Przywrócenie balansu poprzez pilotaż uniwersum abonamentowego

• Od wielu lat OGame rozwija się w kierunku modelu, w którym Antymateria odgrywa coraz większą rolę. Jest to naturalne z punktu widzenia monetyzacji, jednak jednocześnie coraz częściej pojawia się zarzut, że przewaga na nowych serwerach zależy przede wszystkim od wysokości wydatków, a nie od strategii czy aktywności.

Nie proponuję usuwania obecnego modelu.

Proponuję uruchomienie jednego pilotażowego uniwersum, które działałoby według zupełnie innej filozofii.

Założenia

Na tym uniwersum:

• każdy gracz wybiera jeden z trzech miesięcznych abonamentów,
    • Antymateria jest przyznawana automatycznie raz w miesiącu,
    • nie ma możliwości dokupienia dodatkowej Antymaterii, niezależnie od kwoty, jaką gracz chciałby wydać.

Przykładowe pakiety: (trochę jak Netflix)

Pakiet Cena Antymateria / miesiąc
    Basic 25 zł 250 000
    Standard 45 zł 475 000
    Premium 60 zł 700 000

Każdy gracz zna maksymalną ilość Antymaterii, jaka może pojawić się na jego koncie w danym miesiącu.

O wyniku rywalizacji ponownie zaczynają decydować strategia, aktywność i umiejętność zarządzania zasobami, a nie możliwość dokupienia kolejnych milionów Antymaterii.

Dlaczego warto przetestować taki model?

Nie dlatego, że obecny model jest zły.

Dlatego, że może istnieć druga grupa odbiorców, której obecnie OGame nie oferuje produktu odpowiadającego jej oczekiwaniom.

Wiele osób deklaruje, że nie chce rozpoczynać gry na nowych serwerach właśnie z powodu nieograniczonych zakupów Antymaterii.

Uniwersum abonamentowe mogłoby być skierowane właśnie do tych graczy. Model abonamentowy oznacza regularne miesięczne wpływy zamiast uzależnienia przychodów od jednorazowych dużych zakupów. Gracz opłacający abonament ma naturalną motywację do regularnego logowania i aktywnej gry.

To przekłada się na dłuższy cykl życia serwera oraz większą aktywność społeczności. Nie eliminuje to przewagi wynikającej z lepszego planowania, ale ogranicza możliwość osiągania jej wyłącznie dzięki większym wydatkom. Nie proponuję zastąpienia obecnego modelu. Wręcz przeciwnie.

Obecne uniwersa mogłyby funkcjonować dokładnie tak jak dzisiaj. Pilotaż jednego lub dwóch nowych uniwersów pozwoliłby sprawdzić, czy istnieje zapotrzebowanie na alternatywny model rozgrywki.

Jeżeli pilotaż okaże się sukcesem, GameForge zyska nowy model biznesowy, który może przyciągnąć zarówno nowych, jak i powracających graczy, bez ryzyka dla obecnych serwerów.

• Podobne pomysły na uniwersum z abonamentem przewijało się wielokrotnie i odnoszę wrażenie, że temat ten powinien być wałkowany na zagranicznych forach czy oficjalnym discordzie, a nie tutaj, ale do meritum:

Proponujesz poprawę balansu poprzez... pakiety rozbalansywujące... :)

Bowiem różnica między najtańszym pakietem, a najdroższym jest dość znacząca i w dłuższej perspektywie wyjdzie na to samo - ten co płaci więcej szybciej "ucieknie" biedakom. Rozumiem zamysł - inaczej nikt nie będzie chciał brać najdroższego pakietu, jednak to nie jest poprawa balansu tylko ubranie dysbalansu w inne szaty moim zdaniem.

Jak ma być sprawiedliwie to jednakowa cena dla wszystkich i jednakowy bonus. Natomiast sam pomysł z automatyczną antymateria uważam za ciekawy. Tylko ilość antymaterii musiałaby być większa moim zdaniem.

• Sensowny pomysł, jakby to wprowadzili to w końcu miałbym powód żeby zejść z urlopu

Na razie dzisiaj dostałem PM ze świata gry "Gib Dunkle Materie aus-erhalte"

Ja, sehr gut naturlich

Wilkommen auf der Ogame. PE EL

• Nikt nigdy czegoś takiego nie wprowadzi. Ja wiem że to z automatu leci i ludzie sie łudzą że jak napiszą propozycję to ktos ją wprowadzi... ale to wewnętrzna potrzeba wyrażenia emocji związanych z grą.

Realia są takie - że można pisać, proponować, wymyślać różne cuda - nikogo to nie obchodzi, nikt nic nie wprowadzi. I nic się w tej grze nie zmieni.

Gratuluję pomysłów i wyobraźni ale szkoda zasobów i czasu marnować na pisanie bo i tak to pójdzie w eter.

• Generalny zarzut: nie ma pakietu "Free" :-)

Zadałbym inne pytanie: dlaczego ludzie rzucają się na nowe serwery? Przecież oczywistym jest że tam będzie wyścig szczurów i wygrywa ten kto więcej zarywa czasu, siedzi z kimś na zmianę i ładuje w to kosmiczne ilości kasy. Ludzie rzucają się na nowe serwery bo każdy choć przez chwilkę chce być Top10. I z tego samego powodu nowe Uni szybko się wyludniają, bo okazuje się że w Top znajdują się paczkomaty, których nie da się dogonić , a nie ma sensu być znów Top500. Więc czeka się na nowe Uni, by tam... znów to samo, z dopiskiem "a może tym razem się mi uda".

Nowe Uni są koszmarne - wymagają na początku mnóstwo czasu, wszyscy są aktywni, wygrywają paczkomaty, nie ma idlerów, nie ma farm. Jak ktoś chce sobie pograć, to "stare" Uni są do tego najlepsze, a jak ktoś nie chce startować od zera, to na pewno ktoś konto odda, wystarczy poszukać. Tak samo jak fuzje nic nie zmienią.

Więc abonamenty nic nie zmienią - oprócz tego że GF dostanie mniej kasy. Ci którzy nie płacą i tak nie będą płacić, jak trzeba będzie płacić to mało kto będzie grał (60zł/msc i jeszcze dostanę złoma?), a użytkownicy Premium będą się wkurzać że nie mogą kończyć budynków szybciej za Anty.

Albo się akceptuje że OGame to od dawna jest grą "play for free, pay for win" albo nie :-)

• Testie sprytnie pod włos :P trzeba kombinować, chędożyć filozofię 'nic się nigdy nie zmieni'

Ludzie rzucają się na nowe serwery bo każdy choć przez chwilkę chce być Top10

dodam tylko dla ścisłości, że spora część tych ludzi rzuca się na nowy serwer by odbębnić osiągnięcia i spadać, gf zapewne to widzi dlatego tak nimi spamuje, tym samym na starych uni grywalność zamiera bo a) hiperpłatnicy zgruzowali wszystkich i b) uwaga się trwoni na kilka uniwersów zamiast grać na jednym.

• 1. Zamiast abonament na antymaterię, abonament na grę na serwerze.
    2. Bez kupnej antymaterii, która jest surowcem jak metal, którą można przewozić jako najcenniejszy ładunek. Tylko ta anty z expedycji dla odkrywcy, kopalnia antymaterii dla zbieracza i możliwość farmy antymaterii tylko przez Generała (możliwość farmienia antymaterii z planet).
    3. Stały dochód dla spółki, zdrowa rywalizacja + jakieś dodatkowe wyzwania np. unikalne skiny czy awatary za rywalizację na takim serwerze.
    4. No i nowy cenny ładunek do ochrony, bunkry chroniące anty na planetach (jak obecne z fż tylko ukrywające ilość AM).
    5. Technologia form życia, podnosząca współczynnik automatycznej odbudowy obrony po ataku do np 95% ilości zniszczonej w ataku obrony.
    6. Możliwość budowy danego elitarnego statku lub potężnego działa w obronie tylko z dodatkowym kosztem anty.

któż zabroni pomarzyć....

• Napisze to tak.

Grajac lata w World of Warcraft mam do zaplacenia 50 zl maks abonament.

Dlaczego mam placic 25 zl najmniejszego abonamentu za niezbalansowana gre ogame w ktora klikam z nudow?

I pewnie masa AAA gier gdzie podobny abonament jest, a ktos chce wprowadzic abonament na gre strategiczna, bo nie zna innych gier.

Problemem nie jest koszt gry, tylko totalny brak balansu.

A 25 zl czy 100 zl miesiecznie za gre zaplaca tylko ci, ktorzy nie znaja innych gier.

Jesli mam do zaplacenie 25 zl za niezbalansowane ogame, czy 100 zl zeby 10% 20% czy 30% szybciej gra szla, vs grw w ktorej moge sie bawic na kazdy mozliwy sposob, to po co mam marnowac 25 zl na jakas zapomniana gre?

• myślę że większość ludzi trzyma przy tej grze właśnie to że jest ona darmowa

z drugiej strony sądzę że GF o wiele więcej może zarobić na obecnym modelu więc nie bd im się opłacać wprowadzać eksperymentalnie abonamentu

na sam koniec - próbujcie może Wam się uda, ja osobiście i tak zostanę przy wersji free...

• Testie rozumiem zamysł, ale probujesz na siłe regulowac cos co i tak mozna ominac, bo pamietam czasy jak nie byo antymateri to na portalach akcyjnych ludzie trzepali kase na sprzedazy surowców i efet był taki sam tylko Gameforge.de na tym nie zarabiało.

• Testie rozumiem zamysł, ale probujesz na siłe regulowac cos co i tak mozna ominac, bo pamietam czasy jak nie byo antymateri to na portalach akcyjnych ludzie trzepali kase na sprzedazy surowców i efet był taki sam tylko Gameforge.de na tym nie zarabiało.

spoko, masz racje zamykajmy temat, bo szkoda klawiatury...