ekspedycje na odkrywcy

• Chciałbym się was poradzić i spytać jakich statków używać do ekspedycji by przyniosły DUŻE zyski surówki i w jakich ilościach.

drugie pytanie czy warto badać technologie sensorów bo gram rasą rock`talowie,

z góry dzięki

• Polecam jeszcze Ogame Tracker lub ewentualne OGLight do sledzenie statystyk. Będziesz mógł zebrać dane na temat tego nerfa ekspów, o którym wspominasz od czasu do czasu ;)

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Jest kilka opcji - ale różnią się nieznacznie. Najważniejsze to latać dużo :) Warto także latać w pustych układach i po max 3 expy w danym układzie.

Co do składu to nic odkrywczego nie ma - 1 pionier + 1 sonda + DT/MT + statek bojowy.

DT/MT dobierasz pod prędkość Uni - na X1 często okazuje się, że latając MT zrobisz jedną falę exp dziennie więcej. Na X2/X3 już raczej wyślesz tyle samo, więc lepsze będą DT. Oczywiście liczbę MT / DT dobierasz pod wymaganą pojemność - zazwyczaj ludzie latają na max krychy albo na ok 65% maxa metalu (daje to największy zysk - latanie na 100% metalu kosztuje więcej deu niż przywieziesz tego metalu).

A statek bojowy masz dwie opcje:

- domyślnie niszczarka / rozpruwacz (efekt taki sam, patrzysz tylko na prędkość, bo niszczarka czasem jest wolniejsza od MT/DT

- można latać z 1ow - aby maksymalizować szanse na dostanie pancy z expa (nie dostaniesz bomb, niszczarek i rozpruwaczy) - ale to ma znaczenie raczej na początku uni

Najważniejsze to latać dużo - 200+ expów dziennie zapewni ci super zyski. Skład floty exp (o ile masz odpowiednią pojemność) ma niewielkie znaczenie.

• Będziesz mógł zebrać dane na temat tego nerfa ekspów, o którym wspominasz od czasu do czasu ;)

tylko na telefonie robie 70% ekspedycji wiec dane będą nie pełne bo muszę szybkie wysłanie zrobić zęby szefuś nie czepiał

To nie problem, bo potem wejdziesz z kompa w śmietnik wiadomości z ekspedycji i Ci i tak wszystko podliczy;)

• DT tyle ile samo dodaje infinity/agr, czyli 100% możliwego zysku + 30% dzięki itemowi.

AGR nie uwzglednia tej pojemności 30% z itemu, ale myśle że nie warto tego ręcznie doliczać, warto zaś z admiralem przygotować wyliczony skład floty.

Ostatecznie to 100/130=77% maxa metalu - to zwykle wystarczy.

65% maxa metalu (daje to największy zysk - latanie na 100% metalu kosztuje więcej deu niż przywieziesz tego metalu).

Ja latam zwykle po 80% ze wzgledu na dziury, maxy krisu i dexu zawsze wpadną. Ten procent zalezy od bonusu pojemnosci statkow:

Im wiecej statków tym wieksza strata w czarnej dziurze

Im mniej staktów niż koniecznych - tym mnejszy zysk metalu

im większa pojemność- tym mniej koniecznych statków.

% maxa metalu = optymalna ilość staktów / maksymalna

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• jaka flota? (możesz napisać prywatnie) jeśli nie chcesz publicznie

• jaka flota?

To musisz sam policzyć sobie, moge podac zmyslony przykład:

Dla max metalu 178 106 000 (czyli x = 178 106) i floty 3333 DT:

Prawdopodobieństwa użyte w obliczeniach:

• Szansa na znalezienie surowców: 33%

• W tym szansa na duży metal: 0,5%

• Szansa na konkretny mnożnik od x*50 do x*100: 1/50

• Szansa na dziurę: 1/666

Wynik:

• Przy zbieraniu tylko 80% maxa tracisz ok. 11k metalu na lot (bo odrzucasz eventy od x*80 do x*100).

• Redukcja floty o 20% (−666 DT) zmniejsza ryzyko dziury i daje ok. +15k metalu na lot oszczędności.

Bilans końcowy:

+4k metalu na lot na plus przy 80% maxa, a flota jest mniejsza i bezpieczniejsza w ruchu.

• Ale przecież dokładny skład floty zależy od uni (prędkości uni, liczby punktów top1) oraz dość mocno od twoich badań i ras. Dlatego patrzysz na wymaganą pojemność i wysyłasz tyle MT/DT. Tyle.

Na młodszych uni to oznacza 2000-3000 DT (czyli odpowiednio 10000-15000 MT), na starszych dwa razy więcej. Zainstaluj sobie AGR czy OgameTracker i niech ci powie ile trzeba wysłać na max metalu. A potem zastanawiasz się, czy nie lepiej wysłać mniej ;) (np na 65% maxa metalu czy 70% czy 75%). Jest gdzieś kalkulator do tego, jak ci się chce wypełniać (youtube - "kwasi ogame ekspedycje" i szukaj po trzech filmikach o tym)

• Ja to nie rozumiem trochę tego wysyłania floty na ekspedycje na 70-80 % z maxa....

Najwięcej ile mogę teraz znaleźć metalu to 495 mil z dopalaczem ponad 500.

Wiadomo że rzadko się to trafia no ale się trafia a czarną dziure to chyba miałem jedną w ostatnim miesiącu...

Nawet.... Jak się trafią 2-3 w miesiącu to ile stracimy ???

Koszt 4k dt to 24 mil metalu i kryształu ( mt i dt wpadają też na ekspedycji) a jak wyślę na 80% jestem stratny około 100 mil przy trafieniu max.

Koszt deuteru jest też śmieszny przy wysłaniu tych kilku dt więcej...

Rozbudowa ulepszonej technologii sensorów i szósty zmysł kosztują miliardy i bawi mnie to jak ktoś pisze że straci np 4k dt w czarnej dziurze...

Obecnie mam technologie sensorów 154.23%.

Wiązka cholownicza 77.04%

a dziennie wysyłam ekspedycji pomiędzy 120-140 dziennie

• Z tych szans które podałem mozna z grubsza przyblizyć że co jakieś 600 ekspów trafia się dziura lub duży metal, wiec wystarczy przeliczyć zysk i stratę.

np. dla 80%

Duży metal część niezebrana: 495kk-495kk*80%=99kk - to jest max, bo nie zbierzesz w pełni wiekszych od 80% maxa. Kolejne straty to 5kk, 10kk, 15kk do 99kk. Srednia to 50kk. To jest 20 liczb z 50 czyli ostatecznie 2/5*50kk

edit:

Niezebrany metal uśredniony: 20kk

Stracony metal: 20% * 24kk+3/2*24kk =20% * 60kk =12kk

W tym przykladzie wydać że 80% wyjdzie 8kk straty na 600 lotow. Dla 90% niezebrany metal uśredniony wydzie tylko 5kk, a stracony 6kk, wiec widać że już szala sie pzechyla w drugą stronę i twoj optymaliny % to coś koło 90%. Oczywiscie różnica jest subtelna. Te % maja znaczenie raczej poczatku gry bez bonusów do pojemności DT

Edited once, last by Crysis ().

• Przecież On nie wie o czym Ty piszesz :P Nie dobijaj już chłopa xD

No chyba każdy wie o co mi chodzi.

Tylko ty trolu szukasz sensacji.

A Ty - Wodzu. . . Nie obrażaj legitnych, skandynawskich trolli :D Kontynuuj proszę ^^ Już nie marudzę :x :D

*Znowu musiałem edytować - sorki :P

Dobrej nocki <3

• Ostatnią czarną dziurę miałem w połowie października więc raczej nic nie trace.

A co do ciebie styrta...Ty nawet nie masz form za bardzo rozbudowanym..

No ale jak to jest w twoim przypadku.....

Wiesz wszystko najlepiej