Atak słabszego gracza a punkty honoru

• Witam.

Czytałem na forum wpisy dotyczące punktów honoru, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Otóż pytanie brzmi: jak naliczone zostaną punkty honoru w przypadku, gdy zostałbym zaatakowany przez gracza słabszego i odniósłbym zwycięstwo w defensywie?

Agresorem byłby gracz, który na podglądzie galaktyki oznaczony jest kolorem białym, więc za atak na niego dostałbym ujemne punkty honoru.

Natomiast jak PH liczone są w przypadku udanej defensywy przy jego agresji w moją stronę?

Z góry dziękuję za pomoc :)

• Podpinam się do tematu.
    Dla mnie również to jest zagadkowe jak to się liczy. Dlatego także mam kilka pytań.

Z poprzedniego forum wiemy, że:

Punkty honoru:

W nagrodę za walkę, z aktywnym graczem, w specjalnie zdefiniowanych statystykach, będzie można odbierać lub tracić punkty honoru otrzymując specjalny tytuł. Dla przykładu, większy łup (75% dla Imperatora) lub utrata ochrony początkującego gracza. Tytuły można otrzymać za walkę z równym lub znacznie silniejszym graczem (więcej punktów). Można je stracić, atakując znacznie słabszego gracza. Punkty honoru będą naliczane za zniszczenie statków wojskowych (nie statków cywilnych), obronę i niszczenie księżyców.

Punkty honoru odnoszą się odpowiednio do punktów obu graczy w rankingu wojskowym. Z zysku lub utraty punktów honoru można uzyskać specjalne tytuły w grze (np. Imperator lub Król Bandytów), jak również korzyści i ograniczenia w grze.

● Top 10 w rankingu punktów honoru (co najmniej 15000 HP): Cesarz Wszechświata

● Top 100 w rankingu punktów honoru (co najmniej 2500 HP): Imperator Galaktyki

● Top 250 w rankingu punktów honoru (co najmniej 500 HP): Władca Układu

● ...

● Niski poziom 250 punktów honoru w rankingu (co najmniej -500 HP): Bandyta

● Niski poziom 100 punktów na cześć rankingu (przynajmniej -2500 HP): Lord Bandytów

● Niska 10 w rankingu punktów honoru (co najmniej -15000 HP): Król Bandytów

Tytuł pojawi się w rankingu i w podglądzie galaktyki.

Walki honorowe:

Każdy z następujących warunków może wywołać honorowe walki:

● Atakujący ma mniej punktów wojskowych niż obrońca w czasie walki.

● W ramach specjalnych ataków agresor ma więcej punktów wojskowych niż obrońca.

● W czasie walki cel ma ranking bandyta (Niska 100)

Atakujący może włączyć honorowe walki przeciwko każdemu celowi z większa ilością punktów niż on sam. Gracze z mniejszą ilością punktów muszą spełnić jeden z następujących warunków:

● Cel ma ponad 50% moich wojskowych punktów podczas ataku.

● Cel ma nie więcej niż 10 wojskowych punktów mniej ode mnie.

● Cel jest nie więcej niż 100 miejsc w rankingu wojskowym za mną.

Walki neutralne:

Walki z członkami sojuszu, graczami z buddy lub z nieaktywnymi graczami zawsze są neutralne. Chroni to, przede wszystkim, przed niekorzystną sytuacją dla rankingu, np. podczas niszczenia księżyca. Walki sojuszu z zewnętrznymi przeciwnikami nie mogą być neutralne.

Walki ACS:

ACS jest walką honorową, jeżeli:

● Suma punktów wojskowych flot obrony nie jest mniejsza niż 50% całości punktów wojskowych flot atakujących.

● ... żaden z atakujących nie jest bandytą.

Obrona ACS jest walką honorową, jeżeli:

● Suma wszystkich punktów wojskowych obrońców jest mniejsza niż 50% z całości punktów wojskowych flot agresorów.

● ... przynajmniej jeden agresor jest bandytą.

Gracz może zyskać lub stracić punkty honoru, jeśli ma co najmniej 1% wszystkich statków w walce. W honorowych walkach możesz zdobyć więcej surowców, gdy ochrona jest zmieniona na 25% (z 50%).

Walki niehonorowe:

Walki będą niehonorowe we wszystkich poniższych punktach:

● Cel ma mniej niż 50% punktów wojskowych agresorów.

● Cel jest ponad 10 miejsc dalej w punktach wojskowych od atakującego (przydatne w początkowej fazie nowego uniwersum).

● Cel nie jest więcej niż 100 miejsc w rankingu wojskowym za agresorem.

● Cel nie jest częścią "niskiej 100" w rankingu honorowym.

Podczas niehonorowej walki możesz stracić punkty honoru. Tym samym zniszczona obrona, falanga, teleport i przechwycone surowce będą uwzględniane o 50%.

Obrońca może zdobywać punkty honoru w walkach z bardzo silnymi graczami, powodując duże szkody. Tym samym wszystkie zniszczone statki (statki cywilne 50%), jak również straty własnych statków i obrony będą uwzględniane.

Natomiast mnie zastanawia to " ● Atakujący ma mniej punktów wojskowych niż obrońca w czasie walki. " Co jest punktem wojskowym ? Czy to jednostka ofensywna ( wojskowa, nie cywilna ) i defensywna ( obrona ) ?

Może uda mnie się pokazać to na przykładzie, żeby ktoś mógłby to wytłumaczyć.

Przedstawię dwa RW i fajnie jeśli ktoś mi to omówi na tych przykładach:

Agresor przed bitwą:
    LM - 175
    CM - 27
    KR - 9
    MT - 50

Obrońca przed bitwą:
    Satelity - 38

WR - 50
    LDL - 70
    Mała powłoka - 1

Po bitwie:
    Agresor :

LM - 160 ( -15 )
    CM - 27
    KR - 9
    MT - 45 ( -5 )

Obrońca:

Satelity - 0 ( -38 )
    WR - 0 ( -50 )
    LDL - 0 ( -70 )
    Mała powłoka - 0 ( -1 )

Agresor + 17 punktów honoru
    Obrońca + 19 punktów honoru

----------------------------------------------------------

Agresor przed bitwą:
    CM - 20
    MT - 110

Obrońca przed bitwą:
    Działko jonowe - 10

Po bitwie:

Agresor :
    CM - 20
    MT - 108 ( -2 )

Obrońca:
    Działka jonowe - 0 ( -10 )

Agresor - 8 punktów honoru
    Obrońca + 0 punktów honoru

Jak te punkty są przyznawane, czym są te punkty, jak się to liczy ?

• Odkopuje...
    temat dalej na tapecie, nie rozwiązany.
    Jakiś czas temu zgłaszałem to również w support, to oczywiście co otrzymałem :

"Witaj Naliczanie PH,

Dziękuję za zgłoszenie. Naliczanie punktów honoru nie działa czasami prawidłowo i zostało to już zgłoszone do naszego działu technicznego w celu naprawy. Najmocniej przepraszam za niedogodności z tym związane i proszę cierpliwość.

Z poważaniem,
    Adanio"

no i tyle w temacie. Zamiast naprawiać błędy, które się kumulują to wolą w pasjansa grać.

• proszę cierpliwość.

Z poważaniem,
    Adanio"

Ciekawe tylko jak długo ta nasza cierpliwość ma trwać, może chociaż ten termin podadzą ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein