Posts by Dkson

heja,

Krótkie pytanie, ciekawe jak będzie z odpowiedzią xD
    Widziałem już w chyba w 2 różnych tematach na forum jak ktoś wspominał o tym, że dostał bana za zbyt dużą ilość antymaterii kupioną na raz (albo w jakimś okresie czasu).
    Przebiłem się przez OWU i przez "Szczególne warunki odpłatnego nabywania produktów cyfrowych...". Może zbyt szybko czytałem ale nie widziałem tam żadnej wzmianki o limitach. Zresztą te umowy dotyczą wszystkich gier GF a nie tylko Ogame.

Ktoś, coś? :kawa:

Crysis dzięki, wygląda, że holon się tam napracował 0_0 nie widzę tam jednak nic temat slotu 18, tylko na temat pełzaczy

trokpol - Paczki Metalu? w sensie, że te 12,5% bonusu do wydobycia robi komuś dużą różnicę w tym ile metalu dostanie za jedną paczkę? W tej chwili jest bardzo dużo różnych bonusów do wydobycia typu techy, pełzacze, LF tech itd, ale wszystkie liczą się od podstawy, więc Twoje podstawowe wydobycie to może być nawet i nie więcej niż 25% całości.
    Innymi słowy - jak wydobywasz 4kk mety na godzinę to podstawowe wydobycie to np. 1kk, a reszta to bonusy.
    Te 12,5% bonusu się policzy znowu od podstawy, nie od całości.
    więc, znowu na przykładzie, jeśli 1 paczka dawała Ci 3kkk mety to posiadanie tego bonusu nie zrobi Ci z tego 3.375kkk mety tylko coś na kształt 3.09kkk czyli zyskujesz 90kk mety na paczce.
    Nie wiem czy to warte zachodu.
    Chyba, że umyka mi coś jeszcze :beaten::beaten:

Quarion przykład ze 150kk mety jako max wyssałem z palca, wstawiłem tam randomową wartość dla przykładu. Sorry za niedopowiedzenie.

Siema,
    Mam dłuższą rozkminę dotyczącą dwóch badań LF.

Pierwszy temat to 18 slot badań LF czyli bonus dla klasy.
    Zarówno dla zbieracza jak i odkrywcy jest to bonus 0.2% na poziom. Kosztów nie widziałem ale zakładam, że są podobne, a przynajmniej w tym samym rzędzie wielkości.
    Załóżmy, że mam 50% bonusu do klasy.
    Wszystko dotyczy uni speed x8.

Odkrywca - podstawowy bonus do ekspedycji to 1200% więc 50% więcej to 1800%. Jeśli największy możliwy łup metalu wynosił do tej pory 150kk to teraz wynosi 225kk.
    To się jeszcze przemnaża przez bonusy do znajdywania floty i surowców na ekspach bo:
    konto z 30% bonusu do znajdowania surowców i bez bonusu klasy ma max find na metalu równy 157kk

konto z 140% bonusu do znajdowania surowców i 50% bonusu klasy ma max find na metalu równy 437kk
    Więc to jest... duży 0_0 bonus. Pomijając już takie fajne rzeczy jak dodatkowy slot ekspy itd.

Zbieracz - jeśli chodzi czysto o wydobycie to bonus do klasy może nam wspomagać tylko bonus pełzaczy, przeładowanie pełzaczy i podstawowy bonus zbieracza czyli 25% wydobycia.
    Problem polega na tym, że pełzacze mają ustawiony nieprzekraczalny max na 50% podstawowego wydobycia więc... zostaje tylko 50% do 25% wydobycia => 12.5% wydobycia.
    Zakładając, że nie pomyliłem się jakoś bardzo w moim excelu to samo odblokowanie 18 slotu, żeby zacząć badanie bonusu klasy, zwracałoby mi się jedyne 22 800 dni :beaten:
    Dla porównania, wciągnięcie ekstraktora deu na poziom 43 zwraca się 900 dni.
    Patrząc tylko na wydobycie/zyski w surowcach i pomijając ulepszenia statków, przyspieszenia badań itd. wydaje mi się, że zbieraczowi nie kalkuluje się w ogóle odblokowywać drzewka LF dalej niż do 13 slotu włącznie.

Pytanie 1 - czy ja do reszty zgłupiałem czy tak to działa?

Drugi temat to 13 slot badań LF dla Rock'talów czyli zwiększenie wydajności pełzacza.
    Jak już wspomniałem wyżej, max wydobycia pełzaczy to 50% wydobycia podstawowego więc ten tech dla zbieracza jest w zasadzie bezużyteczny, bo można łatwo osiągnąć 50% bonusu bez tego techu.

Pytanie 2 - Ktoś wie jakie jest uzasadnienie tego ograniczenia?
    GF wprowadza LF, w tym rasę Rock'talów, która jest "dedykowana dla zbieracza", po czym się okazuje, że slot 13 i slot 18 badań przy klasie zbieracza w zasadzie nie działa bo jest założony cap na pełzacze. Mało tego to nie jest tak, że gdyby nie było tego ograniczenia to zyski z pełzaczy by wystrzeliły przez sufit. Niestety to policzyłem zanim się zorientowałem, że jest cap 50% i to nie zadziała. Wyszło mi, że zysk z tego techu byłby porównywalny do typowego techu LF na surowce typu 0,06-0,08% na poziom.

Wydaje mi się, że wiem co piszę ale czasem człowiekowi coś umknie więc się upewniam.
    Podziękował

Hellgodx prawda, to nie ja jestem osobą poszkodowaną w tym przypadku.
    Co nie zmienia faktu, że jestem osobą zainteresowaną bo zdarza mi się okazjonalnie wydać kasę na anty.
    Jeśli Geralt faktycznie został zbanownay niesłusznie to wyparował mu realny hajs. Wolałbym tego nie przerabiać na własnej skórze tylko dlatego, że GO/SGO czy innemu mądremu człowiekowi coś się wydaje.
    Dlatego poprosiłem o wyjaśnienie i dlatego nie wpłacę nic na tą grę dopóki temat się nie wyjaśni.

A jeśli było więcej osób, które uważają, że straciły środki w sposób niesłuszny i niejasny to ja bym doradzał zebranie się w grupę i objęcie drogi prawnej.
    Na pewno ja bym tak zrobił gdyby sprawa dotyczyła mojego konta.

Szanowna koleżanko Ruda
    Właśnie poleciał ban na gracza Drak za "niedozwolone oprogramowanie", na uni Quantum.

W uzasadnieniu tylko stwierdzenie, że logi gry Wam się nie spinają i nie da się osiągnąć tego co osiągnął grając bez takiego oprogramowania.

Nie uważasz, że to trochę mało?
    Skoro macie na to "logi" to może napiszcie o co Wam chodzi bo z tego co rozumiem z rozmowy z nim na discordzie to on nawet nie wie za co dostał bana.
    W takim przypadku raczej ciężko będzie dane "postępowanie" wyeliminować w przyszłości jak się nie wie o co chodzi.

Bardzo bym prosił o dokładną analizę, którą na pewno przeprowadziliście, w oparciu o którą ban został dany.
    Nawet jeśli nie tutaj, bo nie możecie udzielać takich informacji publicznie, to do niego w odpowiedzi na ticket.
    Pragnąłbym także przypomnieć, że może to "tylko gra" ale jeśli ktoś dojechał do top 100 na takim uni jak Quantum to trochę czasu musiał na to poświęcić (albo bardzo dużo pieniędzy).

Z uwagi na te środki, czasowe lub inne, sugerowałbym więcej ostrożności w szafowaniu banami. To nie jest tak, że ludziom to jest obojętne.

Z góry dziękuję
    DKson

stało sobie

On 20-07-2022 --:--:--, the following fleets met in battle:

Attacker Dkson

Light Fighter 78.703

Cruiser 15.596

Battleship 6.212

Battlecruiser 5.354

Destroyer 2.164

Reaper 2.059

Defender pegmon [M_G]

Small Cargo 2.005

Large Cargo 560

Light Fighter 14.113

Heavy Fighter 10

Cruiser 2.020

Battleship 1.015

Espionage Probe 1.766

Destroyer 160

Battlecruiser 845

Reaper 1.505

Rocket Launcher 914

Light Laser 15

Small Shield Dome 1

After the battle ...

Attacker Dkson

Light Fighter 68.286 ( -10.417 )

Cruiser 14.884 ( -712 )

Battleship 6.119 ( -93 )

Battlecruiser 5.288 ( -66 )

Destroyer 2.162 ( -2 )

Reaper 2.059 ( -0 )

Defender pegmon [M_G]

Destroyed!

The attacker has won the battle!

The attacker captured:

59.023 Metal, 23.543 Crystal and 401.362 Deuterium

The attacker lost a total of 73.756.000 units.

The defender lost a total of 527.041.000 units.

At these space coordinates now float 226.225.417 metal and 127.001.083 crystal.

The attacker captured a total of 483.928 units.

The chance for a moon to be created from the debris was 20%.

Debris harvested by the attacker(s):

215.708.267 Metal and 127.042.733 Crystal

Summary of profit/losses:

Summary attackers(s)

Metal: 163.991.290

Crystal: 107.530.276

Deuterium: -2.042.638

The attacker(s) made a profit of 269.478.928 units.

Summary defender(s)

Metal: -300.638.523

Crystal: -177.270.043

Deuterium: -49.616.362

The defender(s) lost a total of 527.524.928 units.