze nowe universa powinny laczyc sie podczas fuzji i migrowac do tych starszych universow takich jak twoje. w ten sposob nie tylko unikasz zagrozenia, ale byc moze nawet ud ci sie cos trafic.

Twoje rozwazania na temat aktywnosci na universach nie tyle obalaja teze, ze fuzje poprawiaja aktywnosc na universach, ile raczej ilustruja znacznie wiekszy problem z jakim boryka sie ta gra. Przy kazdym laczeniu universow jedno uni jest silniejsze od drugiego. Oczywiscie, to mocniejsze zobywa dominacje, co prowadzi do tego, ze gracze ze slabszego uni rezygnuja z gry. I tak, po kilku miesiacach wszystko wraca do stanu sprzed fuzji. Rozumiem ze jest ci na reke by tylko te mlode universa byly przenoszone, na co leciec jest a i ty mozesz spac spokojnie.

Uwazam ze pomysl Balboa jest bardzo trafny. Zminilbym tylko jedna rzecz - zadne z lonczonych uni nie powinno miec eco x10!!!

ponadto proponuje, aby nowe universa sezonowe, pod koniec sezonu, byly laczone w jedno. Z umagi na fak, ze brakuje osob w teamie, mniej universow byloby latwiej zarzadzac. Faktem jest ze te universa szybko wymieraja, poniewaz wielu graczy gra w nich tylko dla osiagniec, a po ich zdobyciu koncza gre. W rezultacie universum po sezonie jest martwe przez co pozostali gracze maja jeszcze mniejsze szanse na szybki i owocny rozwoj konta. dlatego sugerowalbym, aby po zakonczeniu danego sezonu jak np. teraz sezonu spusztoszenia, polaczyc powstale universa w jedno i dac im eco x10