% pustych expów

• Statystyka jest nieubłagana i w większości przypadków wśród naszego sojuszu % pustych oscyluje w granicach 25-30%.

Mamy jednak pewnego gagatka wśród nas, u którego % pustych lotów jest ekstremalnie wysoki i przekracza dzień w dzień 50% - codziennie.

Robi wszystko to co my i nic - powoli zaczynamy mu współczuć.

Próbowaliśmy pomoc, radziliśmy i nic. Może Wy macie jakieś pomysły i znacie odpowiedz na pytanie: dlaczego naszego współbrata spotyka taki pech?

• Podejrzewam że lata na wyeksploatowanym układzie.

Raz robiłem testy i wysyłałem przez kilka dni z rzędu expy tylko na jedną pozycję i też miałem ok 50% pustych.

Można to rozpoznać po komunikatach gdy wysyłasz exp razem z sondą

• Ma pecha i tyle,

ale ekspy nie świnie po jakimś czasie wszystko wróci do normy

Klasa wydaje mnie się nie ma znaczenia do faktu czy ekspy są puste czy coś dają

Miałem około 16 strat flot w niecały miesiąc ,a sojusznicy albo nic ,albo stracili 1 flotę

Idzie się wnerwić idzie ,ale po pewnym czasie się uspokoiło i jest git.

Ztym lataniem w jednym układzie to tu kolega ma rację

Pozdrawiam

• Testowałem na Alphie wyczerpywanie się układu aż do momentu, w którym 100% ekspów jest pustych. Rozkład prawdopodobieństwa zmienia się w zależności od wyczerpania układu na 4 poziomach:

1. Mały ruch, to zazwyczaj 5-7ekspów przeprowadzonych jednocześnie w jednym układzie. Pustych raportów na odkrywcy powinno być 25%, a na innych klasach 20% (większa szansa na walkę o 5%);

2. Średni ruch, kolejne 25-30 ekspów jednocześnie;

3. Duży ruch, kolejne 40-50 ekspów;

4. Wyczerpanie około >80-100 ekspów w układzie; 100% pustych ekspedycji, choć miałem nieliczne wyjątki, więc bezpieczniej przyjąć, że 99% jest pustych.

Wartości nie są dokładnie podane bo układ się jednocześnie oczyszcza w nieznany mi sposób. Wysyłając co 3-4 godziny po 7 ekspów w układzie uświadczymy w zasadzie jedynie mały ruch. Niestety nie ustaliłem jak ten mechanizm działa, ani nie analizowałem danych pod kątem rozkładów prawdopodobieństwa w poszczególnych kategoriach. Uznałem, że skoro prawdopodobieństwo spada, logicznym jest wysyłać jedynie po 5-7 ekspów w układzie z rzędu z kilkugodzinnymi przerwami. Finalny wniosek nie zmienia faktu, że w przyszłości zamierzam do tego wrócić i ustalić niewiadome.

Podsumowując, wysyłanie ekspedycji w sposób prowadzący do uzyskania 3 i 4 katagorii skutkuje tym, że do 60% ekspedycji raportuje o braku jakiegokolwiek znaleziska. Podziękowania dla zefira za zainteresowanie tym tematem i podzielenie się obserwacjami.

• Siemanko,

temat dotyczy między innnymi mnie.

Cały sierpień latałem w jeden i tem sam układ. Po +/-10 ekspedycji dziennie od rana do północy i było 35% pustych na 2300 lotów.

Teraz w zasadzie od 2 miesięcy latam po różnych układach cały dzień w to samo miejsce i we wrześniu wyszło 49% pusych na 2800 lotów a w październiku jest 44% pustych na 2200 lotów. Jest tylko jeden gostek który ma podobnie jak ja.

• oprócz tego że ty latasz w dany układ możliwe że ktoś inny też lata co przyspiesza jego wyczerpywanie
    najlepiej robiąc expy puszczać je w układzie gdzie jesteś sam, lub reszta to zbieracze
    max 6 exp na każde 2,5 h w jeden układ (mniej jeśli jeszcze ktoś puszcza)
    jeśli puszczasz 10 exp w jednej fali to puszczaj je z 3 różnych moonów po 3-4 expy z moona (jeśli możesz to z 4 po 2-3 expy z pojedyńczego moona wtedy szansa wypalenia minimalna) w swój układ wybierz takie układy w których jest mało lub wcale osób i nie będziesz musiał puszczać układ dalej czy bliżej tylko cały dzień w ten sam jeśli robisz to z 3 moonów na różnych koordynatach