Miejsce na dyskusje dotyczące konkursu.
💬WLO II - Dyskusje
Prace techniczne (20.04.2026)
Blokada ataków będzie aktywna w godzinach od 04:30 do 10:00.
-
-
Powodzenia wszystkim!
Zabawne że rozpoczynamy w dniu żartów.
-
Powtórzę swój post bodajże z kalendarza adwentowego - jeżeli będą zadania które wymagają wstawieniu dwóch postów (losów) przy jednym losowaniu to strata czasu. Matematycznie wychodzi taka sama szansa na wygraną co przy jednym losie i jednym losowaniu.
-
Powtórzę swój post bodajże z kalendarza adwentowego - jeżeli będą zadania które wymagają wstawieniu dwóch postów (losów) przy jednym losowaniu to strata czasu. Matematycznie wychodzi taka sama szansa na wygraną co przy jednym losie i jednym losowaniu.
Przy zalozeniu ze kazdy wstawi dwa, a czy bylo tak i ostatnim razem?
Poza tym loteria ma tez mobilizowac do zwiekszenia aktywnosci w grze;) a to juz raczej rzecz niewymierna.
-
GL&HF!
-
Przy zalozeniu ze kazdy wstawi dwa, a czy bylo tak i ostatnim razem?
Poza tym loteria ma tez mobilizowac do zwiekszenia aktywnosci w grze;) a to juz raczej rzecz niewymierna.
Mogło nie być, jeżeli zadanie wymagało np. wrzucenia screena z ekspedycji która uległa przyspieszeniu. Jeżeli zadanie wymaga czegoś opartego na czynniku losowym to wg. mnie to nie jest zwiększanie aktywności w grze, tylko jest to loteria od loterii.
Ale jeśli masz zadanie pt. "Zbombarduj rakietami idlaka" to jaki jest sens wstawianie dwóch postów?
-
Bo kazda osoba co nie wstawila 2 postow (bo nie zdazyla, bo zapomniala lub po prostu tego nie zrobila) teoretycznie zwieksza nasza szanse na wygrana? Ofc mowimy tutaj o ulamkach %
ale pamietaj, ze konkurs jest dobrowolny i jest to tylko zabawa, a nie olimpiada matematyczna. Wiec nie rozumiem sensu takiego oburzania sie 
-
Dobrej zabawy wszystkim i powodzenia w losowaniach!
-
Bo kazda osoba co nie wstawila 2 postow (bo nie zdazyla, bo zapomniala lub po prostu tego nie zrobila) teoretycznie zwieksza nasza szanse na wygrana? Ofc mowimy tutaj o ulamkach %
ale pamietaj, ze konkurs jest dobrowolny i jest to tylko zabawa, a nie olimpiada matematyczna. Wiec nie rozumiem sensu takiego oburzania sie 
Doceniam cynizm, ale ja jednak uważam, że dobrze jak w loteriach wszelakich każdy ma równe szanse i gra nie wymaga ode mnie robienia dwa razy tego samego

A co do ułamków procentów? W kalendarzu adwentowym robiłem obliczenie dla 89 losów (każdy z graczy miał wystawić 3 losy) gdzie wszyscy poza jednym graczem wysłali max losów, a jeden tylko dwa losy. Jego szansa na wygraną spadła z 3,37% na los do 2,25%.
Czy to dużo czy mało? Każdy niech sobie odpowie samemu

-
Panie i Panowie, TO JEST TYLKO ZABAWA
. Przestańmy szukać dziury w całym i dobrze się bawmy 
. Czego sobie i Wam życzę 

. -
A może lepiej to zrobić śmieszniej przez zbieranie ,,punktów szans,,
tylko 1 głos - 10 punktów
+1 głos to +5 punktów
+1głos to +2,5 punkta
itd.; np.
- Ktoś oddał 3 głosy, więc zyskał 10+5+2,5 = 17,5
- Ktoś oddał 30 głosów, zyskał coś koło 20 punkótw (suma dązy do 20 bo to ciag geometryczny)
Każdy zdecyduje ile głosów opłaca się oddać, gdy szansa=ilość punków / suma wszyskich punkótw graczy
Do szybkiego zliczenia można by użyć bezstronnej AI. -
Doceniam cynizm, ale ja jednak uważam, że dobrze jak w loteriach wszelakich każdy ma równe szanse i gra nie wymaga ode mnie robienia dwa razy tego samego

A co do ułamków procentów? W kalendarzu adwentowym robiłem obliczenie dla 89 losów (każdy z graczy miał wystawić 3 losy) gdzie wszyscy poza jednym graczem wysłali max losów, a jeden tylko dwa losy. Jego szansa na wygraną spadła z 3,37% na los do 2,25%.
Czy to dużo czy mało? Każdy niech sobie odpowie samemu

Czyli szansa na wygraną spadła o 1/3, całkiem sporo. Naprawdę już się nie dopieprzajmy na siłę, to jest czysta zabawa, żaden z tasków do tej pory nie wymagał liczenia zawróconej stacji czy innych cudów niewidów, które zajęłyby więcej czasu niż kilka kliknięć i ew. odczekanie, aż flota doleci.
-
Czyli szansa na wygraną spadła o 1/3, całkiem sporo. Naprawdę już się nie dopieprzajmy na siłę, to jest czysta zabawa, żaden z tasków do tej pory nie wymagał liczenia zawróconej stacji czy innych cudów niewidów, które zajęłyby więcej czasu niż kilka kliknięć i ew. odczekanie, aż flota doleci.
Za było np. zadanie na dwa losy które wymagało wrzucenia starcia z piratami / obcymi. Jeżeli ktoś ma rozwinięte FŻ pod ekspy to dla kogoś takiego już jest trudniej wykonać takiego zadanie, a tu jeszcze wypadałoby wrzucić dwa takie starcia by mieć równe szanse ze wszystkimi.
No, ale vox populi vox Dei, także kończę temat i nie dopieprzam się już

-
Czekamy na zadanie z niszczeniem moona
i 5dni pozniej -
dobrej zabawy

-
Dziękuję wszystkim za udział w loterii i gratuluję zwycięzcom

Do zobaczenia w kolejnych edycjach

-
Nagrody przypisano do kont.