Wielkość planet - bonusy

• Po pierwsze ilość pól "P" planety jest powiązana z jej średnicą "D" konkretnym wzorem:

P = (D/1000)^2

Czynniki które wpływają na wielkość planety:

- średnica "D" - wylosowana (można odczytać z tabelek)

- bonusowe pola (uni)

- bonusowe pola (anty)

- terraformer

Klasa Odkrywcy dodaje dodatkowo 10% do średnicy planety.

Frakcja (klasa) Naukowca dodaje dodatkowe 5% do średnicy (zapewne?).

Jak sumują się te bonusy dla średnicy, jeżeli wynosi ona początkowo D, a finalnie F?

a) Są odliczanie od podstawy: F = D*1,1 + D*1,05 = D*1,15

Otrzymujemy sumaryczny bonus średnicy 15%

b) Są odliczanie jak bonus badawczy: F = D*1,1 * 1,05 = D*1,155

Otrzymujemy sumaryczny bonus średnicy 15,5%

Wynika z tego, że przeliczając średnicę na finalne pola planety otrzymamy kolejno:

a) Pf = (F/1000)^2 = (D*1,15/1000)^2 = (D/1000)^2 * 1,15^2 = P * 1,15^2 = 1,3225 * P

Otrzymujemy sumaryczny bonus pól planety 32,25%

b) Pf = P * 1,155^2 = 1,334025 * P

Otrzymujemy sumaryczny bonus pól planety 33,4%

Pominąłem zaokrąglenia, zazwyczaj wartości nie mogą się różnić więcej niż o 1 jednostkę pól przy tego typu przeliczeniach. Jak więc odliczany jest bonus? Różnica wynosi 1,15%...

• Pominąłem zaokrąglenia, zazwyczaj wartości nie mogą się różnić więcej niż o 1 jednostkę pól przy tego typu przeliczeniach. Jak więc odliczany jest bonus? Różnica wynosi 1,15%...

Podobno diabeł tkwi w szczegółach. Trochę czasu minęło, może ktoś? coś?

• Żeby coś takiego potwierdzić trzeba by zebrać albo wynik skrajny - taki który nie może wystąpić w opcji 1, albo zmierzyć średnią średnicę z dużą dokładnością, na co potrzeba by pewnie od 20000 do 50000 prób kolonizacji.

Tutaj jest temat dotyczący kolonizacji i obliczeń. Autor stosuje sumę bonusów odkrywcy i frakcji sojuszu naukowcy, czyli 15%.

https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7196506#post7196506

Jak go grzecznie poprosić, to może też wyśle dane z ok 4k prób.

• Ja pamiętam że mózgowcy z discorda ogejmowego eng wyliczali mi to raz i zapisałem sobie owe info jeśli chodzi o maksymalną ilość pól jaką można znaleźć na pozycji 8.

bazowa max wielkość 8 pozycja 252
    z bonusem +30 pól na danym uni
    i 10% disco 335
    z ally 5%
    363
    i ofc można dodawać terraformety i przedmiociki a teraz z formami życia oprócz budynków keleshów (co jest bezsensowne) to jeśli ktoś gra odkrywcą to 18 slot zwiększający bonusy z expedycji zwiększa również wielkość planet znajdowanych przy kolonizacji, więc tutaj teoretycznie mamy opcję unlimited :)

co do pozycji 15 też były wyliczenia ale ich nie zapisywałem bo mnie nie obchodziły :P

• kwasi tu jest rozpisane :FAQ: Planety - Kolonizacja
    W podstawowym jest za niski próg, a w zasadzie marny, nieskuteczny, bezsensowny. Przy kolonizacji, warto zmienić klasę na Odkrywcę, nawet jeżeli sojusz ma ustawiony na sztywno np. "Handlarz". Dobrą opcją jest "Naukowiec" ;), ale to zależy od sojuszu.
    Jakby holon nie podał linka, co do prób kolonizacji i rozbudowy planety, to do dziś nie wiedziałbym o takim fajnym wyczynie xD , wynik powala ;) , dla mnie to masakra 8)