Witam, doświadczony poprzednimi sezonami postanowiłem zrobić przewodnik po tym jak szybko wykonać poszczególne zadania sezonowe aby jak najszybciej zdobyć upragnione co tam chcecie.
Myślę że spokojnie możecie też wyrazić swoje zdanie na temat tego czy dobrze to opisałem oraz będzie to miejsce na wasze opinie na temat nagród z obecnego sezonu osobiście uważam że GF się nie popisał i będę uczestniczył w tym sezonie tylko po to aby dobić achievy pod osiągnięcie główne związane z ilością skończonych achievementów sezonowych.
UWAGA! TREŚĆ MOŻE SIĘ ZMIENIĆ W ZALEŻNOŚCI OD TEGO JAK GF ZMIENI ZADANIA JAK BYŁO NA PRZYŁAD W SEZONIE POPRZEDNIM LUB MOJA INTERPRETACJA TEGO CO JEST NAPISANE W POŚCIE GŁÓWNYM BĘDZIE NIEPRAWIDŁOWA
LINK DO OPISU OGÓLNEGO SEZONU: 19.12.2025: Rusza sezon chaosu
1. Zaloguj się w 1, 7, 14, 21 i 28 różnych dni na serwerze sezonowym.
Tu chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać, wystarczy zalogować się na serwerze sezonowym w 28 różnych dni - licznik resetuje się po 24 a osiągnięcie nie wymaga żadnej innej aktywności na koncie.
2. Zbierz 100 000, 500 000, 1 000 000, 10 000 000 i 25 000 000 punktów rankingu.
Tu również wystarczy wbić odpowiednią ilość punktów w końcowym etapie 25kk czyli 25mld wydanych surowców - tutaj należy wykazywać dużą aktywność w grze oraz pilnować floty jeżeli podejmujecie decyzje o inwestycji w takową.
3. Posiadaj 10, 25, 50, 125 i 250 poziomów kopalni metalu na wszystkich swoich planetach razem wziętych.
Nic trudnego łącznie na koncie należy posiadać 250 poziomów kopalni metalu - przy 10 koloniach na każdej planecie wystarczy mieć 25 poziom metalu, żaden wydatek i wysiłek. Dla minimum aktualnych wymagań z osiągnięć 8 oraz 11 przy 8 planetach będzie to 31 na 8 planetach oraz na 2 z nich po 32.
4. Zbuduj 500, 1000, 2000, 4000 i 10 000 pancerników.
Zbudować 10 tysięcy pancerników - nieważne czy w trakcie stracisz czy nie po prostu zbudować te zniszczone przez innych graczy też się liczą, nie liczą się natomiast te znalezione na ekspedycjach.
5. Ukończ 50, 100, 250, 500 i 1500 ekspedycji.
Wykonać 1500 ekspedycji - wysyłacie cokolwiek nawet po 1 małym transporterze czy też szybszym pionierze liczą się zakończone ekspedycje a nie wyniki.
6. Rozwiń dowolną formę życia do poziomu 3, 6, 9, 12 i 15.
Wysyłamy misje eksploracyjne do skutku aż nie wbijemy 15 poziomu na dowolnej rasie - rozbuduj formy życia zgodnie z samouczkiem a następnie wysyłaj misje eksploracyjne do skutku.
7. Zwycięż w walce przeciwko innemu graczowi bez utraty statku oraz z polem zniszczeń zawierającym co najmniej 10, 20, 40, 60 i 100 milionów surowców.
Tutaj musimy się trochę wysilić gdyż niezbędny jest tak zwany czyścioch czyli starcie po którym wytworzymy pole zniszczeń o wielkości 100kk surowców a jednocześnie podczas walki nie stracimy ani jednego statku - najłatwiej celować we flotę cywilną typu sondy transportery itd.
najlepiej zrobić z sojusznikami - oni zostawiają odpowiednią liczbę cywilnej floty (transportery,sondy, ZERO obrony i statków bojowych), wy wjeżdżacie w to ciężką flotą bojową, profit. Można połączyć ze zbudowaniem 40 gęsi, żeby potem je od razu zezłomować. ~credits Fenrir
100mln PZ to 125 001 sond przy 80% PZ (nawet o 800 za dużo, ale lepiej posłać 1 sondę więcej, dla pewności). A sondy w dowolnej ilości rozwali każda flota/obrona i lot trwa parę sekund. ~credits Rotxeh
8. Posiadaj 1, 2, 4, 6 i 8 księżyców.
Należy posiadać astrofizykę na poziomie 13 oraz do skutku wymieniać się próbami księżycowymi aż uzbieramy łącznie 8 księżyców.
9. Wyślij co najmniej 1000 statków bojowych na łącznie 50, 100, 150, 200 i 300 godzin na loty obronne ACS.
Ten achievement jest MEGA śmieszny gdyż wyobrażam sobie tytułowy CHAOS sezonu gdy większość uniwersum będzie na noc zostawiać u sojuszników/znajomych full slotów po 1k statków bojowych a nocne mirki będą im psuć wbijanie tego achievementa i rozwalać ową flotę, można też w trakcie dnia wysyłać gdy konta się pilnuje i w razie czego wycofywać w razie ataku ale tak jak napisałem wcześniej będzie to baaaaardzo chaotyczne - wybieramy 1000 statków bojowych i wysyłamy NAJLEPIEJ do znajomego gdyż gdy mamy kogoś w znajomych nie trzeba posiadać tego dziwnego budynku który do niczego nie służy czyli depozytu sojuszniczego (może to próba GFu udowodnienia że ten budynek do czegoś służy nie wiem, nie znam się).
wysyłajcie tylko LM, najlepiej jednocześnie kilka fal (np. 10 fal po 10 godzin = 100 godzin zaliczone) do aktywnego sojusznika, który powie wam, kiedy je cofnąć. ~credits Fenrir
10. Zezłomuj 5, 10, 15, 25 i 40 Gwiazd Śmierci u Handlarza Złomu.
Budujemy 40 gwiazd śmierci a następnie złomujemy u handlarza złomu - możemy to wykonywać także pojedynczo, budujemy 1GSa następnie złomujemy itd aż do skutku.
11. Posiadaj 2, 3, 4, 6 i 8 planet.
Należy posiadać astrofizykę na poziomie 13 oraz w jednym momencie posiadać 8 planet.
12. Posiadaj 3, 6, 9, 12 i 15 slotów floty.
Należy posiadać 15 miejsc na misje flotowe - 14 poziom technologii komputerowej lub niższy poziom dobity itemami ze sklepu (nie wiem jeszcze czy działa okaże się podczas sezonu), prawdopodobnie sloty będą też dostępne z eventów z nagrodami także samo się zrobi.
13. Zbuduj 20, 50, 100, 250 i 500 przeciwrakiet.
Wystarczy zbudować 500 przeciwrakiet - można to zrobić nawet na jednej planecie z kilkoma poziomami silosu rakietowego, budujemy 20 a następnie złomujemy u handlarza złomu i tak do wbicia achievementa.
14. Zbuduj 1000, 2500, 5000, 10 000 i 15 000 dział Gaussa.
Tak samo jak poprzednie choć tutaj nie trzeba złomować u handlarza złomu, zawsze będzie jakaś ochrona na planecie przed bezsensownym farmingiem.
15. Skolonizuj 2, 4, 8, 16 i 32 planety.
Nieco odmienne niż osiągnięcie 11 gdyż wystarczy kolonizować planety a następnie je porzucać i tak do skutku - achievement do wykonania nawet przy 1 poziomie astrofizyki.
Z mojej strony to wszystko, zapraszam do dyskusji i oceny na temat nowego sezonu czy też użyteczności takiego tematu.
Pozdrawiam wszystkich
~Dunegon Keeper