Posts by Gram Bez Monitora

@ nginx prawie we wszystkim zgoda, tylko jeden niuans: warto trąbić o wszelkich niedogodnościach, także w formie pozornych i medialnie powszechnie znanych mądrości (mimo że jak "parafrazując" zauważyłeś: to "oczywista oczywistość") bo niektórych to odstraszy, a jak odstraszy i mało kto będzie korzystał z apki, to może ją poprawią. Taki był w tym przypadku mój zamysł i powód pisania oczywistości o zbieraniu dodatkowych informacji przez tego mobilnego gniota.

Dodano 28.10 g12:27

Przełożyli event na jutro. Tradycyjnie: najpierw fuszerka, później poprawki.

Dokładnie tak jak piszecie. W apce (tragicznej!) chodzi głównie o wyciąganie dużej kasy. Jak rozmawiam z niektórymi i chwalą się ile tyś zł wydali na grę, to myślę sobie: "kto bogatemu zabroni" ale dalej: "nie szkoda Wam wywalonej forsy dzieciaki"? Naprawdę można super pograć bez wydanej złotówki. Forsa to nie wszystko. A później tylko problem aby kasę odzyskać i stąd te maniany na discordzie gdzie ktoś chce parę tysiaków za sprzedawane konto. Warto pamiętać, że to co widzimy to często nie jest wszystko co "mieli" aplikacja. Bardzo często w różnych aplikacjach są zbierane dodatkowe informacje i o tym procederze nie jesteśmy w pełni świadomi. Czyli niektórzy wydają kasę i oddają prywatność za darmo.

Zainstalowałem aplikację tylko dlatego że będzie jakiś nowy event wyłącznie na apkę. Pierwsze wrażenia po zainstalowaniu w jednym słowie: Mizeria. To się na tyle rozjeżdża z widokiem jaki mamy na komputerach (nawet jeśli gra się bez monitora;) że szkoda na to czasu. Przydałby się przycisk do włączenia widoku takiego jaki mamy w wersji przeglądarkowej. Wtedy to miało by jakiś sens aby uruchamiać apkę. Bez tego pozostają tylko eventy jako nędzne próby skłonienia nas do używania nieudanej apki.

Co do samych eventów przyjdzie ocenić jutro, po wystartowaniu pierwszego ev.

czy po użyciu itemu dostane punkty za badania?

Dostaniesz normalnie punkty za badania. Nie słuchaj troli .

Po odpaleniu itemu po prostu się przeloguj / zaloguj na nowo do gry i punkty normalnie dostaniesz.

@nginx Sam jesteś Troll. Nie popełnia błędów tylko ten kto nic nie robi.

Zasugerowałem się tym, że np darmowa +1 plazma z eventu nie powstała w wyniku wydanych surowców. Wobec tego nie powinna zwiększać ilości pkt.

Być może rzeczywiście nie odświeżyłem prawidłowo strony. Zatem jestem winien przeprosiny za wprowadzenie w błąd.

I tak będzie wyglądał pierwszy albo drugi dzień gdy zacznie się "W" hłe, hłe, hłe :) Wszyscy silnie uzależnieni będą próbowali zalogować się aby puścić FSy ale serwerów i internetu już nie będzie. Pół biedy gdy ktoś ma nałóg współwystępujący, wtedy zawsze się można ratować, a jak jedynym nałogiem jest Ogame? Wtedy nie będzie nic :)

Też zachowałem Sztab, bo odbierałem nagrody na końcu, ale nie wszyscy tak robią z wiadomych względów. Inna sprawa że sztab raz jest a raz nie ma. Mechanika gry jest jaka jest i trzeba kombinować stosownie do okoliczności aby jak najmniej wydać Antymaterii. Optymalnie przy tym jeśli nie wydamy ani złotówki na Anty. Dobrym rozwiązaniem uważam jest kupić Mechanika i Geologa na 3mce ze znalezionej Anty, ewentualnie kupić za małe doładowanie. Najczęściej na eventach jest jeden z pozostałych 3 dziadków ze sztabu. Czasami coś tam dokupuję za Anty. Bywa że nagrody spoza sztabu są więcej warte i wtedy może się opłacać kupić któregoś sztabowca a w ostateczności cały Sztab.

Crysis, bez debili (wolę jednak określenie szanownych klientów) ta gra by nie istniała, bo ktoś musi bulić (i to nie mało) na utrzymanie serwera i Teamu :D

To już się robi powoli taka "świecka tradycja" że ten event w pierwszych godzinach po uruchomieniu - nie działa.

Znowu się będą tłumaczyć i wrzucać jakieś dodatkowe bonusowe loty. Żenada.

EDIT/Aktualizacja z godz 9, sklep/event już działa. Przyszło mi na myśl, że pewnie trochę spowolnili uruchomienie bo sporo ludzi ma jeszcze aktywny sztab na krótko i chodzi zapewne o to aby musieli kupić na nowo ;)

Nagrody wydają się w porządku, choć zawsze mogły by być lepsze :D Do czasowości pewnie niestety trzeba się będzie przyzwyczaić.

Hhehehehe, dobrze napisane @Capoeirista92

od siebie dodam, że to dlatego że tutaj "przechodzą" bez echa większe akcje jak choćby ta w której występowali w rolach głównych nasi TOP-owi gracze ;D

Sytuacja na uni - bany i zachowanie teamu

Gratulacje postawy obrońcy @lchati, szczególnie że w tej sytuacji starcie miało z góry przesądzony wynik.

Przy eko jakiekolwiek łączenie rezerw w jednym miejscu to proszenie się o kłopoty.

Teraz zyskałeś więcej swobody i wolności (nie musisz pilnować floty), tak trzymać!

Atakującemu gratulacje za konsekwencje i cierpliwość.

@DiGriz i tu się mylisz, bo na angielskim forum zapytałem w trybie reklamacji, a to wiąże przedsiębiorcę i powoduje konieczność odpowiedzi w tym trybie. Jak nie odpowie piszesz listami poleconymi na adres przedsiębiorcy wskazując jakie uchybienia są przedmiotem reklamacji aż sprawa wyląduje w UOKiK. Wszyscy wiedzą że ten event jest lipny/wadliwy tylko nikt z tym nic nie robi i dlatego Team może z nami pogrywać. Wydajecie kasę na itemy do zwiększania liczby expów, ale w tym evencie tak naprawdę nie wiecie co kupujecie. Jest to nielegalne.

@Qnick a więc co szkodzi aby napisali że podczas eventu podnoszą limit do 3 przedmiotów na dzień, albo prawdopodobieństwo zwiększa się x razy, albo można znaleźć 3xtyle. To powinno być tak samo czarno na białym opisane jak przy evencie z antymaterią gdzie łaskawie napisali że można zdobyć 9x tyle. To jest ich psi obowiązek aby informować konsumentów (graczy) jakie są zasady promocji. A jak nie to kara wynosi nawet 10% przychodów. Poczytajcie ile firm już zapłaciło takie kary za dużo mniejsze przewinienia względem konsumentów (nas).

Pewnie dislajki coś dały, wszyscy zainteresowani widzą ilu jest niezadowolonych. Nie można odmówić Teamowi pragmatyczności. Ilość aktywnych graczy dramatycznie spada i w tej chwili wygląda to podobnie jak przed fuzją. Pewnie Team próbuje temu jakoś zaradzić. Wygląda na to że na zachętę dali lepsze nagrody (np 90 dniowe dopałki bez tymczasowości). Jak do tej pory udawało mi się wszystkie nagrody tymczasowe zagospodarować, ale na dłuższą metę tak się nie da bo dany typ nagrody wspiera konkretny styl gry (a każdy gra inaczej). Na pewno analizują jakie nagrody przepadają i wyciągają wnioski, stąd te zmiany.

Nie no, jest progres, majs zaczyna naukę liczenia. Niech ktoś mu jeszcze tylko powie, że w Ogame obecnie nie istnieją moony, które wymagałby 2,5k GS do ubicia na 100%. Choć to wciąż lepiej, niż jakby nasz inteligent wysłał 2,5kk.

Coś w tym jest, ale to RW wygląda mi na zwykły wygłup aby co niektórzy się jarali że ktoś przerżnął 2500 GŚ. Dla takiego gracza jak nasz Wielki Włochaty Słonik to naprawdę drobne są. Macie mówić i pisać o tych drobnych 2500 GŚ a nie o ostatnim wielkim, nieudanym kancie za którego nikt z winowajców nie beknął. Tak się właśnie robi delikatne zasłony dymne i rozmowa schodzi tam gdzie ktoś chce...

Alternatywnym rozwiązaniem jest bojkot i nie jaranie się wiadomo czym i kim.

Czy event nie powinien jedynie zwiekszac szansy na uzyskanie przedmiotu?

Event znosi tylko dzienny limit 1 przedmiotu, nic nie wiem o zwiększaniu szansy znalezienia, poza tym że jest bardzo duża - przejrzyj wykresy - Event = Przedmioty na Ekspedycji (16.01-19.01.2025), w większości itemy trafiane w 1 fali, co mówi aż nadto o prawdopodobieństwach.. :trollface:

Potwierdzam. Codziennie puszczam kilka Expów (zwykle 1 falę) i rano w 90% przypadków mam 1 przedmiot. Więcej nie ma sensu bo i tak na 99% nic nie wpadanie.

Nigdy nie trafiłem dopałki surowców 40%, natomiast 30% wpadają sporadycznie /od czasu do czasu.

Przechodząc do meritum:

Ruda, czy możesz proszę precyzyjnie napisać jakie są zasady tego eventu: "Przedmioty na ekspedycji"?

Interesuje mnie w szczególności:

1) Czy event znosi limity dzienne całkowicie czy częściowo, a jeśli takie limity dziennie/tygodniowe/miesięczne istnieją to jakie dokładnie są to limity (proszę podać konkretne cyfry)?

2) O jaki % wzrasta prawdopodobieństwo trafienia przedmiotu/antymaterii/handlarza podczas eventu?

Z mojego doświadczenia wynika, że udział w tym konkretnym evencie jest całkowicie bezsensowny. Nigdy nie osiągnąłem zauważalnych wzrostów ilości itemów, pomimo ponad 2krotnego zwiększania na czas eventu ilości slotów przy pomocy odpowiednich przedmiotów. Mówię tutaj o wysyłaniu co najmniej 150-200 expedycji dziennie podczas tego typu eventu oraz porównywaniu tego ze zbliżonąą ilością wysyłanych poza eventem. Naprawdę szkoda Waszego czasu bo niewiele na tym zyskacie.

Dlatego uważam że Team powinien raz na zawsze i porządnie wyjaśnić jakie są zasady tego Eventu. Powinno to być precyzyjnie podane w ogłoszeniu o evencie, bo klienci Ogame używają płatnych itemów aby zwiększyć udział w evencie. Zatem kupują usługę, ale nie wiedzą na jakich zasadach. To jest działanie bezprawne i nie ma tutaj znaczenia że jest to gra. Powinno być czarno na bałym podane % prawdopodobieństwa. Pisanie że prawdopodobieństwo znalezienia przedmiotu się zwiększa to mydlenie nam oczu. To tak mniej więcej jakbyśmy kupowali kota w worku. W normalnym życiu taka firma która oferuje takie usługi już dawno miała by na karku Urząd Ochrony Konsumentów i inne biurokratyczne badziewia i mogła by liczyć na karę w wysokości 10% przychodów. Zatem żądam publicznie podania tych danych! a

Do czasu podania danych oczywiście nie mam zamiaru puszczać expów w ramach tego eventu i polecam innym taki sam bojkot.

Czy ja dobrze widzę, że na 23-lecie OGame dostaliśmy... avatary? Które jeszcze trzeba sobie samemu zrobić typu 16-lvl robotów na moonie? No nie żebym liczył na +1 lvl Astro jak rok temu, ale obrazki planet z kokardką?

A ja właśnie liczę na +1 astro i wszelkie inne nagrody będą dla mnie po prostu rozczarowujące.

Szacunek dla Gothe za ugryzienie Wielkiego Włochatego Słonika i podsumowanie tego wierszem. PRZEDE wszystkim życzę utrzymania jak najdłużej urlopu a dalej - dobrego przetopu.

Im dłużej poza nałogiem (pilnowaniem floty itp bzdurami) tym lepiej, a jedyną sensowną strategią na nieosiągalnych graczy z tzw TOP (szczególnie) jeśli grają nie fair jest ostracyzm i przetop floty aby nie mieli czego ukraść i czym się "chwalić". W ten sposób słabsi gracze odniosą zwycięstwo nad mocniejszymi i wszystko wróci do punktu wyjścia.