Ekspedycja pod piratów

• Zależy, ile surki chcesz zdobyć. Kilka miesięcy temu wprowadzono ograniczenie pz ze starcia z piratami do 50kk metki i 50 kk krysa, tak więc wysyłanie na expy super wypasionej floty jest już nieopłacalne, bo i tak powyżej limitu nic nie dostaniesz. Dodatkowo: grając jako odkrywca pz jest równe 20% zezłomowanej floty, przy grze generałem, lub zbieraczem pz jest o połowę mniejsze (10% zezłomowanej floty). Przy grze odkrywcą prawdopodobieństwo spotkania piratów lub obcych jest o połowę mniejsze, niż przy grze generałem lub zbieraczem.

Obecnie gram zbieraczem. Są dni, że w ogóle piratów nie spotykam, a są też takie, że mam 2 - 3 spotkania na falę ośmiu exp. Jakoś wychodzę na swoje. Gram na uni, na którym nie ma jeszcze LF, tak więc nie mogę powiedzieć, jak w praktyce rozwój LF wpływa na wielkość pz-tów ze starć z piratami / obcymi. No i czekam na dodanie dexu na polach zniszczeń - opłacalne wtedy stanie się wysyłanie pancerników na expy bojowe.

• Gram odkrywcą.
    Czyli zasada 80% złomu floty (U Mathilde) nie działa na piratów?

Chce dostać jak najwięcej surowców. :D
    Można poprowić link do tych zmian które wprowadzają te rozróżnienia (10%/20%, 50kk)?

Interesuje mnie wyłącznie maksymalizacja zysków w postaci surowców :)

• Linku Ci nie podam, to wszystko pisałem z pamięci - walczę z piratami od trzech lat, to staram się być na bieżąco ze zmianami :).

Zasada limitu wielkości pz ze starcia z innymi graczami nie działa w przypadku walki z piratami - tutaj masz sztywne wielkości i ograniczenia pz bez względu na ustawienia uni.

Podczas pisania poprzedniego posta popełniłem mały błąd (dzięki, Styrta, za info) - już jest poprawiony: oczywiście to przy grze odkrywcą prawdopodobieństwo spotkania piratów lub obcych jest o połowę mniejsze, niż przy grze generałem lub zbieraczem :):):).

• To raczej nic Ci nie da :). Aby dojść do pz ze starcia z piratami o wielkości 50kk metki i 50kk krysa musisz w expie puścić na przykład min. 150k lm-ów i 100k dt :).

Proste przeliczenie: dla odkrywcy, przy 20% zezłomowanej floty i przy założeniu, że wielkość floty pirackiej wynosi średnio 30% tonażu Twojej floty, aby uzyskać 50kk krysa na polu zniszczeń musisz wysłać flotę o tonażu ok. 750kk krysa. Wielkość floty pirackiej waha się mniej więcej w granicach 25% - 40% Twojej floty, wielkość floty obcych (z moich obserwacji) waha się w granicach 40% - 70% Twojej floty. Zestaw lm + dt minimalizuje Twoje straty.

Niestety, musisz liczyć się z tym, że możesz stracić całą flotę w czarnej dziurze lub wskutek przegrzania rdzenia reaktora.

Do floty bojowej, oczywiście musisz dodać 1 rozpruwacza, 1 pionka i 1 ss, aby mieć premię przy znalezieniu na expie floty, lub surowców.

• Do floty bojowej czy cywilnej 1 ripa?

Mam ogólnie około 100k lm i 60k dt. 10 slotów ekspedycji, więc to dzielić po 10k LM prawda? :p

Czy na chwilę obecną gry, jest to w ogóle opłacalne by dodawać LM do flot ekspedycyjnych?

• 1' Wysyłając GS nie dojdzie do walki.

2' Mali piraci to 0.3±0.03 twojej floty (łącznie z statkami kolonizacyjnymi i reckami, których nie można znaleźć), zaś obcy 0.4±0.04 (info z niemieckiego poradnika)

3' Przetestuj składy w symulatorze pod kątem flot piratów i spróbuj dopasować skład tak, by złomu było jak najwięcej, lecz nie więcej niż limit.

Jeżeli nie wyciągniesz zysku, to zazwyczaj zezłomujesz flotę z większym "odzyskiem" niż na uni lub u handlarza złomu. Koniecznie trzeba sprawdzić spalanie. Na walkę masz 5% szans na odkrywcy (2x więcej na innej klasie) oraz stosunek Piraci/Obcy = 2.

• 1' Wysyłając GS nie dojdzie do walki.

2' Mali piraci to 0.3±0.03 twojej floty (łącznie z statkami kolonizacyjnymi i reckami, których nie można znaleźć), zaś obcy 0.4±0.04 (info z niemieckiego poradnika)

3' Przetestuj składy w symulatorze pod kątem flot piratów i spróbuj dopasować skład tak, by złomu było jak najwięcej, lecz nie więcej niż limit.

Jeżeli nie wyciągniesz zysku, to zazwyczaj zezłomujesz flotę z większym "odzyskiem" niż na uni lub u handlarza złomu. Koniecznie trzeba sprawdzić spalanie. Na walkę masz 5% szans na odkrywcy (2x więcej na innej klasie) oraz stosunek Piraci/Obcy = 2.

ad.1 Oczywiście, nie wyśle gwiazdek :D
    ad.2 A wiadomo jaki jest rozstaw nie tylko małych a maksymalnych? Niestety niemieckiego dobrze nie znam by tłumaczyć.
    ad.3 Oczywiście.

Co do spalania właśnie tak czuje że to może być mocny manklament. Chyba tylko LM się opłaca dorzucać do DT, tak patrząc na spalanie dużo większe OW.

Czy dodanie do DT/LM jednego statku rozpruwacza ma sens? Dużo tego u piratów/obcych i tak nie będzie raczej, a w zamian na ekspedycji z wynikiem floty dostać mogę dużo bojowych np. pancków/ripów.

• A wiadomo jaki jest rozstaw nie tylko małych a maksymalnych?

Rozstęp to zawsze ułamek ± 0.1 * ułamek. W przypadku dużych piratów jest to 0.8, a obcych 0.9 i na tych raportach raczej trudno zarobić. Uprzedzając pytanie rozstęp średnich to 0.5 lub 0.6 dla kosmitów. Nie wiem natomiast, czy te liczby mogą być rzeczywiste, czy są to jakieś bardziej konkretne ułamki i zbieram na ten temat informacje. Jak słusznie zauważyłeś, duży raport to rzadkość o którym mało wiadomo, przez małą szanse 1/100*1/20*[2/3 1/3] = [1/3000 1/6000] ~ [0.033% 0,0167%] dla parki [piraci obcy].

• Bardzo dziękuje za informacje?

Pytanie jakie jeszcze się nasuwa w tym temacie:

"Psioniczna sieć" - Technologia formy życia (poziom 3 T1), czy ona zmniejsza szansę na czarną dziurę, czy też na piratów / obcych?

• Szansę na walkę może zmniejszać tylko ulepszenie odkrywcy: Formy Życia

Pytanie na rzecz czego, bo jak ta szansa ląduje w pustych przelotach, to uważam to za niekorzystny czynnik. Jeżeli grasz na generale to nie będzie miało to znaczenia, bo bonus nie będzie się miał do czego doliczyć.

• Panowie, poprawka: pole zniszczeń ze starć na expach zostało ograniczone (nie wiem kiedy, nie widziałem żadnej informacji o tym na forum...) do 20kk metalu i 20kk kryształu... tak więc przy grze odkrywcą wystarczy wysłać ok. 45k dt i jakieś 70k lm, aby w wyniku starcia uzyskać maksimum.

Karotek, w odpowiedzi na Twoje pytania: jeśli nie dodasz do expy lm-ów, to w przypadku starcia z piratami, lub obcymi nie zniszczysz atakującej Cię floty. Dodatkowo: skład expy lm + dt minimalizuje Twoje straty w dużych transporterach. Do floty ekspedycyjnej dodajesz jednego rozpruwacza, aby w przypadku odnalezienia na expie porzuconej stacji piratów (itd.) dołączyć do floty każdy typ okrętów (z wyjątkiem gś, recków i kolonizatorów, oczywiście), z kolei dodając pionka otrzymujesz, grając odkrywcą, premię odkrywcy (dziesięciokrotność tego, co otrzyma generał, lub zbieracz).

• z kolei dodając pionka otrzymujesz, grając odkrywcą, premię odkrywcy (dziesięciokrotność tego, co otrzyma generał, lub zbieracz).

To nie jest prawda.

1' Pionier podwaja zysk dla każdej z klas.

2' Odkrywca ma bonus +50% wartości ekspa innych klas mnożony przez prędkość ekonomi na uni. Bonus = 1.5*Veco. Do tego bonusu 50% powinno być doliczane badanie wzmacniające odkrywce B=(1+0.5+Todk)*Veco

• holon, najprawdopodobniej masz rację. Sorki, podaję dane z własnych obserwacji, nie zajmuję się wzorami, tylko po prostu dla przyjemności latam na expy i poluję na wstrętnych piratów ;););).

Przy okazji: zauważ, że nie wszystkie dane i wzory się sprawdzają. Przykład: podałeś kilka postów wcześniej, że wielkość floty piratów to 0,3±0,03 wysłanej floty, a flota obcych wynosi odpowiednio 0,4±0,04 wysłanej floty. Cóż, trafiały mi się floty piratów wielkości nawet 65% (!) wysłanej floty, a jeśli chodzi o obcych, to kiedyś zmasakrowała mnie flota wielkości 85% mojej floty...

• Cóż, trafiały mi się floty piratów wielkości nawet 65% (!) wysłanej floty, a jeśli chodzi o obcych, to kiedyś zmasakrowała mnie flota wielkości 85% mojej floty...

Są 3 wielkości eventów - małe, średnie i duże i dla każdego jest ustalony ułamek, a te już podawałem, wiec można sobie znaleźć.

Ponadto łatwo wychwycić wielkość eventu, bo wówczas do floty dodawane są statki: mali piraci to 5LM, a mali obcy to 5CM, podobnie średni piraci 3KR, a obcy 3PC, zaś duzi piraci 2OW i duzi obcy 2NISZ. Jak widać może zajść nawet sytuacja, że kosmiczni wrogowie będą mieć więcej statków od nas - mimo ułamka.

Warto też wiedzieć, że wylosowany ułamek mnożony przez naszą flotę jest dla piratów zaokrąglany w dół, a dla obcych w górę. Oznacza to, że dołączając 1ROZ piraci nigdy go nie posiądą, a obcy zawsze będą mieli jeden.

• holon, nie będę z Tobą polemizował, najprawdopodobniej masz rację. Powtarzam, że gram dla przyjemności.

Przy okazji mam pytanie do Ruda: czy i kiedy była podawana na forum informacja o ograniczeniu pola zniszczeń na ekspedycjach do 20kk metalu i 20kk kryształu? No i drugie pytanie: jaki jest sens wprowadzania tak drastycznych ograniczeń na uniwersach, na których nie zostały jeszcze wprowadzone LF? Gram na Kalyke i trochę się boję scenariusza, że pewnego pięknego dnia zostaną u nas aktywowane Formy Życia, a dwa tygodnie później zapadnie decyzja o dołączeniu naszego uni do U68, na którym to uniwersum gracze rozbudowują już LF od ładnych kilku miesięcy...

• Zibi Czy jest to potwierdzone na 100% że 20kk? Oraz 20kk łącznie czy 20kk metalu i 20kk kryształu (czyli max 40kk)?

Jedno jeszcze zapytam, czemu tak dużo DT? Przy 70k LM to już ładowność będzie tak duża że pewni DT z 1500 albo i mniej będzie potrzeba.

• 20kk metalu i 20kk kryształu (łącznie 40kk). Takie mi wygenerowało maksymalne pz po dzisiejszych starciach z piratami i obcymi (chwilowo gram jako odkrywca, bo wczoraj kolonizowałem planetę :)).

Karotek, odnośnie Twojego drugiego pytania: aby powstało pz o wielkości 20kk krysa, przy grze jako odkrywca tonaż złomowanej floty musi wynosić przynajmniej 100kk krysa (tonaż pz = 20% ogólnego tonażu). Przy założeniu, że flota piracka wynosi średnio 30% Twojej floty, musisz wysłać flotę o tonażu przynajmniej 334kk krysa. 70k lm-ów daje Ci 70kk krysa, resztę musisz wysłać w tonażu dt (334kk - 70kk = 264kk; 264kk / 6k = 44k). Z tych obliczeń wynika, że musisz wysłać przynajmniej 70k lm-ów i 44k dt.