Ankieta - Deuter na PZ i omijanie układów

• Proszę o ponowne głosowanie i wyłączenie wszystkich ekowcow z głosowania którzy twierdzą że z DT bedzie deu na pz to jest kpina jak grają tacy nie ogary oraz że z pełzacze bedzie w ujj dexu jak kosztów nie znają dramat

• Proszę o ponowne głosowanie i wyłączenie wszystkich ekowcow z głosowania którzy twierdzą że z DT bedzie deu na pz to jest kpina jak grają tacy nie ogary oraz że z pełzacze bedzie w ujj dexu jak kosztów nie znają dramat

Mam lepszy pomysł - zgłoś do teamu, żeby wyrzucili tych wstrętnych ekowców na inne uni, co będą psuć uni!

• Ja głosowałem zdecydowanie przeciw pomijaniu pustych układów, bo po co taki systemowy teleport wprowadzać? :/

Nie przemawiały do mnie argumenty typu: "szybciej zwózkę zrobisz", "mniej deu spalisz" - tylko skąd ta szybka zwózka będzie? Ze swoich kolonii czy kolonii sąsiada? ;) Skoro chcę gdzieś lecieć, to niestety, ale muszę ten dystans, który dzieli mnie od celu pokonać, a co za tym idzie spalić potrzebny deuter! Nie ma drogi na skróty!

Co do deuteru na PZ to też pisałem, że w tej kwestii jest mi to obojętne! Taką zmianę jestem sobie w stanie jakoś uargumentować. Skoro część statków biorących udział w starciach, zbudowanych jest ze wszystkich trzech surowców, to dlaczego na przykład na PZ-cie nie miałoby być wszystkich, a nie tylko metal i kryształ? Ale tak jak wspominałem, jest mi to w zupełności obojętne i do niczego w sumie nie potrzebne! ;)

Poza tym uQuasar jest chyba bardziej eko niż flotowe więc wcale się nie dziwie, że taki wynik!

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Dodanie deu do DF wyrzuca cały balans walki przez okno. Czuję, że we wszechświecie, który ma już 70% metalu i kryształu do szczątków, dodanie do tego deuteru przechyla szalę na korzyść flociarzy. Nie jestem przeciwny pomysłowi dodania deu do DF, ale czuję, że musiałoby się to odbyć kosztem współczynnika 70%. Jeśli chcesz przywrócić około 30-40% floty do DF i dodać deut, może głosowałbym za tym.

Jeśli obecnie dodasz 70% Deut do DF, jako generał stracisz tylko 20% floty.

W tej chwili, jeśli jesteś Generałem i atakujesz kogoś:

~10% twoich strat wraca do ciebie (wliczając deut) w postaci "Wraku" jako misji transportowej.

70% kosztu metalu utraconych statków (zarówno statków atakujących, jak i statków broniących się).

70% kosztu kryształów utraconych statków (zarówno twoich atakujących, jak i broniących się statków).

Oznacza to, że OBECNIE jako generał tracisz 80% kosztu Deuteru swoich statków, ale zachowujesz 80% kosztu metalu i kryształów swoich statków. Jeśli dodasz Deuter do pz, stracisz tylko koszt uruchomienia floty (nieistotny w ogólnym rozrachunku) i będziesz w stanie odzyskać 80% CAŁKOWITEGO kosztu budowy utraconych statków. Doprowadziłoby to do skrajnie niezrównoważonego stanu wszechświata.

Zacznij kontaktować się ze swoimi dostawcami deu, jeśli zaczyna ci go brakować, lub użyj handlarza w grze, jeśli nie masz z kim handlować. System istnieje z jakiegoś powodu. Nie ma potrzeby dodawania deuteru do pz, gdzie wszechświat jest już MOCNIE przechylony na korzyść flociarzy ze współczynnikiem 70%.

• Czyli jak dadzą formy to zyskają ekowcy tylko bo podwoja wydobycie? Ale jak ludzie piszą że zaczną latać po pelzaczach to brak słów. Dla 700k deu już widzę jak ktoś leci 😂 druga część nie ogarów to że wgl ankieta powstała. Szkoda że wyniki zatajone jak to wygląda. Na innych uniach też są flociarz i ekonomy i jakoś mogli zagłosować za

• Ekowiec ma zysk z kopalni - stabilny, ale stosunkowo niewielki w porównaniu do tego, ile jednorazowo może flociarz wykręcić.

Flociarz może wykręcić sporo i raczej ma słabsze kopalnie, ale nie wybitnie słabsze w porównaniu do tego, jak niewielki jest przyrost wydobycia w stosunku do kosztów np. kopalni metalu po 50 poziomie.

Z LF skorzystać mogą wszyscy. Jeden podwoi wydobycie, drugi ekspedycje, trzeci umocni flotę.

Z deu na PZ-tach skorzystają tylko flociarze, na dodatek pomniejsi flociarze staną się jeszcze bardziej atrakcyjnym celem, bo nagle będzie się opłacało złomować praktycznie wszystko, a jak już PZ jest >50%, to w ogóle bajka tylko dla flociarzy.

Szczególnie w świetle tego, że ledwo co zablokowano mnóstwu graczy przenosiny poprzez cmentarz, to nagła tak drastyczna zmiana konfiguracji uni (na które się jest poniekąd skazanym) byłaby wybitnie nie fair. Bardzo dobrze, że jest (bodajże) zapis, że 80% graczy musi być na tak.

• Tyski wydaje mi się, że masz trochę błędny pogląd na tą sytuację. Jak dadzą formy (oby jak najpóźniej, bo z nimi tylko kupa kłopotów, błędów i innych atrakcji) to zyskają wszyscy.

Oczywiście najwięcej Ci, którzy mozolnie i pomalutku budowali swoje kolonie stawiając na rozwój eko.

Natomiast ci, którzy wybrali drogę na skróty i zbudowali swoje floty po to, aby korzystać z eko sąsiadów, w swoim podstawowym wydobyciu zyskają proporcjonalnie mniej, ale jednak też podwoją swoje wydobycie (tak, jak napisałeś) i również ostatecznie zyskają.

Nie chcesz chyba mi wmówić, że flociarze nie mają w ogóle kopalni wybudowanych na swoich koloniach?

Poza tym spójrz na to w ten sposób. Każda zmiana, która w twoim mniemaniu dotyczy tylko górników, w rzeczywistości dotyczy wszystkich. Prawda jest ostatecznie taka, że to flociarze zyskują najwięcej, bo podwójnie.

Po takich zmianach zyskujesz swoje, zwiększone wydobycie, a jako bonus masz o wiele więcej z najeżdżanych górników. Jedyne co flociarz musi zrobić to wyłapać takiego delikwenta i do niego polecieć!

Zobacz w dziale ST zyski ze starć! Miliardowe ilości surki. Ja przy moim eko, żeby wydobyć około 10mld surki (metal + kryształ) muszę czekać około 1,5 tygodnia i liczyć na to, że w między czasie nie złapię jakiegoś złoma! Flociarz jest w stanie w kilkanaście minut, no może trochę dłużej, zebrać tyle ile górnik musi wydobywać czasami przez długie miesiące! Jestem pewien, że przy Wszej sieci informatorów ;) nie stanowi to dużego problemu aby prędzej czy później kogoś złapać i nieźle się obłowić bez żmudnego budowania domków! ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Jak dadzą formy (oby jak najpóźniej, bo z nimi tylko kupa kłopotów, błędów i innych atrakcji) to zyskają wszyscy.

Generalnie nie lubię prowadzić rozmów na forum ale pozwolę sobie tutaj dodać, że idąc takim tokiem myślenia mieszkalibyśmy jeszcze w jaskiniach.

Racja niech wprowadzą wszystko na innych uniach, niech rozwijają grę niech testują formy życia a jak już wszystko będzie OK to wprowadzą to do nas tylko wtedy będziemy już z 10 lat opóźnieni w stosunku do innych uni.

Aktualnie na quasar też są błędy więc może klikniemy wszyscy urlop i zaczekamy aż to poprawią ? Może inne uni przetestują a wtedy szanowni gracze z uni Quasar pójdą za rozwojem ?

• Ruda już jakiś czas mija od ostatniej ankiety, czy możemy prosić o kolejną ankietę ?

Wielu graczy chciało by iść za rozwojem i dostosować się do nowości jakie są wprowadzane na ogame.

05.09: Zmiana konfiguracji uniwersów

Pozostaniemy chyba jedynym uni bez zmian :thumbdown:

Moim zdaniem takie zmiany powinny być odpalane z automatu, jak lata temu był aktywowany handlarz na tym uni to się nikt nikogo o pozwolenie nie pytał.

Liczymy na kolejną ankietę ! :thumbup: