Stocznia mechów

• Witam mam pytanie .

Dostalem DETROID platyna (Stocznia mechów) ale nigdzie nie mogę takowej znaleść .

Mam wybraną forme życia Mechy.

I drugie pytanie ile budować pionierów czy sa potrzebne do czegoś innego niź ekspy i szybki farming ? i czy wysylas je same na ekspedycje ?

z góry dzięki

• odp na drugie: jeśli już masz jakieś to nie budować bo się znajdą na ekspedycjach, poza ekspami i szybkim (a droższym) farmingiem jeszcze złom zbierają. skład na ekspa: 1 sonda + 1pionek + rozpruwacz + max dt, więcej niż 1 pionier na expie nic nie zmienia poza wielkością pirackiej floty która zależy od wielkości/jakości twojej ekspedycji.

• odp na drugie: jeśli już masz jakieś to nie budować bo się znajdą na ekspedycjach, poza ekspami i szybkim (a droższym) farmingiem jeszcze złom zbierają. skład na ekspa: 1 sonda + 1pionek + rozpruwacz + max dt, więcej niż 1 pionier na expie nic nie zmienia poza wielkością pirackiej floty która zależy od wielkości/jakości twojej ekspedycji.

No to kolega Ci odpowiedział, ja doprecyzuję tylko, że pionki zbierają pz tylko z 16poz. Normalnego pz nie zbiorą więc nie da się używać zamiast recków ;)

A ja trochę naprostuję Twoje ostatnie zdanie, bo trochę się bawiłem kompozycją floty.

Generalnie pionki są dobrym pomysłem na farmienie piratów. Ja swego czasu posyłałem trampki, sondę, jednego niszczyciela (działa jak rozpruwacz) i zwiększałem ilość pionków. Nie pamiętam dokładnych liczb bo to też będzie zależeć od badań itp. ale w pewnym momencie byłem w stanie pokonywać mniejsze i średnie floty alienów bez strat własnych. Wystarczyło tylko potem pozbierać złom.

Jedyny ból był tylko wtedy gdy ktoś się łasił na stacjonujące pionki lub wpadała dziura, ale jako urozmaicenie w wysyłaniu ekspów to polecam takie zabawy ;)

• To ja jeszcze doprecyzuję pierwsze pytanie, bo opis budynku jest dość mylący:

Zautomatyzowane centrum montażowe skraca czas budowy statków. Po rozbudowie centrum do poziomu 20 otrzymujesz dostęp do slotu w stoczni mechów. Potem co dwa poziomy odblokowujesz kolejny slot

To o kolejnych slotach - nie działa tak, że na poziomie 22 możesz robić na przykład 3 GS w tym samym czasie (zwykła stocznia + stocznia mechów + dodatkowy slot stoczni mechów), tylko co 2 poziomy dostajesz dodatkowy slot do kolejki stoczni mechów - jak na poziomie 20 wrzucisz do budowy tego przykładowego GS, to nie możesz dodać nic więcej do stoczni mechów. Na 22 poziomie możesz mieć w kolejce jedną dodatkową rzecz oprócz tego co się aktualnie buduje

• żeby nie zakładać nowego tematu . Mam jeszcze pytanie o ekspedycje czy robi jakaś różnice czy wysyłam wszystkie ekspy w 1 us, czy po jednej z każdej planety oraz czy ekspedycje innych graczy w tym samym us wplywaja na wyniki mojej ekspedycji

• Zależy ile ekspedycji - każdy układ ma swoją "pulę wyczerpania", która się odnawia z czasem - spokojnie możesz przyjąć 3 ekspedycje na 1 układ na 1 falę i powinno być wszystko git, jeśli wysyłasz więcej, to systemy będą wyjałowione i gorsze nagrody będą lecieć. Każdy układ ma swoją pulę wspólną dla wszystkich graczy, więc jeśli ktoś inny też wysyła to konkurujecie ze sobą o te same nagrody. Ale skąd stricte wysyłasz nie ma znaczenia oprócz czasu lotu (na pozycji 15 może być kilka sekund różnicy względem 8 ) - jak masz 3 planety w 1 układzie to możesz wysłać 3 z jednej albo z każdej po 1 ekspedycji, na wyniki to raczej nie wpłynie.

• Zależy ile ekspedycji - każdy układ ma swoją "pulę wyczerpania", która się odnawia z czasem - spokojnie możesz przyjąć 3 ekspedycje na 1 układ na 1 falę i powinno być wszystko git, jeśli wysyłasz więcej, to systemy będą wyjałowione i gorsze nagrody będą lecieć. Każdy układ ma swoją pulę wspólną dla wszystkich graczy, więc jeśli ktoś inny też wysyła to konkurujecie ze sobą o te same nagrody. Ale skąd stricte wysyłasz nie ma znaczenia oprócz czasu lotu (na pozycji 15 może być kilka sekund różnicy względem 8 ) - jak masz 3 planety w 1 układzie to możesz wysłać 3 z jednej albo z każdej po 1 ekspedycji, na wyniki to raczej nie wpłynie.

6 eksp na 2,5 (lub 3)h to wyczerpanie układu. Ale już przy wysyłaniu fal po 5, zdarza się że 1 będzie wyczerpana, najlepiej wysyłać 4, przy mniej zaludnionych Uniach można 5, praktycznie nic nie zmieni.