Witam wszystkich!
Wiem, że dużo ludzi czekało, aż to starcie pojawi się na forum i w końcu się zebrałem. Na wstępie chcę zaznaczyć, że ile czasu gram w tą grę jeszcze takich cyrków nie widziałem lub o takich nie słyszałem
Zacznę od początku. Akcja zaczęła się od tego, że w nocy z dnia 21.10 na dzień 22.10 ściągnąłem moona graczowi R-91VT.
Moonkiling okazał się bardzo skuteczny, bo po pierwszej próbie padł księżyc, nie straciłem GŚ i moim oczom ukazała się flota.
Problem był, że flota wracała ze szpiega za 3d 14h i 27min i z obserwacji wiedziałem, że wyruszyła z planety max 5/6 godzin temu. Flota wracała 25.10 o godzinie 19:45:01. Po tym wiedziałem, że obrońca nie będzie skory do zawrotki, tylko wydłuży ten czas maksymalnie i może być ciekawie.
Szybko zablokowałem układ i pozostało czekać na rozwój wydarzeń. Następnego dnia chyba około godziny 10:00 się zalogował i szybko postawił moona. Ten ruch sprawił, że pomyślałem iż może zwrócić się do sojuszu CHAM i spróbują zrobić spadaka.
Po tym fakcie dwóch sojuszników: gumik18 i Magnat wbiło się w układ, ponieważ miałem podejrzenia, że może być różnie. Do samego starcia było spokojnie, żadnych koloni potencjalnych obrońców. Teoretycznie nie powinno być większych problemów.
W końcu przyszedł dzień prawdy zdecydowaliśmy się ściągnąć moona ponownie niecałe 6 h przed starciem, żeby wykluczyć spadaka.
Zostały wysłane sloty GŚ i przed samym wlotem floty czyszczące.
Delikatny stresik był, ponieważ mieliśmy czyścić te gąski wszyscy razem, a wyszło, że tylko ja z gumik18. Przez to adrenalinka była, że może coś pójść nie pomyśli i z tyłu głowy miałem fakt, iż mogli polecieć z dalszych odległości szczególnie, że obrońca miał aktywność przy starcie GŚ. Podczas czyszczenia miałem wrażenie, że źle rozegrałem to z gumik, ale pomyślałem trudno i zaryzykowaliśmy.
Nadszedł czas wlotu gumik18 zawrócił pierwszą flotę broniącą, a gwiazdeczki zostawił co okazało się strzałem w dziesiątkę, ponieważ moon padł po 1 próbie bez strat i naszym oczom ukazały się floty broniące na planecie - był to Medziu i Halls, którzy lecieli odpowiednio 119 uk i lot przez gale. Jak się później okazało ta pierwsza fala też była kryta, tylko był jakiś błąd w komunikacji u obrońców i był dla nas szczęśliwy. Nie zastanawiałem się i zawróciłem bez problemów. Gdybyśmy polecieli razem z Magnat byłoby bez problemu, a tak mogłem wtopić.
Po tym wszystkim obrońca wysłał wiadomość z gratkami, Dla mnie było to przedwczesne, bo zawsze jest ryzyko, że złomu można nie zebrać. Po tym zdarzeniu wszystko już powinno pójśćjak z płatka. Pilot ustawiony, recki ustawione i tylko wysłać flotę.
Właśnie, a gdzie jest flota?
- Nie ma.
- Jak to ?
- Zbugowała się podczas czyszczenia.
Po upłynięciu czasu zawiesiły się wszystkie misje atakujące tego moona. Nic, pozostało tylko czekać. Czekam 1h i napisałem do supportu. Po 30 minutach pojawiła się odpowiedź nie jedna, ale nie będę się rozpisywał.
Witaj zabujca6,
Mogę zaproponować zablokowanie konta z zawróceniem flot a następnie je odblokować. Na koncie zostanie włączony urlop i wszystkie floty które są w ruchu zostaną zawrócone. To powinno odwiesić flotę. Urlop będzie mógł pan wyłączyć odrazu bez potrzeby czekania 48h.
Z poważaniem,
Operator Gry
Przystałem na tą propozycję, ponieważ miałem nadzieję, że uda się dokończyć dzieła. Po tym zabiegu loguję na konto.
Zdjąłem urlop patrzę, a tam floty wracają z jakichś randomowych czasów jakby były na ekspedycji i je wywaliło na pare h.
Dramat, że na zablokowanym koncie nie potrafią przypisać flot na planete.
Po tym fakcie zsynchrronizowane recki, pilot został zawrócony, czyli całe przygotowania poszły na marne. W tamtej chwili ostateczny rezultat był już mi obojętny. Do wlotu zostało niedużo ponad godzinę.
Zobaczyłem zaraz, że sojusznik R-91VT zrobił nowego pilota i niedługo zaraz Mordin Solus zaczął ustawiać swoich pilotów.
Wszystko zaczęło się komplikować. Patrząc już na to wszystko zdecydowałem ustawić pilota na zero, bo nikt takiego nie ustawił.
Szybka wiadomość do Magnat. Musisz Ty lecieć ja dam jakieś w ostatniej chwili postawione ochłapy i stawiamy wszystko na 1 kartę.
Tak też się stało. Błąd w tym całym zamieszaniu i komunikacji sprawił, że nie zebraliśmy złomu, ale po tym wszystkim już było nam to obojętne, bo nawet nie wiadomo było czy się floty nie miną.
Jak widać doszło do starcia i było duże zaskoczenie tym faktem.
Pisałem dalej do support próbując coś zrobić. Dostałem różne propozycje odwieszenia floty, ale jak widać, bez siedzenia na urlopie nie było innego sposobu. Trzeba było czekać i patrzeć kiedy się to łaskawie odblokuje.
Ostatecznie się odblokowała po 24h o 15:00 następnego dnia
Dostałem też ciekawą odpowiedź od supportu, którą wstawię poniżej i niech każdy z Was wyciągnie swoje wnioski. Moje są takie. Gra stała się niegrywalna i to co się dzieje to jest dramat. Wprowadzają nowe wersje, bez testów, a my jesteśmy króliczkami doświadczalnymi. Szkoda poświęcenia czasu i organizacji tego wszystkiego, jak gra nie pozwala korzystać z jej możliwości. Kto był w tym cyrku to się z tego nie śmieje.
Witaj zabujca6,
Bardzo mi przykro z tego powodu ale problemy z zawieszeniem i blokowaniem floty są od kilku dni więc mógł pan przełożyć zaplanowaną akcję aż błąd ten zostanie naprawiony. Przepraszamy za niedogodności ale support nie przewiduje rekompensaty z tego tytułu. Błąd jest nam znany i został on zgłoszony. Prosimy o cierpliwość.
Z poważaniem,
Operator Gry
PS. Skąd mogłem wiedzieć o takich problemach skoro nie było żadnego komunikatu z gry o potencjalnych problemach. Problem był dla kogo znany ? GO? Bo na pewno nie dla graczy. Gdzie te komunikaty o błędach ja się pytam ?
Teraz ściągając komuś moona musicie patrzeć czy macie do tego warunki, bo gra może wam nie pozwolić dokończyć akcji lub musicie wysłać ticketa do GO czy macie na to pozwolenie jak pilot na start
Zostaje tylko latanie na jakieś bfs'y czy inne wloty, bo teraz to szczerze jakbym wiedział to drugi raz bym odpuścił takie męczarnie za 10 kkk zysku.
Podsumowanie:
Złom u obrońców.
Gdyby nie pomoc sojuszników gumik18 i Magnat nie było by tego starcia. Dziękuję Wam za poświęcony czas. Mam nadzieję, że innym razem będzie już dane korzystać z możliwości tej gry.
Gratulacje również dla obrońców, bez Was nie byłoby tego zamieszania. Pokazaliście, że mogłem przy tym wtopić flotę.
Pozdrawiam sojusz [GAW], wszystkich wtajemniczonych w akcje, buddy oraz znajomych!
Dnia 25-10-2023 --:--:-- następujące floty spotkały się w walce:
Agresor zabujca6 [GAW]
Agresor Magnat [GAW]
Ciężki myśliwiec 32.042
Krążownik 77.095
Okręt wojenny 4.982
Statek kolonizacyjny 4
Recykler 31.044
Sonda szpiegowska 281.138
Bombowiec 1
Satelita słoneczny 2.811
Niszczyciel 29.722
Gwiazda Śmierci 26
Pancernik 1
Crawler 932
Pathfinder 15.711
Wyrzutnia rakiet 1.340.745
Lekkie działo laserowe 562.931
Ciężkie działo laserowe 22.615
Działo Gaussa 14.906
Działo jonowe 5.017
Wyrzutnia plazmy 8.806
Mała powłoka ochronna 1
Duża powłoka ochronna 1
Pancernik 9.832 ( -168 )
Pathfinder 1 ( -0 )
Agresor stracił łącznie 118.530.000 jednostek.
Obrońca stracił łącznie 14.834.348.500 jednostek.
At these space coordinates now float 3.428.182.800 metal, 2.449.587.700 crystal and 581.863.450 deuterium.
Agresor przejął łącznie 3.007.122.047 jednostek.
Szansa na powstanie księżyca 20%.
Złom zebrany przez obrońcę/obrońców.
Podsumowanie zysków/strat:
Podsumowanie agresor
Metal: 2.394.479.051
Kryształ: -40.924.530
Deuter: 535.037.526
agresor zyskał łącznie 2.888.592.047 jednostek.
Podsumowanie obrońca
Metal: -8.288.841.751
Kryształ: -2.014.595.270
Deuter: -1.078.399.576
obrońca stracił łącznie 11.381.836.597 jednostek.