to jest zwykłe RNG. Doszukujecie się tu spisków jak jacyś foliarze z q'anon, a tak naprawdę to ludzki mózg beznadziejnie sobie radzi z prawdziwie losowymi zdarzeniami.
Na forum Path of Exile też non stop foliarze postują, że łolaboga znerfiliście mi bossa, bo już go 100 razy zabiłem a nadal mi awakened empower nie poleciał (gem ma 2% szansy na drop...)
Jakieś sensowne wnioski co do nerfa/buffa można by wysnuć tylko na podstawie bardzo dużej próby tych ekspedycji, np. z miliona wysłanych exp. Albo ze 100 milionów. Im więcej tym lepiej, ale ogólnie potrzeba tak z 3-4 rzędy wielkości wyżej niż prawdopodobieństwo - co najmniej - by zredukować szum statystyczny i te wasze złe RNG, które odbieracie za spisek i nieudokumentowany nerf.
Ja tam nie zauważyłem żadnych znaczących zmian. Raz przywiozę 3x anty, raz 3x flota, innym razem 6x surowce, a jeszcze innym 3 spóźnienia i gunwo w pozostałych. RNG i tyle.
Najważniejsze to puszczać sondy by układu nie przegrzać. Masz 3 stopnie zużycia układu - niezużyty (cudowne uczucie być pierwszymi), lekko zużyty (zdaje się, że nikt nie był w tej części...) oraz bardzo zużyty (obecność wielu flot ekspedycyjnych). Im bardziej zużyty tym więcej pustych czy spóźnień.