Posts by cardano

Pomysł z zakazem ataków w sumie jest bardzo ciekawy - chętnie bym pograł na uni gdzie z automatu codziennie jest zakaz ataków np między 0:00 a 8:00, gdzie faktycznie można by grać na spokojnie bez obaw że w nocy spadną moony lub kolonie zostaną przefarmione.

Wiadomo że nie każdemu by to pasowało bo niektórzy tylko w nocy są aktywni, no ale nie każde uni musiałoby mieć taką opcję

No dokładnie. Tylko flota Guinessa pojawiła się na grubo po tym jak zobaczyłem to na fali. To miałem zrezygnować z akcji, bo Guiness wysyła flotę? A może miała mnie jeszcze bardziej zachęcić do lotu. W układzie był inny gracz, a układ był już zapchany tak, by nikt inny nie mógł już wrzucić tam lotki. Flota Pereziniego i Guinessa niszczyła tego gracza, który pojawił się w układzie i który wysłał już piloty. Rozumiesz?

Flota pereziniego wraca na fali, gracz X wrzuca lotke, zapycha układ i wysyła piloty. Guiness wysyła flotę na obronę, bo razem składają agresora. Ja wysyłam dwa ataki, tak by wykluczyć przeklikanie floty.
    Każdy ruch był zaplanowany. Gdyby gracz X nie zawrócił pilota to pozostaloby mi walczyć o zawinięcie złomu.

Moja flota dawała radę i Pereziniego i Guinessowi, wiec poleciałem., ale Guinessa flota nie leciała tam z myślą o mnie.

To jest kluczowy element, który chyba pomijasz, nawet nie wiem dlaczego. Nie ja się przygotowywałem pierwszy do akcji, a zapchany układ uniemożliwił mi działanie z najbliższej lokacji.

Nie miałeś zrezygnować, powinieneś kontynuować akcję normalnie i po akcji kiedy już:

- było na 100% pewne że nie ma tu żadnego podstępu i szachów 5d pereziniego by Cię dopaść

- było pewne że to celowe wystawienie floty obrońców

zapytać GO czy możesz zachować złom. Trudne?

a jeśli Perezini by przeklikal flotę i mnie zniszczył w obronie to tez byłby push?

Czy to oznacza, że od teraz można robić FS z planety pod falanga, wiedząc, ze nikt tego nie może zezłomować bo będzie to push?

Ale ta sytuacja była zupełnie inna bo był jeszcze jeden obrońca który ewidentnie wysyła swoją flotę na zniszczenie, więc nie można mówić o jakimś lamerskim ruchu kogoś kto nie ogarnia jak wysyła się FSy.

Zresztą w takiej sytuacji Twoim obowiązkiem jest skontaktowanie się z GO, opisanie mu tej sytuacji i prośba o ocenę czy możesz zachować zysk.

A gdybanie o tym "co by było gdyby przeklikał flotę i mnie zniszczył w obronie" jest totalnie bez sensu, bo w taki sposób każdy nawet najbardziej oczywisty pusher z allegro mógłby się tłumaczyć: "bo ja nie wiedzioł czy on mi jednak nie przeklika floty za anty więc to nie push panie GO" :beaten:

Balboa Ja tam nie jestem ani trochę zdziwiony że poleciałeś na pręgież za starcie z perezinim, zawsze tak było że starcia mające znamiona ustawki / celowego zostawienia floty na zniszczenie kończyły się tym że zwycięzca nie mógł zachować dla siebie zysku i musiał go odesłać do GO. I to nawet jeśli strona zwycięska nie była w 100% w zmowie z obrońcami bo tego i tak nie da się udowodnić tak łatwo.

W tym przypadku sprawa jest oczywista, zachowanie obrońców ewidentnie świadczyło o tym że wystawiają swoją flotę i GO widocznie nie miał zamiaru wdawać się w dywagacje czy perezini i Balboa to dobrzy ziomale czy nie i analizować całą genezę ich stosunków z innych uni, itp. Flota została ewidentnie wystawiona i GO po prostu uznał że czerpanie zysków z takiego starcia się nie należy co ja rozumiem w 100 i ban jest całkowicie słuszny

Zupełnie inną kwestią jest to czy zostałeś należycie poinformowany o tym jak GO widzi to starcie, ale zawsze mogłeś sam napisać do nich od razu po starciu jak sprawa wyglądała z Twojej perspektywy i czy możesz zachować zysk czy nie. I może lepszą karą byłby ban za push na 1-2tyg i nakaz odesłania surowców, nie zaś całkowita kasacja konta