💬WLO II - Dyskusje

Prace techniczne (20.04.2026)
Blokada ataków będzie aktywna w godzinach od 04:30 do 10:00.

• Powtórzę swój post bodajże z kalendarza adwentowego - jeżeli będą zadania które wymagają wstawieniu dwóch postów (losów) przy jednym losowaniu to strata czasu. Matematycznie wychodzi taka sama szansa na wygraną co przy jednym losie i jednym losowaniu.

• Powtórzę swój post bodajże z kalendarza adwentowego - jeżeli będą zadania które wymagają wstawieniu dwóch postów (losów) przy jednym losowaniu to strata czasu. Matematycznie wychodzi taka sama szansa na wygraną co przy jednym losie i jednym losowaniu.

Przy zalozeniu ze kazdy wstawi dwa, a czy bylo tak i ostatnim razem?

Poza tym loteria ma tez mobilizowac do zwiekszenia aktywnosci w grze;) a to juz raczej rzecz niewymierna.

• Przy zalozeniu ze kazdy wstawi dwa, a czy bylo tak i ostatnim razem?

Poza tym loteria ma tez mobilizowac do zwiekszenia aktywnosci w grze;) a to juz raczej rzecz niewymierna.

Mogło nie być, jeżeli zadanie wymagało np. wrzucenia screena z ekspedycji która uległa przyspieszeniu. Jeżeli zadanie wymaga czegoś opartego na czynniku losowym to wg. mnie to nie jest zwiększanie aktywności w grze, tylko jest to loteria od loterii.

Ale jeśli masz zadanie pt. "Zbombarduj rakietami idlaka" to jaki jest sens wstawianie dwóch postów?

• Bo kazda osoba co nie wstawila 2 postow (bo nie zdazyla, bo zapomniala lub po prostu tego nie zrobila) teoretycznie zwieksza nasza szanse na wygrana? Ofc mowimy tutaj o ulamkach % ;) ale pamietaj, ze konkurs jest dobrowolny i jest to tylko zabawa, a nie olimpiada matematyczna. Wiec nie rozumiem sensu takiego oburzania sie :)

• Bo kazda osoba co nie wstawila 2 postow (bo nie zdazyla, bo zapomniala lub po prostu tego nie zrobila) teoretycznie zwieksza nasza szanse na wygrana? Ofc mowimy tutaj o ulamkach % ;) ale pamietaj, ze konkurs jest dobrowolny i jest to tylko zabawa, a nie olimpiada matematyczna. Wiec nie rozumiem sensu takiego oburzania sie :)

Doceniam cynizm, ale ja jednak uważam, że dobrze jak w loteriach wszelakich każdy ma równe szanse i gra nie wymaga ode mnie robienia dwa razy tego samego ;)

A co do ułamków procentów? W kalendarzu adwentowym robiłem obliczenie dla 89 losów (każdy z graczy miał wystawić 3 losy) gdzie wszyscy poza jednym graczem wysłali max losów, a jeden tylko dwa losy. Jego szansa na wygraną spadła z 3,37% na los do 2,25%.

Czy to dużo czy mało? Każdy niech sobie odpowie samemu ;)

• A może lepiej to zrobić śmieszniej przez zbieranie ,,punktów szans,,

tylko 1 głos - 10 punktów

+1 głos to +5 punktów

+1głos to +2,5 punkta

itd.; np.

- Ktoś oddał 3 głosy, więc zyskał 10+5+2,5 = 17,5

- Ktoś oddał 30 głosów, zyskał coś koło 20 punkótw (suma dązy do 20 bo to ciag geometryczny)

Każdy zdecyduje ile głosów opłaca się oddać, gdy szansa=ilość punków / suma wszyskich punkótw graczy :trollface: Do szybkiego zliczenia można by użyć bezstronnej AI.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

,,Nie prowokuj! Brakuje ci rozrywki, to kup sobie granat (taki owoc),, Crysis

Doceniam cynizm, ale ja jednak uważam, że dobrze jak w loteriach wszelakich każdy ma równe szanse i gra nie wymaga ode mnie robienia dwa razy tego samego ;)

A co do ułamków procentów? W kalendarzu adwentowym robiłem obliczenie dla 89 losów (każdy z graczy miał wystawić 3 losy) gdzie wszyscy poza jednym graczem wysłali max losów, a jeden tylko dwa losy. Jego szansa na wygraną spadła z 3,37% na los do 2,25%.

Czy to dużo czy mało? Każdy niech sobie odpowie samemu ;)

Czyli szansa na wygraną spadła o 1/3, całkiem sporo. Naprawdę już się nie dopieprzajmy na siłę, to jest czysta zabawa, żaden z tasków do tej pory nie wymagał liczenia zawróconej stacji czy innych cudów niewidów, które zajęłyby więcej czasu niż kilka kliknięć i ew. odczekanie, aż flota doleci.

• Czyli szansa na wygraną spadła o 1/3, całkiem sporo. Naprawdę już się nie dopieprzajmy na siłę, to jest czysta zabawa, żaden z tasków do tej pory nie wymagał liczenia zawróconej stacji czy innych cudów niewidów, które zajęłyby więcej czasu niż kilka kliknięć i ew. odczekanie, aż flota doleci.

Za było np. zadanie na dwa losy które wymagało wrzucenia starcia z piratami / obcymi. Jeżeli ktoś ma rozwinięte FŻ pod ekspy to dla kogoś takiego już jest trudniej wykonać takiego zadanie, a tu jeszcze wypadałoby wrzucić dwa takie starcia by mieć równe szanse ze wszystkimi.

No, ale vox populi vox Dei, także kończę temat i nie dopieprzam się już ;)