Narzędzie do tworzenia mapy uni

• Jako że do tej pory nie znalazłem nic o podobnych założeniach, postanowiłem napisać własny program – nudziło mnie już skanowanie, w którym połowa czasu jest marnowana na układy pełne urlopowiczów, idlaków lub po prostu puste. :P Narzędzie jest dostępne na zalinkowanym niżej githubie, wersja .exe zawiera od razu całe pełne środowisko (i nie ma tam wirusów mimo ewentualnego wycia Windowsa), jeśli ktoś ogarnia Pythona i ma środowisko, to można oczywiście pobrać sobie bezpośrednio plik .py.

Funkcje na ten moment:

- możliwość wykluczenia graczy z konkretnym typem statusu z tworzonej mapki (idlaków, urlopowiczów, zbanowanych etc.)

- możliwość stworzenia mapki zarówno graczy, jak i po prostu układów spełniających założenia wyszukiwania (czyli tylko układy z aktywnymi graczami, tylko z idlakami etc.)

- możliwość filtrowania po minimalnej liczbie punktów w wybranej statystyce (np. tylko gracze z co najmniej 1kk punktów floty)

W programie znajduje się instrukcja, całe stworzenie mapki wymaga wklejenia dwóch albo trzech linków wg podanego wzoru i kliknięcia przycisku. Minus - opiera się to na oficjalnym API ogame, a to z koordynatami planet jest aktualizowane raz na tydzień, więc na nowym uni to po prostu nie zadziała (tam będą powstawały setki planet dziennie, których API nie uwzględni).

https://github.com/DawidWiktor…ame-map-creator/tree/main

image.png

• Wrzucisz screena jak to wyglada?

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

,,Nie prowokuj! Brakuje ci rozrywki, to kup sobie granat (taki owoc),, Crysis

• Fajne narzędzie :-)

Główna uwaga - dobrze dodać jakieś "menu" wyboru Uni, bo sporo mi zajęło znalezienie API i dodanie filtrów do hiscore :-)

I można by rozwinąć filtrowanie w obydwie strony, żeby można było odfiltrować coś w stylu "znajdź idlerów miedzy Top100 a Top1000", "znajdź zbanowanych z ostatnich 3 dni", "znajdź silniejszych od Top1000, ale słabszych od Top200" itp, jak się da.

• Fajne narzędzie :-)

Główna uwaga - dobrze dodać jakieś "menu" wyboru Uni, bo sporo mi zajęło znalezienie API i dodanie filtrów do hiscore :-)

I można by rozwinąć filtrowanie w obydwie strony, żeby można było odfiltrować coś w stylu "znajdź idlerów miedzy Top100 a Top1000", "znajdź zbanowanych z ostatnich 3 dni", "znajdź silniejszych od Top1000, ale słabszych od Top200" itp, jak się da.

A wiesz, że gdybyś kliknął "Help", to tam wszystko było wyjaśnione? :P Może tylko wybór kategorii do filtrowania punktami muszę doprecyzować, bo to w ostatniej chwili wrzucałem. Z filtrami się pobawię, ale to za jakiś czas, jak jakiś feedback się zbierze (albo ktoś zgłosi coś niedziałającego, choć w teorii nie ma tam wiele rzeczy, na których filtrowanie może polec).

• Z taką listą jest niestety sporo problemów. Przede wszystkim chyba nie ma nigdzie spisu uni, więc już odpada szybkie kopiowanie, każda społeczność ma inną numerację dla konkretnych serwerów, a na dodatek trzeba by to aktualizować za każdym razem, gdy otwiera się nowe uni, a przy okazji fuzji to w ogóle lista do zrobienia od zera. Jeśli ktoś ma namiary na listę serwerów (z numerkami i nazwami) lub jest gotowy coś takiego przygotować, to mogę wdrożyć, ale do tego czasu zdecydowanie mniej zaangażowania ode mnie wymaga przygotowanie prostego wzorca.

EDIT: uświadomiono mnie, że numeracja jest ta sama, niemniej to wciąż kilkadziesiąt społeczności, z których trzeba by spisać, które uniwersa istnieją, a które nie. :P

• Fenrir

Cześć,

Chciałbym skorzystać z Twojego narzędzia, niestety kilka sekund po uruchomieniu programu, jego okno gaśnie bez żadnego błędu ; / a może to już nieaktualne i jest coś innego do zrobienia mapy uni?

Pozdrawiam

Klasycznie: u mnie działa (właśnie przetestowałem), więc problem leży gdzieś po twojej stronie. Gdzie - niestety nie mam pojęcia.