Posts by Mr Hetzer

Gratulacje dla tych którym zależało na zmianach. Oby Wam się teraz dobrze grało na uni.

Ruda proszę o udostępnienie informacji statystycznych, ilu graczy zagłosowało oraz jaki był rozkład głosów w poszczególnych pytaniach.

Prośba do Ruda ,

jako że widać że gracze nie są pewni co do wpływu zmiany prędkości na uni na wpływ na zużycia deuteru (sam przed chwilą zwątpiłem) to czy mogę prosić o dodanie do Twojego posta:

Lista uniwersów OGame.pl

uwagi nr 5 wyjaśniającej wpływ zmiany prędkości uni na zużycie deuteru?

Dało by to nam jednoznaczną informację w temacie.

EDIT:

Bazując na wzorach ze strony:

Wzory

wydaje się że koszt spalania pozostanie bez zmian, bo dla wzoru koszt przelotu między galaktykami:

KosztPalGal = 1 + ZuzycPaliwa * ( 20000000 * Dystans ) / 35000000 * ( MinCzasLotu / CzasLotuFl + 1 ) ^ 2

zmiana prędkości flot pokojowych może wpłynąć tylko na parametry MinCzasLotu oraz CzasLotuFl .

Ale wygląda że dla szybkości 100% zmienią się one oba jednocześnie w tym samym stopniu, finalnie nie wpływając na spalanie.

Pojawiła się ankieta - gratuluję tym którzy optowali za głosowaniem. 👏

Ubolewam iż w całym wątku nie ma żadnego rzetelnego podsumowania jak zmiana wpłynie na grę. Ankieta również nic nie wyjaśnia.

Pozwolę sobie spróbować zebrać fakty zaczynając od prostszego czyli "deuter na PZ".

Aktualne ustawienie to NIE, możliwa zmiana na TAK.

Pojawienie się deuteru na PZ:

1. zwiększy zyski z napadów na cudze floty, (dobre dla graczy grających agresywnie)
    2. koszty przelotu i strat we flocie atakującego zmniejszą się więc wzrośnie ryzyko napadu wśród graczy w defensywie, (czyli źle dla graczy grających eko)
    3. pojemność recyklerów pozostanie identyczna, więc do zebrania PZ będzie potrzeba ich więcej

Można się pokusić o stwierdzenie że deuter na PZ uni przyniesie korzyści tylko tzw. "flociarzom", a uni jest ekonomiczne.

Drugi temat to Prędkość flot pokojowych

Aktualna wartość to x1, możliwa zmiana na x2.

Zmiana na x2:

1. Spowoduje dwukrotne skrócenie czasu misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, nawet jeżeli wśród statków lecącej floty znajdą się statki wojenne,
    2. Nie wpłynie na czas misji atakuj, szpieguj, ACS, zbieraj, czas odliczania teleportera i niszcz, misja zatrzymaj (obrona ACS). 👍
    3. Może prowadzić do dwukrotnego wzrost zużycia deuteru dla misji transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycji, ponieważ będzie trzeba wysłać je dwa razy częściej👎
    4. Czas potrzebny na wykonanie misji Wyszukaj formy życia również skróci się dwukrotnie 👍
    5. Czas lotu na ekspedycję się skróci, a oszczędzony czas w skali 12-14h umożliwi wysłanie dodatkowo 2 misji tego typu, potencjalnie zwiększając zyski. (uwaga minimalny czas przebywania na ekspedycji 1h pozostaje bez zmian). 👍
    6. Na uni jest wielu graczy z długoletnim stażem i silnymi przyzwyczajeniami do sposobu w jaki robią FS.
      Będą musieli albo zmienić przyzwyczajenia, albo znaleźć alternatywne rozwiązania jak robić FS.
      Oba przypadki będą prowadzić do błędów i wystawią ich floty i zasoby na ataki. Zyskają tylko agresorzy, gracze eko stracą 👎

Q&A

1. Q: Czy jeżeli latam na FS używając GS na pozycję 16 z misją szpieguj to x2 coś zmieni?
      A: Nie, w tym przypadku czas i koszty pozostaną identyczne.
    2. Q: Czy jeżeli latam na FS z misją stacjonuj i szybkością 10% to x2 coś się zmieni?
      A: Tak, czas potrzebny na przelot skróci się o połowę, co w konkretnych przypadkach może kończyć się we środku nocy.
    3. Q: Czy zmiana x2 wpłynie na szybkość poruszania się GS?
      A: Zarówno tak i nie, bo zależy to od rodzaju misji.
      Podczas misji atakujących prędkość GS pozostanie tak jak do tej pory.
      Podczas misji pokojowych dla flot składających się z GS prędkość zwiększy się dwukrotnie.
    4. Q: Do tej pory latałem FS misję pokojową na 10% co pozwalało zajrzeć do gry raz dziennie, co będzie po zmianie na x2?
      A: Pozostając przy dotychczasowym przyzwyczajeniu do zaglądania raz dziennie, flota dotrze do celu znacznie wcześniej i będzie narażona na atak.
      Warto również rozpatrzyć dodanie do takiej floty 1 GS w celu obniżenia prędkości. Podstawowa prędkość spadnie znacząco. Być może da się taki FS wysłać z prędkością 90-100% uzyskując analogiczny wynik.
    5. Q: Zwożę surkę z planty na księżyc a następnie z księżyca na planetę matkę co będzie po zmianie na x2?
      A: Czas potrzebny na zwózkę surki robioną przy użyciu misji transportuj oraz stacjonuj skróci się dwukrotnie.
      Podczas dostaw surki na budowę czy badania dla w/w misji będzie tak samo.
    6. Q: Czy atakujący GSami będzie mógł zniszczyć księżyc szybciej?
      A: Nie, prędkość misji nisz pozostaje taka sama.
    7. Q: Czy jeżeli pozostanie prędkość pokojowa x1 to mogę coś z tym zrobić?
      A: Tak, każdy statek we flocie ma napęd, rozwijanie badań jednego z trzech rodzajów napędu pozwala zwiększyć jego podstawową prędkość dla każdej misji.
      Również badania form życia pozwalają na zwiększanie szybkości poszczególnych statków jak i zmniejszanie zużycia deuteru.
    8. Q: Lecę z misją atakuj na planetę bez obrony i floty samymi transporterami/pionierami, czy prędkość x2 przyspieszy przelot?
      A: Nie, prędkość i koszt farmienia celu bez obrony i floty samymi statkami cywilnymi pozostanie bez zmian.
    9. Q: Czy jeżeli latam na FS w tym samym układzie na stacjonuj to zmiana prędkości na x2 coś zmieni?
      A: Tak, skróci się dwukrotnie czas potrzebny na przelot FS. Jeżeli do tej pory lot na 10% zajmował np. 12h i pozwalał w 2 równych odstępach wchodzić do gry to teraz przelot będzie trwał tylko 6h.
      Możliwe że konieczna będzie zmiana podejścia do robienia FS aby dostosować się do ewentualnej zmiany (sposób robienia FS / wybrana misja / wybrany cel / pora wchodzenia).
      Jeżeli zdecydujesz się na ten sam typ misji ale lot do innego układu aby uzyskać dokładnie ten sam czas np. 12h to z pewnością zwiększy się dystans, a co za tym idzie ilość spalanego deuteru się zwiększy.
      Warto rozważyć lot z GS w misji pokojowej, ale z mniejszym modyfikatorem prędkości (np. 90% może dać 12h).

Źródło wiedzy:

Lista uniwersów OGame.pl

EDIT:

- dodałem dla zmian flot pokojowych x2 nr 6,

- dodałem Q&A nr 9.

dla tych co lubią teorie spiskowe

wprowadzenie na wszystkich uni FŻ spowoddowało że ekspedycje generują góry surowców i statków

powoduje to że paczki sprzedawane za antymaterię tracą na wartości co z kolei powoduje zmniejszenie sprzedaży a to redukuje zyski firmy 👎

jak firma może zareagować?

💡 zmniejszyć skuteczność ekspedycji które negatywnie wpływają na przychody

firma wie że gra nie daje możliwości śledzenia wyników ekspedycji w sposób skumulowany więc dobrze

ale dozwolone dodatki zbudowane przez społeczność już na to pozwalają 😱

oznacza to że wszelkie zmiany w skuteczności ekspedycji zostaną zarejestrowane i szybko wypatrzone, a dowody będą namacalne 😡

co w takim razie zrobić?

💡 wprowadzić super-feature dla dobra graczy który przy okazji wprowadzi "bug(i)" i uniemożliwi pracę dodatków 😈

przez kolejne miesiące będzie można przeciągać naprawy tych nie krytycznych bugów potrzebne dla dodatków

zaś z czasem użytkownicy przyzywczają się do nowych wartości a większość utraci dane sprzed "zmiany"

wartość paczek i przychody znów wzrosną 🤑

🙃

To z mojej strony mniej narzekania na to co już jest a więcej sugestii co z tym zrobić aby było lepiej:

raporty szpiegowskie

1. "filtr". Nazwa jest błędna. Filtr oznacza możliwość zawężania widocznych wyników (raportów) na podstawie pewnych kryteriów. Powinno nazywać się "Kolumny"/"Nagłówki" które mają zostać wyświetlone.
    2. jak odkrył Styrtasiepali można mieć rozwinięte raporty po wyłączeniu wszystkich 6 "filtrów". Wg mnie to powinno być konfigurowalne bo jedni wolą domyślnie zwinięte inni rozwinięte. AGR taką opcję daje, a nawet więcej po można ustawić warunek obrona/flota/surowce poniżej których jest zwinięte.
    3. w "filtrach" obrona i flota wartości są... no właśnie nie wiem czym. Spodziewałem się że będą wyliczoną wartością np. 50mln ale tak nie jest. Potrzebne jest wyjaśnienie co to jest, lub naprawa błędu.
    4. rozwinięte szczegóły -> flota. Jeżeli na planecie nie ma floty to nic się nie wyświetla. Wcześniej było "flota: 0". Uniemożliwia to rozróżnienie sytuacji czy na planecie nie ma floty czy też w raporcie nie ma informacji o flotach.
    5. sortowanie - aktualnie zorientowanie się jak działa sortowanie jest dosyć nieintuicyjne.
      1. Wygląda też że sortowanie po niektórych "filtrach" nie działa.
      2. Chyba czytelny byłby dropdown z tekstem "malejąco po flota" / "rosnąco po surowce" itp.
      3. Czy sortowanie po "populacja" lub "badania" lub "kontrwywiad" ma jakiś sens? Mam wątpliwości.
    6. różne rodzaje raportów jak "ja szpiegowałem" vs "mnie szpiegowano" w widoku "zwiniętym" z samymi nagłówkami nie da się ich odróżnić. Potrzebny jest wyróżnik dla poszczegółnych typów.
    7. 6 nagłówków, osobiście mam problem z wybraniem zestawu który by mi pasował i był wystarczający. Rozumiem że jest tam mało miejsca, jednakże dla mnie 6 to za mało.
    8. w wersji zwiniętej "akcje" wielkość tych przycisków powoduje że są całkowicie nie używalne. Muszą zostać powiększone bo teraz ciężko jest najechać na właściwy.
    9. przycisk "usuń" w wersji zwiniętej jest z lewej strony a z rozwiniętej z prawej. Myślę że wszyscy przywykli że ten przycisk jest z prawej więc przeniósłbym go na prawą stronę.
    10. w wersji rozwiniętej ikonki surowców są wg mnie za duże. Można je z powodzeniem zmniejszyć.
    11. w wersji rozwiniętej ikonki surowców/energii itd. są niespójne z resztą gry. Nie widzę uzasadnienia dlaczego są inne niż te w górnej części strony czy budowanie czy stocznia itd. Czy nowe ikonki czy stare obojętnie - poproszę jednak u ujednolicenie.

ekspedycje

1. wygląda że GF próbowało zaczerpnąc dobre rzeczy z dodatków i naśladować np. OGame tracker w wizualizacji wiadomości. Obawiam się że zabrakło zastanowienia się nad użytecznością samej zmiany która rozwijała się latami w dodatku. Rozumiem że GF chce zachować tekstowe treści - niech tak będzie. Jednakze wizualizacja / ikonka wskazująca na rodzaj zdarzenia "surowce / statki / obcy / ekspedycja zaginęła" znacznie przyspieszy odczyt i zrozumienie przez gracza co się wydarzyło. Z lewej strony gdyby poświęcić 20-25px na ikonkę by wystarczyło.
    2. podobnie jak w innych raportach - ikonki są za duże. Do tego pownny być wyśrodkowane.

Proponuje dodania owocowych czwartków dla starych graczy i 100% płatnego urlopu (Twoje konto przejmuje GO i gra za Ciebie pod nieobecność, żeby uszanować Twój staż).
    Nie róbmy sobie jaj — fuzja tak nie działa, więc gadki o stażu możesz sobie wsadzić w buty i będziesz wyższy. Tu nikt się nie prosił o przenosiny na kaleke, po prostu została tak rozpisana fuzja.

Pozwól że się nie zgodzę.

Fuzja to odgórna decyzja Ogame wynikająca z faktu że na uni wybranych do exodus było zbyt mało graczy.

Mało graczy oznacza że uni o danych parametrach nie cieszyło się zainteresowaniem graczy.

Skoro gracze nie chcieli na nich grać to możliwe że zmiana ustawień docelowych uni na takie jak w exodusowych doprowadzi do degradacji ilości graczy.

Tu nikt się nie prosił o przenosiny na kaleke, po prostu została tak rozpisana fuzja

znowu się nie zgodzę.

Opis fuzji: Fuzja serwerów - maj 2024 mówi jasno że gracze MIELI WYBÓR na które uni chcą się przenieść i pełną informację jakie warunki ich tam czekają.Tylko Ci którzy sami się nie przeniosą zostaną przyporządkowani.

Tych którzy już się przenieśli nikt nie zmuszał do wyboru Kalyke.

Jeżeli dla kogoś ważna była prędkość to były 4 inne uni do wyboru.

Jeżeli deuter na PZ to były 3 inne.

Jedyne na co mogą się skarżyć gracze z exodus to obowiązek przenosin.

Gram na Kalyke od ponad roku po przeniesieniu z szybszego uni.

1. Uważam że ankieta to dobry pomysł aby umożliwić graczom wypowiedzenie się, i zadecydowanie o losach uni, 👍
    2. Rozumiem że gracze z uni które zniknęły są na swój sposób poszkodowani bo nie mogli wybrać uni o identycznych parametrach. Jednocześnie mieli wybór do jakiego uni chcą się przenieść i znali parametry: czytaj wybrali świadomie jakie reguły będą ich obowiązywać.
    3. Rozumiem też graczy którzy są już na uni i wiem że wielu celowo decydowało się na spokojne uni zorientowane pod eko. Rozumiem także że zmiana którejkolwiek z prędkości wprowadzi spore zamieszanie w ich dotychczasowych nawykach. Dla wielu otworzy to drogę do podstawowych pomyłek i strat. 👎
    4. Około rok temu była ankieta i zmiany zostały odrzucone przez graczy - czy w tym roku będzie inaczej - poczekam i zobaczę.
    5. Wg mnie Ogame analizując wyniki ankiety powinno wziąc pod uwagę nie tylko stosunek wszystkich głosów TAK vs NIE. Wg mnie należałoby zwrócić uwagę na proporcję głosów wśród graczy "starych" vs "nowych" na uni. Spróbuję to zobrazować w formie tabelek z liczbami - upraszczając że 100 graczy brało udział w ankiecie z czego 80 "starych" oraz 20 "nowych" (bo wątpię aby dołączyło do Kalyke więcej graczy niż już jest):

Ogólem decyzja wyszła na TAK z przewagą 2 głosów.

TAK NIE
    51 49

ale jeżeli spojrzymy na rozkład "nowi" vs "starzy"

STARZY na TAK
    STARZY NA NIE
    NOWI NA TAK
    NOWI NA NIE
    33
    47 18 2

to szybko widać że wśród "starych" graczy przeważają znacząco Ci którzy nie chcą zmiany.

Przy takim rozkładzie mimo minimalnego ogółu na TAK wg mnie finalna decyzja powinna być na NIE aby uszanować potrzeby "starych". Przypominam "nowi" mieli wybór uni i parametrów.

Osobiście sugerowałbym podejście że jeżeli różnica zdań pomiędzy "starymi" graczami jest większa niż ogółu to kierować się wynikiem dla starych graczy, w przeciwnym wypadku ogólnym wynikiem.

Jest to proste matematycznie i wydaje się być rozsądnym kompromisem.

Dokładnie ten sam problem.

Wejście na jakąkolwiek stronę kieruje do lobby które się nie łąduje.

Aplikacja mobilna wywala błąd serwera.

Inna przeglądarka to samo.

Inne urządzenie to samo

Gdzie informacja o awarii oraz że aktywowano blokadę ataków?

Na Forum nie było info o żadnym update dziś rano - ma być dziś ale dopiero po 14:00.

Na Kalyke też ogromne lagi.

Po zalogowaniu pojawiał się nowy "przewodnik" - to z pewnością tego wina.

Aktualnie po kilku kliknięciach wylogowuje całkiem z Uni.

Część prób kończy się błędem HTTP 502 Bad gateway.